Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/soundgua/public_html/images/stories/suuns2019
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/suuns2019
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

DSC02069

Ovaj petak, 5. travnja 2019. u „Tvornici“ bio je izuzetno zanimljiv. Naime, gostovala su dva izuzetno kvalitetna indie banda iz Kanade: „Suuns“ i „Scattered Clouds“. Nastup je organizacijski vješto prebačen u Mali pogon „Tvornice“, čime je ostvaren dobar osjećaj prisnosti benda i publike, s obzirom da je tako „Tvornica kulture“ bila krcata. Premda koncert nije dugo trajao, publika je bila izuzetno zadovoljna.

Kao predgrupa nastupili su „Scattered Clouds“ iz Quebeca. Ovaj dvojac čine Jamie Cronic (bubnjevi) i Olivier Fairfield (gitara i sintesajzer). Izdali su nekoliko nosača zvuka: „Justice“, „People Walk“ , „5xx“ i „The First Empire“ (2015.). Karakterizira ih eksperimentalni zvuk, šaroliki ritam i retro-sintetički zvukovi koji podsjećaju na Vangelisa, „Tangerine Dream“, a pomalo i na „Kraftwerk“. Koncert su otvorili instrumentalom „Floating Water“. Ali već nakon druge pjesme zapali su u omanje tehničke probleme (zbog čega su nas možda i uštipnuli za poneku pjesmu), koje su otklonili u idućih desetak minuta. U međuvremenu, „Tvornica“ se pomalo popunjavala, a „Cloudsi“ su publiku osvojili isprikom na djelomičnom hrvatskom „Hvala! Thank you for your patience...“. U pola sata izuzetno dojmljive svirke odsvirali su pjesme po kojima su najpoznatiji: „Enchanteresse“ (vrlo dopadljiva pjesma), „The First Empire“, „Downfall“ „People Walk“, „Deepest Night“ i „Intruder“ (cover pjesme Petera Gabriela). Sve prisutne su uspjeli uvjeriti da su izuzetno zanimljiv bend te da čak i samo dva člana grupe mogu u živom nastupu čuda napraviti.

DSC02059

Nešto prije 22h s koncertom su započeli „Suunsi“. Još davne 2011. osvojili su titulu „#1 Best New Band“. Albumi su im „Zeroes QC (2010.), „Images du Futur“ (2011.), „Suuns and Jerusalem in My Heart“ (2015.), „Hold/Still“ (2016.) i „Felt“ (2018.). Ova grupa iz Montreala posjetila je Zagreb u sklopu turneje kojom promoviraju album „Felt“ koji je izišao u ožujku prošle godine. U mješavini post i art punka, krautrocka, neo-psihodelije, eksperimentalnog rocka i popa uživalo je svih dvjestotinjak posjetitelja malog pogona „Tvornice kulture“. Hrvatskoj su publici poznati i od ranije, jer su dosad nastupili na „Terraneu“ (2011.), „Tvornici“ (2013.) i u „Močvari“ (2014.)

Svoj nastup „Suuns“, kojeg čine Ben Shemie (pjevač), Max Henry (klavijature), Joe Yarmush (gitarist) i Liam O'Neil (bubnjevi), započeli su mikrofonijom i instrumentalom „Sunspot“ te postupno stvorili posebno ozračje u kojemu su uz mnogo efekata, jeke i ritma, publiku ambijentalno odveli u neke nove, sasvim nepoznate dimenzije. Koncert je trajao nešto više od sat vremena, ali odsvirali su sve što se od njih očekivalo: „Paralyzer“, „Instrument“, „Mortise and Tenon“, „Watch You Watch Me“, „2020“, „Careful“, „Arena“, „Music Won't Save You“, „Translate“, „Bambi“ i mnoge druge. Osim glazbom, nazočne su osvojili i dvojezičnom zahvalom „Hvala! Thank You very much!“. Na bis su izišli nakon vrlo kratkog nagovaranja te odsvirali svoj hit-singl „Eddie's Dream“.

DSC02080

Sve u svemu, koncert je bio izuzetno upečatljiv. Nadajmo se da će „Suunsi“, a i „Scattered Clouds“ u Zagreb doći što prije: samostalno ili na neki festival - INmusic, Terraneo - tko zna?

{gallery}suuns2019{/gallery}