Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

prljavciJučer u prijepodnevnim satima na starom okretištu tramvaja u zagrebačkoj Dubravi okupili su se novinari na neobičnoj  press konferenciji. Tramvaj broj 11 polako je uklizio na stanicu. Ukrcali smo se u prvi vagon i vožnja je počela, a sa njom i promocija velikog koncerta grupe Prljavo kazalište u Areni Zagreb 18. listopada 2019.

Ulazeći u tramvaj s ovim legendama hrvatske glazbene scene svi prisutni su doživjeli neki instant flash back u davne osamdesete godine prošloga stoljeća. U kratkom predstavljanju ove vožnje koja je sama po sebi simbolika njihovog glazbenog puta, sami Prljavci su napomenuli da je ova linija od Dubrave do Trga bila njihova svakodnevnica i poveznica do grada, škole, izlazaka, tuluma itd.

Tog dana prije 30 godina članovi benda su isto tako sjeli u plavi tramvaj  koji ih je odvezao na glavni gradski Trg. Javljeno im je da će možda imati priliku održati koncert. Iako do zadnje minute nisu znali hoće li izaći na scenu ipak nisu mogli ni sanjati da će taj koncert ostati zabilježen u povijesti hrvatske glazbe kao spektakl koji će teško  biti nadmašen. Oko 300 000 grla tu večer pjevalo je skupa sa njima. Zagreb se tresao. Zagreb je gorio. Pamte to još svi vrlo dobro.

Jučer ujutro ni vrućina ni gužva nikome nije  smetala.  Atmosfera je bila odlična. Jasenko Houra i Mladen Bodalec strpljivo su prepričavali anegdote iz tih legendarnih dana. Emocije su bile zgusnute, opipljive pogotovo kako smo se približavali glavnom gradskome Trgu gdje smo se nakratko zaustavili te izašli iz tramvaja, a gospodin Želimir Babogredac je Prljavcima po prvi puta dodijelio priznaje MULTI-PLATIMUM AWARD. Hrvatska diskografska udruga u suradnji sa Svjetskom diskografskom organizacijom uspostavila je ovu nagradu u raznim kategorijama. Prljavo kazalište je prvi sastav koji ju zasluženo dobio za doprinos Hrvatskoj glazbi.  Glazbi uz koju su odrastale sada već mnoge generacije.

Prljavci su to priznanje primili u svoje ruke nekako skromno jer takvi zaista i jesu.  Nema tu glume, vike i pompoznih riječi. Dečki iz stare Dubrave koji su 1977 g. osnovali bend  za koji su mislili da će ostati kvartovski te da će svirati sebi za dušu.
Kažu da ni slutili nisu da će ih skoro zahvatiti val koji će ih vinuti na sam vrh hrvatske rock scene, a broj duša koji su dotaknuli sada se broji u tisućama i rasprostranjene su po svim kontinentima.
Koncerte koje su odsvirali davno su prestali brojati, ali kažu da im je svaki izlazak pred publiku jednako divan i uzbudljiv.

Rado su podijelili autograme i fotografirali se s fanovima koji su se okupili oko njih. Čula sam mlade i nešto starije ljude kako im zahvaljuju na vrhunskoj glazbi, koncertima, a bilo je i slatkih priznanja kako su baš uz njihove pjesme padali prvi poljupci i plesali se prvi sentiši, stiskavci tih davnih 80-tih i 90-tih godina. Nostalgija neka, ali lijepa. Dobra.

Koncertom u Areni uoči velike obljetnice od kultnog speltakla na Trgu te povodom 40 godina prisustva na glazbenoj sceni Prljavci žele svojim fanovima još jednom zahvaliti na svoj ljubavi i podršci koju im pružaju sve ove godine .Ljubav je uzajamna i velika.

Podsjećamo da je koncert u Areni 18. listopada rasprodan, a za 19. listopad 2019. karte su već u prodaji. Interes je velik te organizatori savjetuju da svoje ulaznice osigurate što prije.

A Jasenko Houra koji je nekada  davno poželio biti Heroj ulice barem na jedan dan, barem na jedan sat... Da, ostvarila mu se želja i pretočila se na cijeli bend. Ovi glazbeni heroji neizbrisivo su upisani u pore i ulice svojega voljenoga grada duboko, nepatvoreno, zauvijek.