Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

14 Christian Death

Prošle je srijede, 29. svibnja, „Boogaloo“ ugostio dva benda koji su proslavili okrugle obljetnice postojanja: „Christian Death“ iz SAD-a i „Phantasmagoriu“ iz Zagreba. U svojim kratkim, ali efektnim nastupima bendovi su publici priuštili odličnu svirku, a poneke od nas vratili i u mladost kada se ovakva glazba mogla slušati u „Jabuci“ i nekadašnjem „Kulušiću“.

„Phantasmagoria“ je ovim nastupom obilježila 30.-tu obljetnicu postojanja. Ovaj alternativni bend osnovan je još davne 1988. godine, a naziv su uzeli po albumu grupe „Damned“. Izredalo se ovdje više postava, a svojedobno su proglašeni najvećom alternativnom nadom ovih prostora. Uz svoj autorski materijal, vrlo često sviraju i obrade svojih velikih uzora „Joy Divisiona“, „Sisters Of Mercy“, „The Stooges“ i mnogih drugih.

Sa svirkom su započeli petnaest minuta poslije 21h. Već na početku druge pjesme „Nephilim“ čuo sam iza sebe kako je netko rekao „Ovo je super stvar!“ Zvučali su dobro, uvježbano, onako kako treba zvučati pravi bend s mnogo iskustva. Gitaristi su se dobro nadograđivali, ritam sekcija kvalitetno se dopunjavala, a pjevač Tomi Phantasma sasvim je dobro pogađao intonaciju na pjesmama, pri čemu je glas znalački modificirao raznim efektima. Bio je ovdje i ženski prateći vokal i samozatajni, ali siguran gitarist Miro. Već iza druge pjesme, netko je iz publike tražio „Djevojku od bronce“, pjesmu kultne makedonske grupe „Mizar“, koja je možda čak i poznatija u verziji „Phantasmagorije“ nego u originalnoj izvedbi.

06 Phantasmagoria

Vizualno upečatljivi, efektnog scenskog nastupa, obavijeni mističnom maglom, s kapuljačama, suzdržanih pokreta, „Phantasmagoria“ je u 40-ak minuta odsvirala većinu stvari koje je publika od njih očekivala. Pri tome, Tomi nije propustio predstaviti goste, a to su bili bivši članovi benda: Robert Gelo (prvi gitarist, odsvirao je čak šest pjesama), Gordan Topić je svirao bas, a Alan klavijature. U autorskom dijelu ove grupe osjetan je utjecaj „Joy Divisiona“ i grupe „Sisters Of Mercy“, ali moram priznati da i „Phantasmagorijine“ obrade tuđih pjesama zvuče vrlo uvjerljivo, jer u njih udahnu nešto novo i nešto svoje. Primjerice, „I Wanna Be Your Dog“, klasik „The Stoogesa“, zvuči darkerski, kao da ga izvodi „Laibach“, a „She's Lost Control“ osjetno je ubrzana i žešća. Ipak, publiku su najviše oduševile „Grad tihog očaja“, „Boje“ i „Ne“, a mene se osobno najviše dojmila „Broken Mirror“ s odličnim solom i prijelazom na basu. Koncert su zaključili pjesmom „Djevojka od bronce“ i otišli bez bisa. Nakon što su odsvirali svojih 40-ak minuta, prepustili su scenu zvijezdama večeri – američkoj grupi „Christian Death“.

U nekih petnaestak minuta stanke, članovi „Christian Deatha“ okitili su bubnjeve i stalke mikrofona crvenim ružama koje su već postale njihov zaštitni znak. Osnovani su prije 40 godina, a ovom europskom turnejom „Behind the Veil“ planiraju obuhvatiti dio starog kontinenta. Tako su nakon koncerta u Leedsu, Londonu i Manchesteru, došli i u Zagreb, prije brojnih nastupa u Italiji, Njemačkoj i Francuskoj. Nažalost, kako doznajemo s njihove web-stranice, početni dio turneje je bio otkazan jer su putem iz SAD-a u Europu izgubili dio opreme.

16 Christian Death

Prilagođen prostor „Boogalooa“ poprilično se ispunio i koncert je nešto prije 23 sata mogao početi. Već nakon prve pjesme, obrade pjesme „Black Sabbath“, moglo se vidjeti da će nam priuštiti vrhunski glazbeni užitak. Atraktivnog scenskog nastupa, sadašnju glazbenu postavu čine pjevač i gitarist Valor Kand, pjevačica i basistica Maitri i odličan bubnjar Mike. Tu je i njihov putujući tehničar koji povremeno upotpunjuje zvuk puštajući neke matrice i posebne zvučne efekte koji se mogu čuti na albumima, a ne mogu se izvesti uživo. U jednom trenutku, pred kraj koncerta, prihvatio se i bas gitare kako bi Maitri mogla nesmetano pjevati.

Atmosfera je bila sablasna, napeta i zastrašujuća, kakva na ovakvim koncertima uostalom i mora biti. Jer, ipak su „Christian Death“ jedni od utemeljitelja gothic rocka koji se razvio iz post-punka, a neki ga još nazivaju i deathrockom.

18 Christian Death

U nešto više od sat vremena nizali su svoje pjesme uglavnom iz novijeg razdoblja djelovanja grupe: „The Nascent Virion“, „Peritence Forevermore“, „Forgiven“, „We Have Become“ i mnoge druge. Posebno je dojmljiva bila izvedba pjesme „Peritence“ u kojoj je Maitri pokazala svu raskoš svog vokala, svirajući pri tom nepogrješivo bas. Valor nije bio nešto posebno pričljiv, uglavnom je tek najavio poneku pjesmu, kao primjerice staru pjesmu „Ashes“ s istoimenog albuma iz 1985. godine. Na bis su odsvirali „Angels And Drugs“ s albuma „American Inquisitions“ (2007.) u kojoj su Valor i Maitri još jednom pokazali da vokalno savršeno funkcioniraju. Tijekom koncerta, u više navrata me fascinirao bubnjar grupe Mike Monroe, kojega je multiinstrumentalist Valor, koji je i sam započeo karijeru svirajući udaraljke, očito znao odabrati.

„Boogaloo“ nas je tako još jednom počastio jednim kvalitetnim koncertom u kojemu su svi obožavatelji ovog glazbenog stila mogli istinski uživati. „Christian Death“ s turnejom nastavljaju dalje, a „Phantasmagoriu“ ćemo uskoro gledati ponovno na 14# INmusicu, gdje će nastupiti na istoj pozornici neposredno prije „The Curea“.