Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

13. Gatuzo

Ovoga četvrtka, 18. travnja 2019., zagrebački trojac „Gatuzo“ u malom je pogonu zagrebačke „Tvornice kulture“ predstavio svoj najnoviji album „Van kontrole“ i održao još jedan vrhunski koncert.

Grupa „Gatuzo“ postoji već niz godina. Izvorno je nastala kao dvojac koji su činili gitarist Damir Trkulja-Šiljo i bubnjar Goran Martinjak. Kao takvi, izdali su četiri studijska albuma („Temelji“, Noge/ruke/glave“, „!“ i Megalomania“), a zatim im se kao basist pridružio Jakov Kolega, te su zajedno snimili i peti studijski album „Van kontrole“. Na taj način su dobili na dodatnoj punoći zvuka i otvorili novo poglavlje u svojoj karijeri.

22. Gatuzo

Nastupili su bez predgrupe, a koncert su otvorili nešto prije 22 h pjesmom „Ima nešto“ s najnovijeg albuma „Van kontrole“. Započeli su intrigantnim solom na gitari i pjesmom s albuma koji je izišao prije 10-ak dana. Pjesma se pojavila kao singl još sredinom prošle godine tako da je dobro poznata publici. Nakon toga su odsvirali odličnu, publici dobro poznatu pjesmu „Gdje idemo“, s istoimenog albuma, pjevnog refrena, koja u živoj izvedbi trojca zvuči mnogo žešće od studijske verzije. Kao treća pjesma, uslijedila je žestoka „Budi glasniji“, kod koje su nas iznenadili promjenama ritma, čime su izvedbu dodatno obogatili u odnosu na studijsku verziju. Nakon toga su nastavili pjesmom „Oni govore“.

Možda zvuči pomalo patetično, ali neopisiv je osjećaj kada uživo osjetiš bas, negdje u abdomenu i neparni ritam bubnja u ušima. Svoj izvrstan nastup, „Gatuzo“ su nastavili pjesmom „Šutnja“ koja je započela laganim gitarističkim uvodom, a kasnije se razvila i ubrzala. Šiljo je izveo odličan solo na gitari, a potom je isto učinio i bubnjar Goran Martinjak.

18. Gatuzo

Uslijedila je „Mogao bih“, pjesma s novog albuma koja započinje upravo bas gitarom. Jakov Kolega s brojnim efektima na svojoj bas gitari, svakako je obogatio zvuk, a izvedba ove pjesme pokazala je odlično razumijevanje unutar ove sada tročlane grupe, jer su je izveli savršeno, s prekidima i ritmički bez ijedne greške. Iz ove pjesme su napravili odmah prijelaz u stariju pjesmu "Dobar osjećaj", s albuma „Noge/ruke/glave“ (2007.) te tako stvorili jednu skladnu cjelinu. „Tako je nekad 'Azra' spajala pjesme“, pomislio sam i zaključio da sam izuzetno zadovoljan što sam večeras ovdje. "Crna kuća", još jedna pjesma s novog albuma, krenula je lagano s impresivnom gitarom, a kasnije se razvila u erupciju ritma i osjećaja s nježnim krajem. Logičan nastavak koncerta bila je "Crna kraljica", žestoka, proživljena i duboko emotivna stvar s novog albuma, koju je je publika popratila dugim pljeskom i zadovoljnim ovacijama. Nakon nje, basist je sugerirao pjevaču: "Šiljo, reci: hvala!", a ovaj je pomalo zbunjeno i simpatično potvrdio: "Hvala!".

04. Gatuzo

Uslijedila je još jedna pjesma s novog albuma - "Pod kontrolom", na kojoj je perfekcionist Šiljo nezadovoljno bacio gitaru i uzeo drugu. Slijedeća je bila „Povrijedili smo jedno drugo" s dugim uvodnim solom, laganijeg ritma. U originalu, ova pjesma je poznata po gostovanju Gorana Bareta, s kojim je Šiljo surađivao u Majkama na albumu „Teške boje“. U obraćanju publici, Šiljo je pričao da mu je nekako sve klizavo, a zatim je žestokim bubnjanjem krenula pjesma "Ima li te", koja je ponovno pokazala da su izuzetno kvalitetan i uvježban bend s dobrim tekstovima. Pjesmu su završili vrištajućim solom na gitari, kojim je Šiljo još jednom dokazao da je jedan od ponajboljih rock-gitarista na ovim prostorima.

Kod pjesme "Dug dan" Šiljo je malo zeznuo ritam na gitari, ali nije jednostavno pjevati s toliko emocija i svirati istovremeno, ali gotovo da se nije primijetilo jer su bas i bubanj zvučali kompaktno i i savršeno, a opći dojam popravio je Šiljin fantastičan solo. Pjesma je završila mikrofonijom i krenula je izvedba pjesme "Kad mozak eksplodira", koja je odsvirana izuzetno zahtjevno sa stišavanjima i pojačavanjima, totalno indie i koja me podsjetila na najbolje trenutke „Pixiesa“. Publika je prepoznala vrhunac večeri, zadovoljno pjevala i udarala ritam dlanovima, a Šiljo se totalno uživio i sve dodatno začinio bjesomučnim solom.

17. Gatuzo

Nakon toga su krenuli s izvedbom još jedne pjesme s novog albuma - "Isti ljudi". Šiljo je malo pogledao bubnjara i basistu pa su stali i krenuli na sljedeću ritmički dinamičnu pjesmu s novog albuma - "Nosi me visoko". Zatim su odsvirali „2:1“ i "Prljave ruke", žestoku stvar u koju se Šiljo toliko uživio da je pri solaži lupao gitarom po čineli.

U obraćanju publici, Šiljo je ispričao da su gledali vijesti, Ligu prvaka i Dinamo, da su od svega toga uzdrmani, pa su započeli s pjesmom s novog albuma "Mali mračni svijet", koju je ponovno začinio nevjerojatnom solažom.

U 23.20 članovi „Gatuza“ su se zahvalili svima i rekli publici da je bila divna. Ali to nije bilo sve. Naime, odsvirali su još „Samo čovjek“, u ludom ritmu i s nezaboravnim solom, zatim se opet pozdravili i zahvalili, pa nastavili dalje te odsvirali pjesme: „Stariji“, „!“ i onu ritmički izuzetno zahtjevnu „Isti ljudi“, od koje su u prvom navratu ranije odustali.

Koncert je završio u 23.45, a „Mali pogon Tvornice“ prisutnima je priuštio još jedan izvrstan koncert vrhunskog zagrebačkog alternativnog indie benda koji će nam još vjerojatno mnogo takvih sličnih priuštiti.

01._Gatuzo.JPG 02._Gatuzo.JPG 03._Gatuzo.JPG

04._Gatuzo.JPG 06._Gatuzo.JPG 08._Gatuzo.JPG

09._Gatuzo.JPG 10._Gatuzo.JPG 11._Gatuzo.JPG

12._Gatuzo.JPG 13._Gatuzo.JPG 17._Gatuzo.JPG

18._Gatuzo.JPG 19._Gatuzo.JPG 22._Gatuzo.JPG

SETLISTA:

Ima nešto
Gdje idemo
Budi glasniji
Oni govore
Šutnja
Mogao bih
Dobar osjećaj
Crna kuća
Crna kraljica
Pod kontrolom
Povrijedili smo jedno drugo
Ima li te
Dug dan
Kad mozak eksplodira
Isti ljudi
Nosi me visoko
2:1
Prljave ruke
Mali mračni svijet

Bis 1.
Samo čovjek

Bis 2.
Stariji
!
Isti ljudi