Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

17

Prošle subote, 5. listopada, zagrebački je Boogaloo istovremeno ponudio dva zanimljiva glazbena programa: u prostoru velike dvorane nastupao je The Croatian Pink Floyd Tribute, a u maloj se dvorani za to vrijeme odvijala noć '80-ih. Zvijezde ovog drugog događaja bile su izvrsna turska neogothic post-punk atrakcija She Past Away.

Adekvatan prostor ispunila je mnogobrojna publika posebno mlađe generacije te tako dokazala da zvuk osamdesetih nije glazba prošlosti već sve više i glazba budućnosti. Kako bi svojevrsni „povratak u budućnost“ bio što uspješniji, svoj značajan prilog dala je i predgrupa Phantasmagoria koja je u sat vremena brižljivo pripremljenog nastupa pokazala izuzetnu uvježbanost i mladenačku svježinu. Nastup se temeljio na dobro poznatim pjesmama, ali u novim aranžmanima, tako da su „Isolated“, „Poludi“, „Poziv u raj“, „She's Lost Control“ i „Anaconda“ zvučale bolje nego ikad. Dvije gitare i bas pratila je dobro programirana ritam mašina, a pjevač Tomi Phantasma je osim sigurnoga vokala svemu dao i dozu scenske mističnosti.

02

Prvi dolazak turskog benda She Past Away u Hrvatsku s nestrpljenjem se očekivao, jer su sa svoja tri studijska albuma pokazali da su ostvarili sukus sveg najboljeg iz osamdesetih te mu podarili jednu sasvim novu, svježu, autorsku dimenziju. Sami naslovi albuma „Belirdi Gece“ („Pojavila se noć“), „Narin Yalnızlık („Nježna usamljenost“) i „Disko Anksiyete“ („Disco anskioznost“) daju naslutiti tematiku pjesama, kao i činjenicu da je bend trećim albumom napravio zaokret u karijeri. Grupu su u Bursi 2006. osnovali Volkan Caner (gitarist i pjevač) i, sada već bivši član, basist İdris Akbulut. Nakon što je 2015. İdris napustio grupu, Volkanu se kao klavijaturist pridružio Doruk Öztürkcan, producent ovoga sastava.

Volkan i Doruk, nova dvočlana postava She Past Away pokazali su se kao uistinu uigrana ekipa. I dok Doruk vješto vlada matricama na kojima se isprepliću sintetički zvukovi u stilu Kraftwerka, Depeche Modea i New Ordera te ih dopunjava ritmički preciznim sviranjem elektronskih bubnjeva, Volkan prebire po gitari u stilu The Curea i pri tome pjeva tamnom bojom glasa podsjećajući nas na The Sisters Of Mercy. Naravno, bilo bi pogrešno kada bi se zbog brojnih usporedaba stekao dojam da bend nema vlastite autentičnosti, jer naprotiv, možemo slobodno reći da je bend na odličnim temeljima izgradio svoj prepoznatljiv stil. Osim glazbe te opskurnih i minimaliziranih svjetala, ambijent su stvarale i projekcije u pozadini scene.

15

Tijekom nastupa She Past Away su odsvirali sve svoje najpoznatije hitove, ali su povrh toga uspjeli kvalitetno predstaviti i svoj novi album. Posebno je bilo zanimljivo primijetiti koliko je publika upućena u autorski opus ove grupe. Naime, mnoge pjesme s novog albuma („Disko Anksiyete“ ili „La Maldad“) nije bilo potrebno najavljivati, kao ni neke starije pjesme („Uzakta“, „Sanri“ ili „Katarsis“). Oduševljenje je izazvalo i simpatična zahvala publici na hrvatskom jeziku. Nakon službenog dijela koncerta, grupa je odsvirala još četiri pjesme a zatim su poslije ukupno sat i pol zanimljiva nastupa pozdravili nazočne te obećali da će ponovno doći.

U nastavku druženja s publikom potpisivali su ploče i plakate te se slikali s obožavateljima. Vjerujemo da je ovim nastupom She Past Away proširio krug svojih poklonika te u zemljovid svojih budućih turneja ucrtao još jednu dragu destinaciju.