Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

carmenarena 9

Finale riječke manifestacije „Ljetna klasika 2019.“ označila je premijerna izvedba Bizetove slavne opere „Carmen“ u četvrtak, 1. kolovoza 2019. s početkom u 21.00 sat. Osim što je pulska Arena savršena kulisa za ovu opernu priču, autori inscenacije Selma Banich, Sandra Dekanić, Marin Blažević i Alan Vukelić odlučili su otići korak dalje te su pretvorili povijesni amfiteatar u interaktivnu pozornicu. Arena je pritom bila transformirana u španjolske krajolike a prva dosadašnja promjena prostora pozornice stvorili su veoma nov i uzbudljiv doživljaj za sve ljubitelje opere. Predstava se izvodila na kamenim stepenicama na kojima je pak istovremeno bio smješten manji dio publike.

Pomalo moderniziran i nadasve zanimljiv pristup ovoj klasičnoj operi pokazao se punim pogotkom. Puna Arena upijala je nevjerojatnu atmosferu dok su izvođači pričali priču o strasvenoj ljubavi, ljubomori i bijesu, priču u kojoj na kraju pobjeđuje sloboda.

carmenarena 11

Naslovnu ulogu sjajno je izvela mezzosopranistica, članica riječkog opernog ansambla, Ivana Srbljan koja se kao Carmen proslavila i izvan Hrvatske. „S različitim autorskim timovima i kroz različite inscenacije dobila sam priliku istraživati slojeve uloge Carmen i sagledavati je te ulaziti u nju iz različitih kutova. Budući da će u Areni tijekom izvedbe među nama na tribinama sjediti i dio publike, mislim da će pulska inscenacija biti izuzetno atraktivna za gledatelje. Svatko od nas izvođača morao je proniknuti u samog sebe i u sebi pronaći te likove, ljude u upravo takvim životnim situacijama. Publika može očekivati fascinantnu priču kojoj smo, u grandioznom prostoru povijesnog zdanja, pristupili minuciozno dramski“, kazala je Ivana Srbljan o svojoj pulskoj Carmen ususret premijeri.
Don Josea portretirao je Aljać Farasin, Micaelu Anamarija Knego a Escamilla Luka Ortar. Uz spomenute pjevače u ostalim ulogama su bili i Robert Kolar, Slavko Sekulić, Ivan Šimatović, Marko Fortunato, Vanja Zelčić, Emilia Rukavina i Saša Matovina. Uz orkestar i zbor Opere HNK Ivana pl. Zajca nastupio je i Dječji zbor „Kap“, a u predstavi sudjelovao i ansambl Baleta riječkog HNK.

carmenarena 37

Pulska je publika još jednom pokazala oduševljenje odličnom i kretivnom izvedbom, isprateći izvođače gromoglasnim, višeminutnim ovacijama, uz nadu da se vraćaju i dogodine.

carmenarena-1.jpg carmenarena-11.jpg carmenarena-12.jpg

carmenarena-13.jpg carmenarena-15.jpg carmenarena-16.jpg

carmenarena-17.jpg carmenarena-2.jpg carmenarena-20.jpg

carmenarena-21.jpg carmenarena-22.jpg carmenarena-25.jpg

carmenarena-26.jpg carmenarena-27.jpg carmenarena-28.jpg

carmenarena-30.jpg carmenarena-31.jpg carmenarena-32.jpg

carmenarena-33.jpg carmenarena-34.jpg carmenarena-35.jpg

carmenarena-36.jpg carmenarena-37.jpg carmenarena-4.jpg

carmenarena-5.jpg carmenarena-6.jpg carmenarena-7.jpg

carmenarena-9.jpg