Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

DSC01496

Prvu večer sada već tradicionalne „Brijačnice“, koja je nakon tri izdanja u Boćarskom domu preselila u novouređenu Tvornicu, otvorila je grupa „Valter svira Paraf“. Ovaj četveročlani bend predvodi Vater Kocijančić, gitarist i pjevač poznate riječke grupe koja je postavila punk na hrvatsku rock scenu. Prisjetimo se, osnovani sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, djelovali su do sredine osamdesetih. Grupa je doživjela nekoliko postava, a nedavno su njihovi nosači zvuka ponovno izdani u obliku cd boxa 'Paraf sabrana djela 1976. - 1987.' Započeli su koncert nešto iza 21h s ironičnim punkerskim povikom: „Živjela Jugoslavija i SKJ!“. Među prvim pjesmama odsvirali su „Otok Goli“, jedinu pjesmu koja se ne nalazi niti na jednom nosaču zvuka. Odličnim introm na basu započela je pjesma „Perspektiva“ („pred nama je budućnost i perspektiva, užitak rada, reda i mira…“), a zatim nastavili žestokom izvedbom „Na tragu“ („Stavi ruku na moj nos/pa ga uzmi malo u usta/Osjećam rupu u ponudi mladima/koju mogu popuniti svojim ogromnim elanom…“). Slijedila je „Morao sam ići“, zatim „Rijeka“, nekoliko „novih“ stvari („Visoki propisi“), pa opet „Problemi“. Odsvirali su žestokih pola sata, ostvarili izvrstan kontakt s publikom i napravili obećavajuće otvaranje ovogodišnje „Brijačnice“.

DSC01538

Ljubljanski bend „Pankrti“, još jedne legende punka na ovim prostorima, započeli su desetak minuta kasnije. U žestokom nastupu odsvirali su gotovo sve bitne pjesme iz svog bogatog opusa: „Totalna revolucija”, “Anarhist”, “Osmi dan”, “Lepi in prazni”, “Tovar’ši, jest vam ne verjamem”, a za bis su ostavili poznatu „Bandieru rossu“ s „Rdečeg albuma“, jednu od najpoznatijih radničkih pjesama, te svoj prvi hit „Lublana je bulana“. S povicima „Drugovi, ja vam ne vjerujem!“ i „Ja sam anarhist“ – Peter Lovšin je sa svojim „Pankrtima“ polučio ovacije publike.

DSC01659

Osobno, najviše me razveselio nastup beogradskih „Partibrejkersa“, premda sam ih ne tako davno gledao u krcatom „Vintageu“. S obzirom da je ovo bio festivalski nastup, bio je znatno kraći, ali nabijen energijom te uravnoteženim odabirom njihovih starim i novijih hitova. Mogli smo čuti „Ako si“, „Zemljotres“, „Lobotomiju“, „Kraj mora“, „Kreni prema meni“, „Noćas u gradu“, „Hoću da znam“ i druge, sve u vrhunskoj, ritmičnoj i profesionalnoj izvedbi, koju je publika i te kako znala prepoznati. Pjevač Cane, odlično raspoložen, ostvario je izvrstan kontakt s publikom.

DSC01644

Prvu večer „Brijačnice“ završio je nastupom zagrebačkog avangardnog post-punk benda s početka osamdesetih, morbidna naziva „Trobecove krušne peći“. Njihov nastup bio mi je izuzetno težak. Već pomalo umoran, prepun dojmova žestinom nastupa prethodnih bendova ili prezasićen vremeplovom kojim nas je prvi dan „Brijačnice“ torpedirao u zlatno doba početka osamdesetih, moram priznati da me se nisu dojmili. Možda bi da su nastupili prvi, bilo i drugačije.

U svakom slučaju, gledano u globalu, publika dupkom pune Tvornice, otišla je kući izuzetno zadovoljna. Veselimo se nastavku ovogodišnje „Brijačnice“ i drugom danu u kojem će nastupiti: „Letu štuke“, „Mile Kekin“, „Rezerve“ i „Lika Kolorado“.