Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

03. STRANGE

Ovoga četvrtka, 11. travnja 2019., u zagrebačkom poprilično ispunjenom „Vintage Industrial Baru“ nastupila je grupa „The Strange“. Predstavili su svoj novi, drugi po redu, album „Echo Chamber“ koji je izišao prošle godine, ali nas ujedno podsjetili i na stare pjesme s prvog albuma „Nights Of Forgetten Films“ iz 2004. Kao predgrupa nastupio je odličan riječki band „White On White“.

01. White On White

„White On White“ iz Rijeke, projekt je kantautora Marka Rogića. Njegov bend djeluje od 2015. godine. Krajem prošle godine su u izdanju Dallas Recordsa izdali izuzetno emotivan album prvijenac „Out Of Nowhere“. Premda je na ovom koncertu bio najavljen kao samostalan izvođač, Marko je nastupio s cijelim pratećim bendom (Darko Terlević - gitara, Edin Botić - bubnjevi i Radoslav Tičić - bas). S nastupom su započeli nešto iza 21.30 i odmah ostvarili topao i prisan kontakt s publikom, priznavši da im je to prvi nastup izvan Rijeke. Stilski su bliski countryju i americana žanrovima. Tekstualno su poprilično opskurni, jer prema riječima pjevača: „pišu pjesme o ljudima kojih nema i tako popunjavaju praznine koje nastaju“, ali su laganog su i lepršavog su zvuka. Ima ovdje i nešto elemenata psihodelije, šezdesetih i indie zvuka. Odsvirali su gotovo sat vremena autorskog materijala, kojim su obuhvatili vjerojatno sve svoje samostalne pjesme, među kojima su poznatije ‘Mirage’, ‘This war’ i ‘Grey hair’. Na trećoj pjesmi im se priključio i Luka iz „The Strangea“ na harmonici, a Darko je pokazao da se odlično snalazi i s instrumentom poznatijim kao „Pedal Steel Guitar“. Zahvalili su se grupi „The Strange“ i domaćinu „Vintageu“ što su im pružili priliku za nastup. I premda je publika tražila još, pozdravili su se i objasnili da program mora ići dalje.

06. STRANGE

Pojam super-grupe u glazbenoj terminologiji koristi se za izvođače s iskustvom koji se okupe iz nekoliko matičnih bendova i stvore neki zajednički projekt. Tako ga bez ustezanja možemo koristiti i za grupu „The Strange“, jer je nastala spojem sisačkog surf-banda „The Bambi Molesters“, pjevača Chrisa Eckmana iz banda „The Walkabaoutsa“ i pridodanih puhača koji su kvalitetnom brass-sekcijom zaokružili cjelinu.

Koncert su otvorili novom pjesmom „Lonesome Rider“, gdje se već vidjelo da se nisu previše udaljili od nježnih surf-gitara, ali su aranžerski i produkcijski bogatiji. U drugoj pjesmi podsjetili su nas na svoj album prvijenac s istoimenom pjesmom „Nights Of Forgetten Films“, a zatim nastavili s materijalom s novog, poprilično hvaljenog albuma „Echo Chamber“, kojega su povremeno prekidali i starijim skladbama. Posebno me se dojmila „See It In the Dark“ u blues ritmu koja podsjeća na Nicka Cavea. No, Chris Eckman, premda nadasve simpatičan, ipak je u odnosu na Cavea pjevač skučenih mogućnosti. Nakon kvalitetne „Last Summer Song“, bilo je lijepo čuti uživo stare, dobre pjesme „River Of Twilight“ i „Tonight I Will Say Anything“. Posebno je izražajna bila prekrasna skladba „Broken Town Blues“ s novog albuma.

01. STRANGE

Nakon toga program je nakratko bio prekinut. Naime, Andreju Jakušu, trubaču koji je pridonio izvedbi prethodne i mnogih drugih pjesama, javno je uručena nagrada Hrvatske glazbene unije. Nakon burnog pljeska i zahvala, koncert se nastavio redom starih i novih pjesama. Publika je posebno toplo primila novu pjesmu „Fast Train To Nowhere“, koja dosiže svjetske standarde indie glazbe u rangu grupa „Interpol“ i drugih. Slično je bilo i s "Killing Time" i "Dime A Dozen". Ipak je grupa „The Strange“ kao spoj znanja i iskustva, jedan od hrvatskih potencijalno najperspektivnijih izvoznih glazbenih proizvoda.

Službeni kraj koncerta bio je oko ponoći, ali je „The Strange“ izišao još na dva bisa, pri čemu je posebno kvalitetno izvedena pjesma „Shoot the bear“. Premda nisu odsvirali pjesmu „Dead On the Shore“ s novog albuma, nastup je u cijelosti bio izuzetno profesionalan i kvalitetan, ali ono što je vjerojatno nedostajalo kod nastupa „The Strangea“ bilo je nešto više komunikacije s publikom. U tome ih je predgrupa svakako nadmašila.

„The Strange“ - setlista:

Lonesome Rider
Nights of forgotten films
Echo Chamber
See It in the Dark
Last Summer Song
River of Twilight
Tonight I'll Say Anything
Coming Undone
Broken Town Blues
Run With The Haunted
Long Shadows
Fast Train to Nowhere
Killing Time
Dime A Dozen
Villers Terrace

Bis 1.
The Lights of Red Valley
Sundowner
Rock 'n' Roll Friend

Bis 2.
Shoot the Bear
Not now, Not Ever