Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

02

Zagrebački „Hard Place“ kao dobar duh rock'n'rolla vrlo često gaji uspomene prema velikanima rock and roll glazbe. Tako je prošlog petka, 10. svibnja, večer bila posvećena najvećem blues i rock gitaristu svih vremena - Jimiju Hendrixu. Na njegov repertoar nas je podsjetio simpatični, tročlani Hendrix tribute band „Diapositive“ iz Siska. U preko dva sata svirke, napravili su presjek Jimijeve nažalost prekratke karijere kombinirajući pjesme iz razdoblja njegova rada s grupom „The Experience“, kao i kasnijeg „Band Of Gypsys“.

Odmah treba na početku naglasiti da je svirati Hendrixa izuzetno zahtjevno. Kao klinac slušao sam grupu "Stop" koji su svirali Hendrixove covere. Solo gitarist, bio je predavač matematike na fakultetu i zaljubljenik u Jimijevu glazbu. Na solažama je bio matematički precizan, ali nije pjevao on, već basist koji je znao izvući onu tamnu, Jimijevu boju glasa.

10

„Diapositive“ svira u tročlanoj postavi, ali prate originalnu podjelu uloga unutar benda: gitarist Nino istovremeno i pjeva, basist Krešo vrlo kvalitetno svira (peterožičani) bas, a bubnjar radi izvrsne prijelaze na bubnjevima po kojima su i „The Jimi Hendrix Experience“ bili poznati.

Večer Hendrixovih pjesama otvorili su udarnom pjesmom "Purple Haze" i probili led. Trema ih je vjerojatno pustila već na drugoj pjesmi, jer je „Stone Free“ zvučala sigurnija i jača, a i iduća „Fire“ je bila nadasve uvjerljiva. Na pjesmi „Foxy Lady“ gitarist, koji također kao i sam Hendrix svira na lijevu stranu, solirao je iza glave, koristeći omiljeni Hendrixov način scenskog nastupa. Slijedila je žestoka instrumentalna izvedba „Sunshine Of Your Love“, pjesme grupe „The Cream“ koju je Hendrix svojedobno obradio.

06

Nakon toga su odsvirali vjerojatno najpoznatiji Hendrixov hit „Hey Joe“. Najavili su je kao tešku pjesmu, no odsvirali su je sasvim solidno, jedino što mi je uzmanjkalo je Hendrixov specifičan vokal. Poslije toga je pjevač Nino predstavio članove benda i zahvalio se domaćinu Pišti na pozivu. Nakon pjesme „Bold As Love“, odsvirali su „Machine Gun“, zatim žestoku i lijepu „All Along the Watchtower“, Hendrixovu verziju Dylanove pjesme, te najavili stanku, odnosno kraj prvog seta.

Drugi dio svog nastupa započeli su pjesmom „Voodoo Child“ i nastavili izvrsno odsviranom pjesmom „Little Wing“. Uslijedila je manje poznata pjesma „Dolly Danger“ u koju su se dečki potpuno uživjeli, a nakon toga apsolutni hit „Wild Thing“ u kojoj je Nino odsvirao uistinu impresivnu solažu. Posebno me se dojmila izvedba pjesme „Who Knows“, koju je Hendrix svirao sa „Band Of Gypsys“, jer se pokazala uvježbanost i odlična komunikacija unutar benda. Kao bis, odsvirali su ponovno „Purple Haze“, gdje im se na vokalu priključio i sam Pišta.

12

Premda su dečki svirali izuzetno dugo (koncert je završio u pola dva), žao mi je što su preskočili „Castles Made Of Sand“, „Crosstown Traffic“ i što nisu odsvirali primjerice „Manic Depression“. Ali, mora se nešto ostaviti i za neku drugu priliku. „Diapositive“ se pokazao kao dobro uvježbani bend, koji je bio poprilično na visini ovog izuzetno teškog zadatka, a „Hard Place“ kao klub koji je uistinu čuvar „dobrog duha rock'n'rolla“.