Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

7 ghost by martina rusalka

Bendovi koji kriju svoj identitet nisu novost na sceni, a nisu ni oni koji koriste ritualne elemente poput izvrtanja svete mise karakteristične kršćanima. Ghost se poigrava i s anonimnošću i ritualnošću, ali na takav način da uvijek ostanete pomalo začuđeni i znatiželjni u kojem će smjeru završiti ovo glazbeno čudo predvođeno talentiranim glazbenikom i još talentiranijim showmanom Tobiasom Forgeom.

Trebalo mi je neko vrijeme da se „navučem“ na njih. Zapravo sve dok nisam slučajno čula pjesmu „He Is“ nisam ozbiljno pristupala slušanju ovog benda. A onda me ta jedna stvar natjerala da preslušam njihov tada aktualni album Meliora i nekako se rodila ljubav.

9 ghost by martina rusalka

Ghost na ovoj turneji promovira svoje novo studijsko izdanje Prequelle, još jedan album prepun okultnih himni koji ih je doveo do nominacija za Grammy. A Pale Tour Name Death, kako je nazvana turneja, u Budimpešti nije naišla na toliki odaziv publike kao na nekim drugim lokacijama, ali unatoč slaboj posjećenosti, čisto sumnjam da je energija cijelog showa bila išta manja nego na rasprodanim koncertima.

Tobias Forge, mastermind ovog projekta, kreirao je nešto što je uspjelo ujediniti stil i atmosferu okultnog rocka 70-ih te melodičnost švedskog popa (ovdje imam u vidu ABBA-u), a na kraju privući s tim vintage stilom i mlađe generacije čiji su pripadnici kao u transu plesali na hitove poput „Dance Macabre“ i luckastu stvar „Kiss the Go-Goat“ (koju zapjevam u sebi svaki put kad naručim Kozel).

10 ghost by martina rusalka

Program od gotovo dva sata prošao je u trenu. Copia se nekoliko puta presvlačio, a od svih scenskih štoseva, omiljen mi je bio trenutak kad se odjeven u bijelo pripijeno odijelo na triciklu dovezao na pozornicu, ali i izalazak Pape Nihila koji ubacio svoj saksofonski solo u pjesmi „Miasma“. Bilo je tu i poslastica samo za mađarsku publiku kada se tijekom „Devils Church“ održao kratki „guitar battle“ na kojem su Ghouls zasvirali mađarsku narodnu pjesmu „Tavaszi Szél“.

Malo je bilo hladno u pregrađenoj Areni i činilo se da je bilo više pozornice, nego publike, ali to nikoga nije dalo smesti. Cardinal Copia i njegov sastav kojeg čine Nameless Ghouls su se potrudili nasmijati i rasplesati sve fanove. Tobias Forge u ulozi Copie izvrstan je predvodnik ceremonije s velikim smislom za scenski pokret i govor. Njegovo senzualno mrdanje bokovima, mekano proklizavanje pozornicom i konstanto podigravanje s ostatkom benda, ali i publikom, svakako je još više opustilo atmosferu u dvorani. Kad me prijateljica sutradan pitala kako mi je bilo na koncertu, samo sam joj rekla da zamisli da je umrla, nekim slučajem završila u paklu na koncertu nekog vražjeg pop-rock benda. Kako mi se sada čini, sve je to izgledalo kao nekakav obrnuti vatikanski tulum na kojem kao headliner nastupa bend vražićaka. Rado bih se vratila na taj tulum!