Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

simonediluca pattismith rossetti trieste DSC 7926

Rock ikona Patti Smith održala je dva koncerta u Trstu u sklopu turneje "Words and Music", 25. i 26. studenog. Zagrebačka publika imala ju je priliku vidjeti prije točno 10 godina, u Tvornici kulture, pa zato ne čudi da koncert u Trstu privukao i našu publiku. Kad je objavljen datum koncerta, odmah je rasprodan, pa su organizatori dodali još jedan datum, koji se također brzo rasprodao.

simonediluca pattismith rossetti trieste DSC 8030

Koncert se održao u 19-stoljetnom kazalištu Politeama Rosetti, u kojem je književne večeri držao sam James Joyce (koji je živio u Trstu svojevremeno). Na svodu intenzivno plave boje naslikani su oblaci, a kad se ugase svjetla, upale se "zvijezde" i tako se simulira izgled noćnog neba. Svakako neobičan prostor za jednu rock-punk ikonu, ali vrlo efektan. Prostor djeluje intimistički po proporcijama, pa iznenađuje kad pročitate da stane čak 1500 gledatelja. U svakom slučaju "cozy" ambijent starog kazališta savršeno se uklopio u koncept dijela turneje Words and Music, koji je zamišljen kao komornija varijanta nastupa Patti Smith– za razliku od nastupa s cijelim bendom, ovdje nastupa samo s Tony Shanahanom, pijanistom i gitaristom iz benda, a dio programa posvećen je poeziji – na nastupu u Trstu riječ je bila o ikoničkim Rilkeovim Devinskim elegijama koje je Patti recitirala između glazbenih izvedbi– vrlo prigodno, budući da ih je Rilke napisao u Devinu (tal. Duino), dvorcu kraj Trsta u kojem je boravio.

simonediluca pattismith rossetti trieste DSC 7742

U nekih 75 minuta koncerta čuli smo niz Pattinih autorskih kompozicija (Wing, Ghost Dance, Grateful, My Blakean Year, Pissing in the River) i obrada – ali riječ "obrada" ima sasvim drugo značenje u kontekstu opusa Patti Smith, s obzirom na to da je Patti nekim tuđim pjesmama dala snažan pečat – uostalom jedna od njenih trademark pjesama, Gloria, originalno je pjesma benda Them, koju je tek Patti proslavila. Od obrada smo tako čuli After the Gold Rush Neila Younga (koju je Patti snimila na albumu Banga 2012. ), s vrlo aktualnim tekstom koji se sjajno uklapa u atmosferu ekološkog aktivizma. U tom duhu ekološke osviještenosti, Tony Shanahan je sam otpjevao prateći se na klaviru "Mother Nature's Son" Beatlesa, dok je Patti Smith za to vrijeme sjedila na rubu pozornice.

simonediluca pattismith rossetti trieste DSC 8025 Pano

Koncert naravno nije mogao proći bez ikoničke Because the Night, koju je Patti napisala s Bruceom Springsteenom, i po kojoj je možda najpoznatija kod šire publike. Bis je otvorila prekrasna, dirljiva izvedba Lou Reedove "A Perfect Day" – u biti jednostavna, straighforward interpretacija, no ostavlja vrlo snažan dojam – Patti Smith je ovom senzibilnom izvedbom pomalo prisvojila ovu hipnotizirajuću melodiju, učinila ju je i svojom. A za sam kraj čuli smo energičnu People Have the Power, pravi tour de force i primjeren zaključak ove glazbene večeri – eksplozivna svirka, Pattino energično skakanje po pozornici sa stisnutom šakom, snažna politička poruka, duh pakerskog bunta – zapravo, Patti Smith tipično završava koncerte s People Have the Power. Inače, fascinantan je kontrast između njezinog "looka" pankerice koja skače po pozornici i "nerdy" varijante kad stavi stavi naočale i čita poeziju, kad odjednom shvatite da Patti ima 72 godine i staračku dalekovidnost.

simonediluca pattismith rossetti trieste DSC 8117

Bio je to sjajan nastup rock legende, koja je pokazala da je još u top formi – glas joj i dalje zvuči fantastično. Jedini "prigovor“ bio bi prekratko trajanje koncerta – koji je zajedno s bisom trajao nekih 70-75 minuta – nakon bisa publika je još dugo uporno pljeskala tražeći još, no svjetla su se upalila i to je bilo to.

No s obzirom na to koliko se Patti dala u izvedbu, da nije štedila glas i energiju, nema razloga za nezdovoljstvo ovom tour de force izvedbom.