Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

diearzteVijest da velikani njemačkog punk rocka Die Ärzte dolaze u Zagreb odjeknula je našim medijima, društvenim mrežama i svim mogućim načinima komunikacije. Ovi kultni punkeri odabrali su zagrebačku Močvaru kao mjesto u kojemu će nastupati tijekom svoje turneje duhovito nazvane „Miles & More“ i time Močvaru učinili uistinu privilegiranom, budući da je ovaj bend od 1982. kada su formirani, nastupao i na najprestižnijim festivalima ispred tisuća i tisuća posjetitelja. I onda nakon svih tih godina, Zagreb, Močvara, mali klub, intimna atmosfera, prava poslastica za ljubitelje ovog benda.

Nakon tog odjeka, ulaznice su puštene u prodaju i nakon dvije minute – šok i nevjerica – karata više nema. Neće biti dodatnih koncerata, neće biti premještanja u veći klub. Tko je nabavio kartu – nabavio je.

I tako, dočekao se i taj dan, Močvara na stranica svojih društvenih mreža objavljuje kako njemački fanovi kampiraju ispred kluba. Pomislila sam – oni najzadrtiji i najveći fanovi. Otvaranje vrata je najavljeno za 19:30, a početak koncerta u 21:00. Srećom, stigla sam ispred kluba još prije 8 gdje me je dočekao duži red za ulaz. U redu se čuo samo njemački i postalo mi je jasno da je ovdje stiglo jako puno „najzadrtijih fanova“ iz Njemačke. Iza mene dvoje ljudi govori hrvatski i to je to, sve ostale koje sam čula da pričaju – govorili su na njemačkom. Red se micao sporo kao puž, a došavši napokon do ulaza postalo mi je jasno i zašto – samo je jedna osoba radila na ulazu. Premalo za rasprodan klub.

Unutra je već bio veliki broj ljudi, više šankova nego uobičajeno i prodaja majica. Majice su bile crne (s više imena gradova i mjesta ove turneje) i bijele (samo sa Zagrebom – koje su bile brzo rasprodane). Cijena je bila 25 eura ili 200 kuna. Ispred bine ekipica je sjedila kao na travi usred ljeta na festivalu i čekala početak koncerta. Kao intro poslužio je „Also sprach Zarathustra“ a Farin Urlaub, Bela B i Rodrigo González su brzo digli publiku na noge s „Rückkehr“. Uvodne riječi obraćanja publici su bile na engleskom. Pitalo se koliko nas ne govori njemački a koliko govori. Većina je naravno govorila njemački pa je ostatak ovog koncerta koji je trajao tri sata govoren više/manje njemačkim jezikom. Čula sam i koji put „hvala, hvala“ sa stagea, na hrvatskom, ali rijetko.

Podrška publike bendu je bila golema. Uistinu se feštalo. Unutra je bila sauna, pivo se lilo na sve strane, a sa sporednih vrata sam primijetila da su se na tacnama nosile čaše pune hladne vode (što je bilo potrebno budući da sam vidjela kako onesviještenu djevojku nose van). Zvuk je bio odličan, možda najbolji koji sam u Močvari čula ikada. Jedino mi je žao što nisam razumjela što su komunicirali između sebe na bini i što su govorili publici. Inače, kada strani bendovi dođu ovdje, bezbroj puta čujemo „Zagreb, Kroooeeejšaaa“. Ovdje sam na kraju čula da spominje Ljubljanu, ali u kojem kontekstu, ne znam!?

Die Ärzte su sinoć bili pravi koncertni rekorderi. Odsviranih 40ak pjesama, 3 bisa, 3 sata svirke. Tri sata paklene vrućine, tri sata uživanja u nastupu kojeg prije u Hrvatskoj nismo vidjeli. Fantastičnom, energičnom, profesionalnom nastupu.

Unatoč izvrsnom koncertu, fenomenalnoj atmosferi, nekako mi je ostao osjećaj gorčine. Imala sam dojam da nisam u Zagrebu s našom publikom i da mi je zato ovaj koncert promašen! Sada mi nije jasno je li bend htio svirati u Zagrebu za Zagrepčane? Jer ako jest – ovo je promašaj! Ako su željeli svirati za svoje najveće njemačke fanove, mogli su to napraviti bilo gdje u Njemačkoj, čemu onda dolazak u Zagreb? Nemam ništa protiv dolazaka stranaca na koncerte u Hrvatskoj. Dapače, neka dolaze u što većem broju. Neka pune festivale, stadione, hipodrome… Svi su dobrodošli, vjerujem da se sve može organizirati. Samo mi je žao da je domaća publika ovdje ostala zakinuta. Ne zato što je cijena karata bila skupa – karte su bile oko 115 kuna što je više nego povoljno. Ostala je zakinuta jer nije bila dovoljno brza da putem internetskih servisa kupovine karata osigura sebi ulaznicu na vrijeme. Ovim iskustvom smo sigurno nešto zajedno naučili – kada nam muzičari koje želimo slušati dolaze u Hrvatsku, ne gubimo ni trenutka jer… tko prvi njegova djevojka!

Die Ärzte set lista:

Rückkehr
Bravopunks
Wie es geht
Lied vom Scheitern
Wir sind die Besten
2000 Mädchen
Ignorama
Ein Mann
Punkbabies
Perfekt
1/2 Lovesong
Geisterhaus
Vermissen, Baby
Der Graf
Himmelblau
Da da da ich lieb dich nicht du liebst mich nicht aha aha aha
(Trio cover)
Deine Schuld
Sweet Sweet Gwendoline
Fiasko
Angeber
Manchmal haben Frauen ...
Dein Vampyr
Klaus, Peter, Willi und Petra
Abschied
Heulerei
Revolution '94 / Kopfüber in die Hölle
Schunder-Song
Ist das alles?
Blumen
Westerland
Zu spät
Schrei nach Liebe
Und es war Sommer
(Peter Maffay cover)
Unrockbar
Junge
Felicità
(Al Bano cover)
Dauerwelle vs. Minipli
The House of the Rising Sun
Dauerwelle vs. Minipli
Nie wieder Krieg, nie mehr Las Vegas!