Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

5 avantasia by martina rusalkaOvog sam mjeseca bila na najdužem i najhladnijem koncertu kakvog pamtim. Avantasia, epski projekt njemačkog glazbenika Tobiasa Sammeta, održao je trosatni koncert na otvorenom na temperaturi ispod 8 stupnjeva pod tamnim oblacima  koji nisu prestajali prijetiti općim potopom. Općeg potopa srećom nije bilo, ali je kiša ipak obilježila veći dio ovog showa.

S obzirom na vremenske uvjete i velik broj vraćenih ulaznica i dalje se čudim zašto koncert nije prebačen u zatvoreni prostor. Čak je sam Tobias razmišljao otkazati ovaj nastup, što se nije dogodilo.
Očito promrzli glazbenici – njih čak dvanaest – nisu niti u jednom trenutku posustali pred hladnoćom, nego su gledajući svoje fanove i upijajući njihov entuzijazam, jednostavno napravili jedino što su mogli, a to je sve od sebe. Kroz tri puna sata, Tobias Sammet i kolege su predstavili Moonglow, novi album Avantasije koji je ove godine objavljen pod okriljem diskografske kuće Nuclear Blast.

15 avantasia by martina rusalkaOva all-star ekipa uključuje gospodina Erica Martina koji je sa Mr Bigom davnih 80-ih osvajao srca i top ljestvice diljem svijeta, Geoffa Tatea koji je uskočio na mjesto Micheala Kiskea i odradio rekla bih puno bolji posao, Ronnie Atkins iz Pretty Maidsa, Jorn Lande te Bob Cately.

O ovom koncertu, kao i općenito kad se radi o Avantasiji, napisan je velik broj hvalospjevova i teško je, pa čak i nemoguće, naći zamjerku ovakvoj nabrijanoj produkciji koja ide na sve ili ništa. Meni su osobno ovakvi trosatni nastupi predugački jer mi je već nakon sat i pol koncentracija totalno popustila te sam se uhvatila kako razmišljam „super ti sviraš tu gitaru, ali ja ne mogu više izdržati“. I htjela sam se par put okrenuti i otići, ali nisam jer mi je jednostavno bio veliki užitak gledati Adrienne Cowan kako napokon živi svoj san punom parom.

3 avantasia by martina rusalkaAdrienne je bez ikakvog problema zamijenila Amandu Somerville te iz koncerta u koncert pokazala svo bogatstvo svog glasa – od growlova do opere, nema toga što nije u stanju otpjevati. Kada sam je upoznala 2017. na festivalu MetalDays, nastupala je sa svojim bendom Seven Spires na jednoj maloj trošnoj pozornici koju su organizatori jedva jedvice sklepali nakon velike oluje koja je te godine oprala cijeli Tolmin. A sada, opet pod kišom i oblacima, ponovo pjeva, ali sa produkcijom kakvu zaslužuje.

Za genijalnu atmosferu je ponajviše zaslužan Eric Martin koji je osim za pjevanje, pokazao ogroman talent u komunikaciji s bendom, ali i publikom. Njegove šale i kratki monolozi između pjesama svakako su „osunčali“ taj hladni, kišni dan.
Na kraju mogu samo reći da i dva tjedna nakon koncerta pamtim njegovu izvedbu pjesme Maniac i Tobiasov komentar kako nitko drugi kome bi je mogao dati nije toliko otkačen da bi je i otpjevao s takvim samopouzdanjem.