Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

image3

3.5. u 21h održao se koncert u čast Arethe Franklin u zagrebačkom Jazz & Cabaret clubu Kontesa pod nazivom Tribute to Aretha Franklin by Petra Antolić. Petra Antolić zagrebačka je pjevačica, kantautorica i vokalni trener, a sa glazbom Arethe Franklin upoznala se prije čak 17 godina kada je tek započela svoje vokalno obrazovanje.

"Sve je započelo tako što mi je moja profesorica iz pjevanja Mirela Brnetić donijela nekolicinu Arethinih albuma koja sam sve redom poslušala i odlučila da će većina njezinih pjesama biti na mojem repertoaru. Glazbeno, interpretativno i stilski sam osjećala da je to glazba koju želim pjevati, a osobito sam se pronašla u blues-u."

Petra Antolić završila je Teoretski smjer u Glazbenom učilištu Elly Bašić i pjevanje u Vokalnom studiju Bacchabundus. Iza sebe ima brojne klupske, festivalske i solističke nastupe, a također se bavi autorskim radom. Predaje i pjevanje u Mikrofon školi pjevanja.

"Kroz pjevanje glazbe koju je izvodila Aretha Franklin otkrila sam čari slobode u interpretaciji i iako mi je u početku bilo bitno da otpjevam pjesme melodijski upravo onako kako ih je pjevala Aretha, danas sa velikom ljubavlju iznosim svoje interpretacije njezinih pjesama, zadržavajući njezinu autentičnost, a opet unoseći nešto svoje u svaku pjesmu. Mislim da bi to Aretha i željela, ne da budem još jedna ona nego da svaku njezinu pjesmu iznesem kao Petra. I u tome je čar."

Aretha Franklin, kraljica soula, pjevala je mnoge stilove. Od bluesa, soula, do jazza i gospela sa kojim je započela svoju glazbenu karijeru. Široj publici poznata je po pjesmama kao što su Respect, Think, I say a little prayer i Natural woman, a na koncertu smo mogli čuti i neke manje poznate pjesme kao što su Dr. Feelgood, All night long, Drown in my own tears i You send me.

"Teško mi je izdvojiti jednu njezinu pjesmu koju bi mogla nazvati najdražom ali svakako su mi jedne od najdražih Natural woman, All night long, Dr. Feelgood… Sa mnom na stage-u bili su Davor Čivrak na gitari, Mladen Munivrana na basu, Josip Tocilj na klavijaturama i Robert Jambrušić na bubnjevima. Potrudili smo se iznijeti pjesme što dostojnije Arethi i nadam se da smo uspjeli."

Na koncertu je u brojnoj publici, koja je zaista fantastično reagirala, bio i poznati blues glazbenik i vrhunski usno harmonikaš Krešo Oremuš.

"Kad sam Petru Antolić prvi put slušao prije par godina u jednom blues bandu kao prateći vokal, odmah sam ju doživio kao pticu zarobljenu u krletki jer su njezine glasovne mogućnosti daleko nadilazile ulogu koja joj je bila namjenjena. Iz tog sam razloga pohitao na njezin samostalni koncert potražiti potvrdu jesam li bio u pravu. I bio sam.

Petra je izvodila zahtjevne pjesme Arethe Franklin ali njezina je izvedba bila sve osim pukog pokušaja imitiranja. Iznimnim osjećajem tonaliteta i dinamike Petra je u stanju voditi bend i publiku rijekom bluesa i gospela. Njezine su vokalne mogućnosti enormne i bezprijekorne a doza strahopoštovanja otkriva da je riječ o pjevačici kojoj nije svejedno kakav će biti ishod apsolutno svakog tona. Riječ je o pjevačici koja itekako zna što želi, što može i što radi. Petra Antolić svojom jedinstvenošću sasvim sigurno nadilazi okruženje. Bravo!"