Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

IMG 20191108 WA0033

Hard Place, najveći mali rock klub u Zagrebu, između ostaloga poznat je po ustrajnosti u očuvanju plemenitih metal žanrova kroz ugošćivanje stranih poznatih i manje poznatih imena ali i promociji novih grupa koji hrabro i beskompromisno kroče nekomercijalnim stazama ovoga žanra. S tim u svezi često imaju nastupe vikendom, a i kroz tjedan. Ovoga četvrtka, 7. studenoga, Hard Place je ugostio heavy/thrash metal grupu Walkyryu iz Italije. Kao predgrupa talijanskom bendu nastupio je mladi zagrebački heavy metal bend Quiet Protest.

IMG 20191108 WA0005

O Quiet Protestu smo na ovim web-stranicama već pisali. Postoje već dvije godine. Bend postoji od 2016., a u ovoj peteročlanoj postavi koju čine pjevač Duki, dvije gitare (Zvonac i Luka), te bas i bubnjevi (Jura i Leo) nastupaju od prošle godine. Svoj drugi nastup u ovom klubu otvorili su pjesmom „Melancholy“ te odmah dali naslutiti da se radi o bendu koji nije jednostavno svrstati u žanrovske pretince. U zvuku se osjećaju raznovrsni utjecaji hard i progressive rocka, post hardcorea, melodijskog i metalcorea. Pjevač vokalno oscilira od nježnih sentimentalnih i melodijski čistih izvedbi do zaglušujućih thrash metal hrapavih dionica. U nastavku su odsvirali „Heroin“, prvi singl s njihovog nadolazećeg albuma, „Day After“ s odličnim promjenama u ritmu i izvrsnom solažom te nastavili s meni najupečatljivijom „Distant“. Odličan ritam na bubnjevima u stilu Joy DIvisiona uveo nas je u pjesmu „Agony“, a zatim su odsvirali još dvije pjesme „I See You“ i „To Be at Peace With“, pjesmu laganijeg ritma. Mladi je to bend velikih potencijala, znanja i energije, čije se izvedbe ne svode na jednolična rokanja, već pjesme koje traju i do osam minuta imaju svoju pomno razrađenu priču.

IMG 20191108 WA0031

Iskusni talijanski metalci Walkyrya izveli su nam svoj repertoar kojega su pripremili za svoju istočnoeuropsku turneju. Bend dojmljiva naziva preuzetog iz nordijske mitologije (Valkire odlučuju tko će poginuti, a tko ostati živ) sviraju u četveročlanoj postavi: gitara, bas i bubanj plus pjevač, ali zvuk im je gromovit i odlično popunjen. U svom četrdesetminutnom nastupu pokazali su znalačke solaže na metal gitari sa sedam žica, podržane basom sa pet te dinamičnom ritmičkom strukturom koju izvodi odličan i siguran bubnjar. Svirali su pretežito pjesme sa svog zadnjeg albuma "Baseball crashed". Nakon instrumentalnog uvoda, krenuli su žestoko na „Black Holes“, zatim „Open Grave", „Evil Clown“ i dalje redom. Žestina, besprijekorne solaže, jaki vokal i upečatljiv scenski nastup ostavio je dojam na nazočne, pa se ekipa posebno razbacala na pjesmi „Venom Tears“. Moj osobni favorit bila je pjesma „March Or Die“ s odličnim ritmičnim početkom.

I tako nam je Hard Place i usred tjedna ponudio ukupno sat i pol izvrsne svirke te se ponovno pokazao kao čuvar dobrog duha rock'n'rolla čiji se program i kroz tjedan isplati pratiti.