Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

14

Ovoga četvrtka, 9. svibnja, „Vintage“ je odisao nevjerojatnom energijom jednog od trenutačno najvećih punk bendova ovih prostora - grupe „Jorgovani“. U sat i pol žestoke, uvježbane, beskompromisne svirke, „Jorgovani“ su uprizorili sve što se od jednog punk benda očekuje: rasplesali, oznojili, djelomice čak i raspojasali, ukratko – savršeno zabavili poprilično ispunjen „Vintage“.

Grupa „Jorgovani“, nazvana je po omiljenom vjesniku proljeća, biljci koja navodno liječi krv, jetru, probavu, ali i psihičke tegobe, a čine ju četiri Marka i jedan Miloš. Ovaj ćićevaćko-beogradski bend, sebe klasificira kao „boemsko-pankerski bend“, postoji već sedam godina, a nastao je kao supergrupa iz bendova „Deponija“, „Žuta Minuta“, „Birtija“ i „BOL“. Članovi su četiri Marka i jedan Miloš, kojega nije teško identificirati s obzirom da svira bubnjeve. Dečki su izdali dva EP-a i album prvijenac „Pušteni s lanca“ (2016.), a pripremaju i jedan novi s kojega su objavili već tri singla.

01

Dok smo čekali na njihov nastup, iz zvučnika su nas zagrijavali stari dobri „The Clash“, „Stiff Little Fingers“, „Sham 69“ i tako sve do nastupa „Jorgovana“ koji je započeo u 22.30. Nakon žestokog otvaranja i predstavljanja benda, nizali su svoje hitove i pjesme koje bi to mogle biti: „Anđeo i đavo“, „Špriceri“, „Sudbina“, „Nemoj po kosi“ i mnoge druge, pri čemu su pokazali odličnu uvježbanost, komunikativnost s nazočnima, koji su naočigled uživali: pojedinci su se penjali na pozornicu, razdragano pjevali s bendom, skakali naguravali se i/ili bacali u publiku.

Pjesme su im žestoke, pjevne, ritmične, kvalitetnih tekstova, a između njih pjevač Marko ubacivao je duhovite upadice te tako napravio izuzetno pozitivnu atmosferu. Erupciju oduševljenja posebno su izazvale pjesme „Zbogom, majko“ (koju su izvorno snimili u duetu sa Shamsom 69), „Plata“ i „Mašinac“. Publiku se posebno dojmila pjesma „Devojka iz grada“ („Ti na jednoj, ja na drugoj strani/Ti u kafiću, ja u kafani/Ti u miniću, ja u radnom odelu/Ti devojka iz grada, ja odrastao na selu…/ Bila je to ljubav/Najveća na svetu/Ona imala je korist/A ja samo štetu…“), pri čemu je bend izveo i onaj vrlo zahtjevan „break“ s bubnjevima i basom.

06

Naravno da su odsvirali i svoj prvi hit „Narodna nošnja“, u kojem je publika znala tekst od riječi do riječi, a solo gitarist Marko odsvirao je jedan eksplozivan solo. U pankerskom stilu Iggy Popa i „The Stoogesa“, pred kraj nastupa cijeli se bend skinuo do pasa, a zatim je i (muški) dio publike učinio isto.

Kao bis odsvirali su pjesme „Abortus“ i „Jorgovani“. Opće oduševljenje izazvalo je kad je pjevač Marko spustio mikrofon u publiku, te tako napravio prave žive karaoke. Koncert je nakon biseva završio oko ponoći, ali naravno da je oduševljena publika očekivala još. Međutim, kad je iz zvučnika krenula pjesma „Ja sjećam se“ grupe KUD Idijoti, bilo je jasno da je koncert završio.

10

U svakom slučaju, „Jorgovani“ su nam ovog četvrtka u Vintageu priuštili nezaboravnu zabavu. Svatko tko voli takvu vrstu glazbe idući put je nipošto ne smije propustiti. Nadajmo se što skorijem novom gostovanju ovog kvalitetnog i zabavnog benda.

JORGOVANI - setlista:

Intro
Anđeo i đavo
Špriceri
Sudbina
Nemoj po kosi
Pijem, kockam i navijam
Genetika
Kavaljer
Bajka
MTV
Devojka iz grada
Plata
Mašinac
Zbogom, majko…
Ja ti pišem pesme
Tužan je život moj
Narodna nošnja

Bis:
Abortus
Jorgovani