Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Samir Ceric Kovacevic IMG 8637

U srijedu 9. listopada u Velikoj Dvorani Lisinskog nastupio je legendarni Arturo Sandoval, u pratnji Jazz orkestra HRT-a pod ravnanjem trombonista Mirona Hausera.

Arturo Sandoval spada među institucije latin jazza, najpoznatiji je glazbeni disident s Kube, Gillespiejev učenik, suosnivač poznate kubanske grupe Irakere. Tijekom duge karijere osvojio je brojne nagrade, a o njegovom je životu 2000. snimljen i film "For Love or Country: The Arturo Sandoval Story". Najširoj je publici poznat kao trubač i kompozitor, a na ovom je koncertu pokazao i ostale svoje talente: kao pijanist, perkusionist i vokalist.

Samir Ceric Kovacevic IMG 8761

Koncert je otvorio big bend HRT-a skladbom Groovin' Hard, da bi im se ubrzo pridružio Sandoval. Koncert je koncipiran tako da je u prvom dijelu fokus bio na Sandovalovim skladbama, a u drugom dijelu na skladbama Dizzyja Gillespieja (Sandoval je snimio i album posvećen Dizzyju – Dear Diz). Tako smo u prvom dijelu čuli Funky Cha-Cha, Closely Dancing, Mambo Caliente (iz filma Mambo Kings), a jednu je stvar Sandoval odsvirao solo piano – Sureña. Ispričao je kako je klavir instrument njegovog izbora, no u doba njegova djetinjstva na Kubi klavir je smatran instrumentom za djevojčice, pa su ga obeshrabrivali od klavira, no i dan-danas Sandoval primarno koristi klavir kod skladanja i pisanja aranžmana i smatra ga "svojim instrumentom". Prije prelaska na „Dizzyjev blok" čuli smo slavnu La Fiestu Chicka Coree, u izvedbi big benda dok je Sandoval otišao na predah. Dizzyjev blok otvorila je Woody'n You, originalno poznata kao Algo Bueno. Zatim je Sandoval ušao među prve redove gledališta i zapjevao Smile, prekrasnu kompoziciju Charlieja Chaplina, koja je tekst dobila 20-ak godina poslije nastanka. Teško je reći je li to bila neplanirana improvizacija, no izgledalo je tako – Sandoval je spontano pitao pijanista Joea Kaplowitza da ga poprati na klaviru. Kako bilo, to je bio jedan od najšarmantnijih segmenata koncerta. Uslijedile su Salt Peanuts (nadahnuti dvoboj Maria Bočića i Vojkana Jocića na saksofonima – toliko "usijan" da ih je Sandoval "hladio" krpom), standard All the Things You Are (Sandoval opet na klaviru) te Dizzyjeva kultna kompozicija "A Night in Tunisia", s nizom briljantnih solaža i međuigri članova benda, pri čemu se istaknuo uzbudljivi dvoboj trombonista Luke Žužića i saksofonista Maria Bočića. Arturo je dirigirao, svirao perkusije, ali i dao sjajne solaže na trubi, te oduševio dionicom scat pjevanja, tijekom koje je nasmijao publiku imitiranjem kontrabasa. Iako već u godinama, Sandoval nije izgubio svirački žar te i dalje vlada trubom u svim njezinim registrima. U doba najveće popularnosti, trademark su mu bili izuzetno visoki tonovi na trubi, koji su, kako tvrde neki njegovi kritičari, služili za populistički "show off". Zapanjuje da i dalje postiže te najviše tonove – možda ne s lakoćom, no rezultati su tu – raspon njegove trube doista je impresivan.

Samir Ceric Kovacevic IMG 8576

A Night in Tunisia možda je zamišljena kao kraj službenog dijela koncerta, no bilo je očito da oduševljena publika neće pustiti glazbenike da odu bez bisa. Sandoval je po povratku na pozornicu rekao da "nemaju više pjesama", no smislio je blues improvizaciju koju je bend razvio, a za sam kraj – povratak korijenima jazza – ekstatična When the Saints Go Marching In, nakon koje su uslijedile, zasluženo, stajaće ovacije.

Treba pohvaliti i big bend HRT-a – već ga je sam Sandoval više puta ishvalio pred gledateljima (čak je rekao da bi mogao otići na europsku turneju s njima, dodavši u šali da bi honorari mogli biti problem), te istaknuo da su na probi sve pjesme prošli samo jedanput i da je izuzetno zadovoljan suradnjom.
Bio je to sjajan nastup legendarnog jazzera koji je pokazao da je još u sjajnoj formi te big benda HRT-a u pomlađenoj postavi punoj poleta koja se pokazala dostojna ukazane časti.