Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

1

Kada sam prvi put posredstvom YouTube algoritma čuo stihove The smell of piss is so strong/It smells like decent bacon znao sam da su Sleaford Mods moj bend. Fokus pažnje je automatski bio usmjeren na dvojicu low life likova iz Nottinghama. Smješteni na zadnjem sjedalu autobusa u spotu za Tied up in Nottz odašiljali su nevjerojatnu količinu kurcobolje podebljanu s bezobraznim stavom engleske radničke klase. Nakon dugo vremena konačno se pojavio zeitgeist punk lišen bilo kakve poze. Bend koji je žanrovski odudarao od svega, a opet bio duboko ukorijenjen u povijest popularne muzike.

Cinična i nadrkana mitraljeska paljba Jasona Williamsona i minimalistička glazbena podloga Andrewa Fearna učinili su ih jednim od najrelevantnijih izvođača danas. Naravno, trebale su godine i godine da probiju balon lokalne atrakcije i dođu tamo gdje i pripadaju - u sam vrh. Iritantni hype koji je trajao dobrih par godina od objavljivanja albuma Divide and Exit nije se mogao izbjeći, no Sleafordi su pametno prešli preko zamki koje dolaze s time. Srećom u Ljubljanu su došli kada se sve to malo spustilo na zemlju tako da smo umjesto prepunog prostora ispunjenog ruljom koja tamo 'mora biti' dobili fino ispunjenu dvoranu s die hard fanovima iz Ljubljane, Zagreba i s pokojim radoznalim. Taman. Zvuk je bio poprilično loš i mutan s obzirom na reputaciju koju Kino Šiška uživa, ali za Sleaford Mods to je apsolutno ne bitno. Energija Jasona Williamsona nosi koncert i mjeri se u količini pljuvačke koju uspije izbaciti iz sebe dok tihi suborac Andrew pušta matrice, ispija zavidnu količinu piva i prkosi bilo kakvoj logici scenskog nastupa.

21

Muzika Sleaford Modsa nikad nije bila zamišljena da se izvodi u velikim dvoranama pa ostaje pitanje koliko bi cijeli ovaj nastup zvučao intenzivnije i bolje da se odvio recimo u jednom od prostora Metelkove ili nekom drugom prljavijem manjem mjestu par godina ranije. No bez obzira na to ovo je bio jako dobar tulum od nekih sat i kusur u kojem su Jason i Andrew predstavili svoj aktualni album Eton Alive.

Većina očito još nije prožvakala novi materijal i bilo je jasno da će tek na starijim hitovima s albuma Divide and Exit krenuti kaos. Na prve taktove Jolly Fuckera negdje u drugoj polovici koncerta krenuo je mosh pit koji nije stao do kraja. Bis je zakucan s klasicima Jobseeker, Tied up in Nottz i Discorse nakon kojih je bilo jasno da je to kraj.

19

Potiho se očekivalo da će možda odstupiti od standardne set liste s trenutne europske turneje pošto su prvi put u Sloveniji, no to se nije dogodilo. Prekratak koncert, naglasak najviše na novi album te furiozni kraj s udarnim hitovima ostavio je Kino Šišku poprilično napaljenu za još što možda i nije tako loša stvar u koliko dođe do idućeg susreta...

 



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima