Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

DSC01875

Prošloga petka, 22. ožujka, KSET je ugostio poznati mladi bend „Ogenj“. Kategorizan je kao etno punk-rock bend i premda imaju tek jedan snimljeni album „Domaj“ (2018.), uspoređuju ih s Flogging Molly, . Ova peteročlana skupina iz Koprivnice, već je stvorila iznenađujući velik broj poklonika, što je dokazao i ovaj koncert u poprilično ispunjenom zagrebačkom KSET-u.

U akademskoj četvrti, petnaest minuta iza 22h, otvorili su nastup žestokom pjesmom „Je ju je“. Publika je toplo dočekala veseli bend s pjevačem u karakterističnim kratkim hlačama. Druga stvar „Bojno polje“ kreće u laganijem tempu, ali kod „Ognja“ je to uvijek uvjetno rečeno. Istaknuo se Lukin solo na violini u prekidima te erupcija ritma u drugom dijelu pjesme. „Je l vam vruće?“, upitao je pjevač Tomislav Mihac Kovačić publiku i dodao, „pa tek smo počeli!“, te najavio pjesmu „Te tvoje joči“. Uživo je žešća nego na albumu „Domaj“, ima countryja, elemenata irske etno glazbe, energije koju je ekipa odlično prihvatila. Iza toga je uslijedi „Kaj ne bi bilo dobro“ s vokalnim uvodom pjevača i publike, te kasnije ludo-brzim ritmom prave poskočice. Zatim su najavili ljubavnu pjesmu za pajdaša, nešto laganijeg početka, ali opet se pretvorilo u vatrenu žesticu. Violinist se prihvatio harmonike, a pjesma ima eksplozivan solo na gitari, uz žestoki bas i bubanj koje sviraju Borna Ilić i Denis Kuzel. Iduća je bila „Da sam znal“ u ska-ritmu. „Zela si me“, kreće laganije, što je publika popratila udarujući dlanovima ritam. Stvar ima odličan solo na violini/violi koje svira Luka Iverac i najviše me se dojmila. „Ljubaf na najjakše“ kreće od laganije, ali se gradi do urnebesno brzog završetka. Potom su odsvirali „Fakinsku“ i „Domaj“ u divljem ritmu, pjesme odlično prihvaćene od publike koja je pjevala s njima. U pjesmi „Veljki kralj“ imamo dobro znani o-o-o refren u kojemu publika toliko voli sudjelovati na koncertima.

DSC01866

Netko je iz publike zavapio „Lepa Mara“, ali „Ogenj“ je krenuo s pjesmom „Od gori se bolje vidi“, još jednom brzom pjesmom s prekidima u kojima do izražaja dolazi Filipova gitara. Nakon toga su svirali „Si kak jen“, odličnu stvar koja u sebi ima elemente čistokrvnog punka, s fascinantnim prekidom sola na bubnjevima i violini, uvježbanu od prve do zadnje sekunde. „Duša“ je nešto laganija pjesma na kojoj se Tomislav vješto prihvatio sviranja usne harmonike. S uvodom na gitari započeli su dugo priželjkivanu „Lepu Maru“. Ovdje se pjevač razbacao po tamburici, a publika po nekoliko prvih redova te pjevala zajedno sa svojim omiljenim bendom. Uslijedila je pjesma „Samo sam ja“ sa zaglušujućim i zaraznim refrenom. Zatim su najavili novu pjesmu koja još nije ni na jednom cd-u, a to je „Moreš ti to“. Kreće kao laganica na akustičnoj gitari koju svira Tomislav, da bi uskoro počeli prašiti kao kakav metal bend, a kraj pjesme je začinio solo gitarist Filip Kušnjer odličnim solom kojega je skromno odsvirao u samom kutu pozornice. Potom su odsvirali pjesmu „Deca“, koja je bila žestoka od samog početka do drugog dijela kad se pomalo smiruje te tako djeluje vrlo efektno, a na kraju ima solo na basu. Bio je to kraj službenog dijela koncerta. Iz publike se začulo složno „Hoćemo još!“ i „Ogenj“ se brzo vratio na pozornicu.

DSC01820

S Tomislavovim uvodom na tamburici započeli su pjesmu „Jedina“, pri čemu su izveli i vrlo efektan scenski nastup. Jednako brza i uvježbana bila je i „Zanavek“. Uslijedila je akustična pjesma „Tebi“, koja je malo primirila nastup, ali to nije bilo sve - kao „zadnju“ stvar odsvirali su pjesmu pod naslovom „Vesela“, pri čemu je pjevač predstavio članove benda. Međutim, i nakon toga su odsvirali još „Hote, hote“, pjesmu koja me malo podsjetila na „Smells Like Teens Spirit“. Tomislav je s tamburicom sišao s pozornice i vrtio se svirajući okružen veselom publikom. Nakon toga, svi članovi benda su se na pozornici zajedno zagrlili i duboko naklonili uz pozdravne riječi: „Ljudi, sve smo odigrali, vidimo se na 'Porinu'!“. Naime, sastav je nominiran u čak dvije kategorije: novog izvođača godine i za najbolji album etno-glazbe.

DSC01788

Tijekom cijelog koncerta grupa je vrlo uvježbano mijenjala tempo, znalački koristila violinu, bez prestanka držala publiku u stanju ekstaze te je odlično zabavljala. Nameće se zaključak da s ovakvim nastupom, kvalitetom svirke i uvježbanošću, dečki mogu slobodno nastupati na festivalima poput INmusica, Exita u Hrvatskoj, regiji i šire.

Setlista:

Je ju je
Bojno polje
Te tvoje joči
Kaj ne bi bilo
Ljubav na najjakše
Da sam znal
Zela si me
Fakinska/Domaj
Veljki kralj
Od gori se bolje vidi
Si kak jen
Duša
Lepa Mara
Samo sam ja
Moreš ti to
Deca

Bis:
Jedina
Zanavek
Tebi
Vesela
Hote, hote