Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

20190828 213033

Ridley Scottova imaginarna filmska franšiza sinoć je u splitskom Đardinu u sklopu manifestacije „Evo ruke“ doživjela svoju glazbenu materijalizaciju. I to kakvu.

Prepuno gledalište, nikada u proteklih 6 godina održavanja ove manifestacije Đardin nije bio tako popunjen. A razloga za to ima više, nakon punih 5 godina (zadnji koncert bend je održao na splitskoj Rivi), pa je bila opravdana ljubav i interes splitske publike prema svojoj djeci. Vlasnici prostora u kojima se mogu održavati koncerti radije angažiraju raznorazne Kije Kockaruše umjesto rock bendova uz plačljive izjave kako za njih nedostaje publike, očito ne govore istinu, što je sinoć potvrđeno na pravom rock koncertu sa obiljem dobre glazbe, odličnog raspoloženja i zborskog pjevanja gomile obožavatelja kojima očito nedostaju ovakvi sadržaji, stoga Stiviju Vučkoviću naklon do poda zbog, ne samo odabira benda, već zbog cjelokupnog angažmana oko ove glazbene manifestacije, koja, evo traje šestu godinu zaredom.

20190828 213131

A nastup legendi splitske (i ne samo splitske) hard/heavy rock scene pokazao je evoluciju jednog od domaćih najtalentiranijih autora, autora koji je od ortodoksnog hard rockera postao perjanica domaće soft rock scene. Naravno, u ovom navodu trebate prepoznati da se radi o Zlatanu Stipišiću – Gibonniju.

Inače Osmi putnik oformljen je daleke 1985 godine, u svojoj karijeri izdali su 5 autorskih albuma (zadnji „Tajna“ nastao je 2010 godine), s lakoćom su stekli status (uz Divlje jagode) najboljeg benda hard rock orijentacije u bivšoj državi.

Sadašnju postavu čine: Kristian Barišić, Ivan Dabro, Bojan Antolić, Danijel Stoja Stojan, dok su vokalnu potporu preuzeli Guiliano i Iva Ivković (back vokal).

20190828 213151

Svirka koju nam je raspoloženi bend isporučio kroz skoro sat i pol rezultat je (kako sam saznao) napornih i dugotrajnih proba, ništa nije ostavljeno slučaju. Svi postulati hard/heavy scene apsolutno su poštivani, čvrsta ritam sekcija, dvije gitare i Giulianov vokal koji je predodređen upravo za ovakvu vrstu glazbe, pamtljivi vokalno instrumentalni refreni (hvala ti Gibo) rezultirali su nepatvorenim ovacijama očito odlično raspoloženog auditorija. Nije izostala neizbježna i odlično prihvaćena Stojina solaža na bubnjevima.

Iz bogatog repertoara bendu nije bilo teško odabrati najbolje, čuli smo tako „Uličnu molitvu“; „Lutko moja takav sam ti ja“ sa albuma prvijenca; „Kriva“; „Šta je tebi“; „Žigolo“, te dvije koje očito imaju poseban status – „Čopor ide u raj“ (kojom prilikom se na pozornicu popeo Alen Koljanin koji je za ovu priliku potegao čak iz Australije) te neslužbenu himnu „Glasno, glasnije“. A tu negdje su se ugurale „Rock'n roll se kući vratio“,te „Tajna“ sa njihovog posljednjeg albuma.

20190828 213236

Giuliano je u duši ortodoksni rocker, što je večeras pokazao u svom iskrenom i motivirajućem nastupu. Obzirom da je morao naučiti nekih 20-tak pjesama kompromis benda prema njemu očitovao se u njegovom izboru pjesme – zajedno sa Ivom otpjevali su sasvim korektno „The Phantom from the Opera“ finskih simforockera Nightwish.

Dodatno iznenađenje predstavljale su žestoka inačica Čoline „Glavo luda“, te jedan od zaštitnih momenata splitske rock scene, pjesma „Da mi je biti morski pas“ još jedne kultne grupe – Metak.

Završetak je (normalno) pripao „Glasno glasnije“ uz nepotrebno animiranje publike koja je očito uživala u glasnom pjevanju refrena koji najbolje oslikava svijet hard rocka. Glasno /a kako drugačije) dozivanje benda nije im ostavilo vremena da se malo osvježe što zbog sparnog vremena, što zbog potrošene energije, pa je grande finale još jednom pripalo frenetičnoj izvedbi „Čopor ide u raj“.

20190828 213113

Ukratko, nije to bio običan koncert, prisustvovanje istom svakome tko drži do dobrog ukusa predstavljalo je ne samo zaranjanje u neka prošla, idilična glazbena vremena, već je predstavljalo prisustvovanju jednog apsolutno kulturološkog događaja kojeg se nije smjelo propustiti.

Rezime:
Atmosfera: za čistu peticu
Zvuk: korektan (ovisi gdje si bio)
Svirka: odlična, bez greške
Preporuka: ne čekati sljedećih 5 godina