Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

atg3 DSC 0888

Nekako u isto vrijeme sa zahlađenjem, sa sjevera nam je stigla švedska metal fronta predvođena melodic death metal legendama At The Gates, uz podršku Nifelheim-a, još jednih švedskih metal velikana, i njemačkih mlađih death metal snaga Deserted Fear. Posjetili su nas u sklopu zimske europske turneje "To Drink From The Night Itself 2019" kojom promoviraju istoimeni prošlogodišnji album.

Osnovani, sada već davne 1990. u Goeteborgu, At The Gates su, uz manje poznate sunarodnjake Eucharist, pioniri melodičnog death metala. Prije razlaza benda 1996. godine izbacili su četiri kultna albuma kojima su ostavili ogroman utjecaj na metal svijet, te ih bendovi kao Entombed, In Flames, Dark Tranquility i mnogi drugi, navode kao glavne utjecaje. Ponovo se okupljaju 2007. i nakon niza nastupa sljedećih godina, potaknuti više nego pozitivnom rakcijom publike, nastavljaju sa radom na novim materijalima i nastupima.

df1 DSC 0677

Počevši točno prema satnici, čini se da smo prema tome od nedavno u skladu s europskim koncertim odredištima, Deserted Fear svirali su pred polupunim prostorom, prvi put u Zagrebu, a mnogi od nas nisu stigli na sami početak njihovog nastupa. Promoviraju ovogodišnji album "Drowned by Humanity", a među desetak pjesama našle su se "Bury Your Dead" i "The Final Chapter". Odlična čvrsta i energična svirka naišla je na odličan odjek publike, jedino šteta što im zvuk nije bio bolji i glasniji. Ali vrlo dobro su odradili svoj zadatak, zagrijali publiku, dodatno popunili prostor, a s obzirom na solidnu svirku vjerujem stekli i nove obožavatelje.

n3 DSC 0773

Nifelheim, iskusna black/thrash metal petorka, u "punoj opremi" ponudili su danas sve rjeđe viđeni scenski performans sa šiljcima, kožom, zakovicama i lancima ali i odličnu žestoku svirku. Dobro poznati među publikom, odličnim izborom pjesama, stalnim kontaktom i odličnom svirkom cijelo vrijeme atmosera je bila na vrhuncu uz pjevanje i skandiranje publike. Izborom pjesama proveli su nas kroz sva četiri albuma, a među nekolicinom odsviranih pjesama našle su se "Evil Blasphemies", "Storm of the Reaper", "Sodomizer", "Bestial Avenger", "Satanic Sacrifice", "Possessed by Evil" i za kraj dobro tempiranu "The Final Slaughter". Tijekom nastupa dobro su dodatno popunili prostor, a raznolikost raspjevanih generacija u publici pokazatelj je da je ovaj pomalo "old school" zvuk i dalje mnogima zanimljiv.

atg1 DSC 0823

Kao i obično, At The Gates su na pozornicu izašli energično, gotovo trkom, Tomas standardno"agresivno", i odmah su žestoko krenuli sa svirkom. Od samog početka znalo se da do kraja koncerta neće biti odmora jer već druga pjesma bila je legendarna "Slaughter of the Soul". Njihov "pitki" melodični death metal nevjerojatno lako ponese slušatelja. Zvuk je bio jači i nešto jasniji nego prije, publika odlično zagrijana i sve je bilo spremno za nezaboravnu večer. Nema se tu što puno dodati, odlično usviran bend, raspoložena publika, odlčan izbor i raspored pjesama koji je publici i bendu taman da malo prilike da se tijekom malo mirnijih pjesama "odmore" od onih žeščih, stalni kontakt s publikom, ostalo, mada i pokoji nedostatak, uopće nisu bili važni niti su mogli doći do izražaja.

atg2 DSC 0842

Odsvirali su nam "To Drink from the Night", "Slaughter of the Soul", "At War with Reality", "The Colours of the Beast", "Death and the Labyrinth", "Daggers of Black Haze", "Under a Serpent Sun", "Rapet by the Light of Christ", "Heroes and Tombs", "Nausea", "Mirror Black", "Suicide Nation", "Kingdom Gone", "Blinded by Fear" i "The Night Eternal". Već pred kraj koncerta primjetio se i zamor publike, ispucala se energija tijekom večeri, zadovoljena je potreba za odlličnom metal svirkom večeras. Koliko god voljeli ATG ili ne, profesionalno su odsvirali, da li nam ono po što smo došli, doveli i odlične predgrupe, i nema im se što zamjeriti. Slobodno dođite opet u ovom aranžmanu, s novim albumom ili bez njega.

atg4 DSC 0902

df2 DSC 0682

df4 DSC 0733

n1 DSC 0743