Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

DSC 0221

U četvrtak, 25. travnja, u zagrebačkom cabaret klubu Kontesa održan je koncert finskog saksofonista Tima Lassyja u zanimljivom spoju s hrvatskim triom predvođenim pijanistom Matijom Dedićem. Drugu polovicu sastava činili su kontrabasist Ivar Roban Križić te bubnjar Adriano Bernobić.

Timo Lassy za vrijeme koncerta izjavio je da sastav nije imao puno vremena za uvježbavanje, no nije bilo moguće ne primijetiti reakcije oduševljenja na njegovom licu na profesionalno uigrane i virtuozne izvedbe svakog pojedinog člana sastava. Pred triom nije bio lak zadatak jer je velika većina izvedenog materijala bila dio Lassyjevog prošlogodišnjeg albuma "Moves" izdanog za diskografsku kuću Membran. Tako su između ostalog izvedene i potpuno nove Lassyjeve kompozicije kao što su Moves, Love Spirit te Northern Express koju je na albumu moguće čuti u izvedbi Ricky-Tick Big Band Brassa.

DSC 0225

Kratko je između pjesama pričao i o tome kako je pozitivna strana toga da ste jazz glazbenik upravo ta da imate sposobnost komuniciranja s drugim glazbenicima na licu mjesta specifičnim, ali univerzalnim glazbenim jezikom. U skladu s tim, skladba koja je slijedila bila je, kako je rekao "svima dobro poznata" On Green Dolphin Street. Od standarda, na repertoaru našla se i skladba Body and Soul, čiju je budućnost i sudbinu tako česte prisutnosti u sljedećih 80 godina najverojatnije označio Coleman Hawkins legendarnom izvedbom iz 1939. godine kojom je tadašnjoj jazz sceni otkrio potpuno nov pogled na improvizaciju otpuštanjem snažnog osjećaja prvobitne zapisane melodije u soliranju što je otvorilo nebrojene nove mogućnosti i pravce u modernom jazzu od bebopa do danas.

DSC 0216

Matija Dedić, Ivar Roban Križić i Adriano Bernobić u trio dionicama nisu se ustučavali ulaziti u sitne digresije nadopunjavanja i poigravanja s tempom i mjerom. Timo Lassy više se držao strukture i svoju kreativnost najviše je pokazao u vlastitim prostorima soliranja u igri s ritmom koja bi se dala usporediti sa skladbama i soliranjem Theloniousa Monka te snažnim, punim i dugim tonovima tipičnim za skandinavsku tradicionalnu glazbu.