Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

DSC 0921

Prošle su već tri godine od smrti Leonarda Cohena, i povodom te tužne obljetnice Maja Posavec održala je još jednu glazbenu večer posvećenu ovom neprežaljenom bardu. Koncert je održan 7. studenoga u zagrebačkom Satiričkom kazališu Kerempuh pod nazivom Večer s Cohenom, a Maju Posevec je pratio njezin stari suradnik Ivan Kapec, pjevački studio Mozartine te trojac naših sjajnih jazzera – Borko Rupena, Luka Veselinović i Mario Bočić.

Koncept Maje Posavec u pratnji Ivana Kapeca na gitari stekao je iznimnu popularnost kod publike – rasprodali su već niz koncerata (u Galeriji Klovićevi dvori, klubu Sax, te u Rijeci, Sarajevu i Mostaru), a i ovaj je koncert rasprodan tjednima unaprijed.

DSC 0907

Dosadašnji Majini koncerti s Kapecom bili su sjajni, i Maja je impresionirala svojim snažnim interpretacijama Cohenovih pjesama – u svakoj je pjesmi ''izdubila'' nešto svoje i na tome onda gradila svoju, vrlo osobnu interpretaciju, uspješno izbjegavajući zamke kopiranja velikog uzora. Plus, tu je i velika karizma i scenski talent (naime, Maja je i glumica, i to baš u Kerempuhu) – kad vam Maja zapjeva ''I'm Your Man'', onako sitna, nježna i ženstvena, stvarno povjerujete da je ona vaš muškarac. No ovaj koncert predstavlja i jedan novi korak, jer su minimalistički aranžmani za glas i gitaru nadograđeni novim glazbenim suradnjama, pa je tako u drugom dijelu koncerta na pozornicu prvo došao zbor Mozartine – čija je uloga u aranžmanima usporediva s onom Cohenovih back-vokala. Zajedno su izveli The Partisan i još nekoliko pjesama, nakon čega su se Mozartine povukle, a pomalo su počeli stizati jazzeri, i to se pokazalo kao najuzbudljiviji dio koncerta – ekstatični bubnjevi Borka Rupene, precizni bas Luke Veselinovića, Bočićev saksofon i posebno atmosferičan klarinet koji priziva jidiš i klezmer glazbu Cohenovih predaka... Bend se prošetao kroz čitav Cohenov opus, od ranih albuma do recentnih radova. Posebnu notu nastupu dali su Majini recitali Cohenovih pjesama na hrvatskom, a ovaj je put i objasnila čini što joj Leonard znači – nakon brojnih upita ''zašto baš Cohen'', na koje dosad nije znala precizno odgovoriti.

DSC 0914

Nije lako obraditi pjesme koje su ovako ikoničke i obilježene duhom autora, no Maja Posavec pokazala se i više nego dostojna ovog izazova, a nove glazbene suradnje i uzbudljiva sinergija s jazzerima dodatno su obogatili ove upečatljive i emotivno snažne interpretacije.

DSC 0879

DSC 0900

DSC 0897