Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Hindi Zahra Tvornica Kulture 10

Slavna francusko-marokanska glazbenica Hindi Zahra prvi je put nastupila u Hrvatskoj, i to u Tvornici 27. rujna u sklopu Barcaffe Musicology Sessionsa.

Pravo joj je ime Zahra Hindi, rođena je u Maroku (majka Berberka, otac Francuz), a s 15 godina se preselila k ocu u Pariz. Dobitnica je prestižnih nagrada Constantin i Victoires de la Musique. Nakon velikog uspjeha albuma "Homeland", održala je preko 300 koncerata u periodu od dvije i pol godine i postala prepoznatljivo ime svjetske glazbe.

Hindi Zahra Tvornica Kulture 1

Ova kantautorica i multiinstrumentalistica upečatljivog glasa i snažne scenske prisutnosti predstavila nam je svoju jedinstvenu, nadahnutu glazbenu viziju. Nastup je otvorila pjesmom Cabo Verde s albuma Homeland, a uslijedio je miks pjesama s prvog (Handmade, 2010) i drugog albuma (Homeland, 2015). Riječ je o fascinantnom prožimanju niza glazbenih izričaja – od progresivnog rocka i psihodelije do jazza, bluesa i folka, sve to začinjeno suptilno prerađenim orijentalnim, sjeverno-afričkim motivima – naizgled "nemogući" miks, no zvuči savršeno prirodno. Zavodljiva Beautiful Tango, koju je izvela negdje na sredini koncerta, možda je njezina najupečatljivija kompozicija, toliko markantna da se pitate je li to obrada neke ikoničke francuske šansone ili starog jazz standarda. Osim na engleskom, pjeva i na svom materinjem jeziku – berberskom. Berberski daje notu egzotičnosti, no ne mijenja dojam da je ova glazba prvenstveno nadahnuta zapadnim, pogotovo američkim utjecajima – uostalom, sama Zahra izjavila je da je odrasla slušajući Ellu Fitzgerald, Tinu Turner i Whitney Houston.

Hindi Zahra Tvornica Kulture 11

Pjesme su doista raznolike, od mračnih, hipnotizirajućih balada koje prizivaju emocionalnu intenzivnost Billie Holiday, preko frenetičnih surf rock dionica, do funky plesnih ritmova. Treba posebno pohvaliti bend, koji se sastoji od sjajnih europskih, afričkih i američkih glazbenika. Pjesme traju po 10ak minuta i bogate su improvizacijama, nema praznog hoda i svaka je nota na mjestu – riječ je o sofisticiranoj, promišljenoj glazbi koja traži pažljive slušatelje. Zahrini albumi su fini uraci, no nastup uživo je kategorija ze sebe - zahvaljujući Zahrinoj strastvenoj, energičnoj izvedbi i uzbudljivim sviračkim međuigrama između članova benda. Publike nije bilo mnogo, no oni su koji su bili na koncertu pozorno su slušali, i na kraju oduševljenim pljeskom izmamili dvostruki bis, koji je uključivao veliki Zahrin hit "Stand Up" –catchy pjesmu koja je možda najbliže mainstream pop izričaju i koja je doprla do najšire publike.

Elaborirani, bujni aranžmani, nadahnuta i pomalo teatralna izvedba, niz šarolikih utjecaja čine Zahrinu glazbu intrigantnom, tako da s nestrpljenjem očekujemo njezin idući studijski uradak ili, još bolje, nastup uživo.

Hindi_Zahra__Tvornica_Kulture_1.jpg Hindi_Zahra__Tvornica_Kulture_10.jpg Hindi_Zahra__Tvornica_Kulture_11.jpg

Hindi_Zahra__Tvornica_Kulture_12.jpg Hindi_Zahra__Tvornica_Kulture_13.jpg Hindi_Zahra__Tvornica_Kulture_2.jpg

Hindi_Zahra__Tvornica_Kulture_3.jpg Hindi_Zahra__Tvornica_Kulture_4.jpg Hindi_Zahra__Tvornica_Kulture_5.jpg

Hindi_Zahra__Tvornica_Kulture_6.jpg Hindi_Zahra__Tvornica_Kulture_7.jpg Hindi_Zahra__Tvornica_Kulture_8.jpg

Hindi_Zahra__Tvornica_Kulture_9.jpg