Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Ovaj je utorak u Boogaloou bio posvećen punku. Temeljito ispunjen prostor uživao je u žestokim zvucima engleskog antologijskog punk sastava UK SUBS, kojima su prethodili vrlo kvalitetni nastupi grupa The Mistakes i Eksodus. Dobra organizacija nastupa koji su se nizali gotovo kao po tekućoj vrpci i energija koja je prštala zrakom uz besprijekornu izvedbu oduševila je sve nazočne.

Prvi su nastupili The Mistakes, peteročlani punk-ska bend koji dolazi iz Poolea, s južne obale Engleske. U nekih četrdesetak minuta odsvirali su nam žestoki set koji je uključivao pjesme s njihova dva studijska albuma „Anti Social Media“ i „Upstarts and Heretics“. Pjevač Ross Suttcliffe suvereno je vladao scenom, a čvrsti ritam upotpunjavale su melodijske solaže vrsnog gitariste Jamesa Goulda, akordi na basu Ritchieja Blandforda i nekoliko bubnjarskih solo dionica Lewisa Willoughbya. Spoj žestokog punka, ska ritma i rocka ovoga mladog benda koji postoji jedva pet godina zagrebačka je publika odlično primila, u što ih je mogla uvjeriti i poziv na bis, tako da vjerujem da će nam se ovaj sastav prvom zgodom ponovno vratiti.

IMG 5119

Brzo preslagivanje efekata na pozornici pratile su brižno odabrane pjesme koje su se čule iz razglasa: Stiff Little Fingers, The Clash, Dead Kennedys i drugi. Pjesme koje dižu adrenalin i bude uspomene na početak osamdesetih prikratile su nam čekanje kojega kao da nije ni bilo.

A zatim je iz razglasa krenuo instrumental „Internacionale“ te tako najavio nastup iduće grupe koja je najavljena u programu. Pred publiku je izišao Eksodus, zagrebački old school punk sastav nastao sredinom osamdesetih kao prethodnica nekadašnjoj Phantasmogoriji. Odsvirali su nekoliko autorskih pjesama, ali nas ujedno podsjetili i na neke dobro poznate uspješnice drugih grupa poput Termita ili Električnog orgazma. Obradu pjesme „I Wanna Be Your Dog“ legendarnih Stoogesa, Tomi je posvetio Sidu VIciousu. Svirali su i pjesmu „Svoj svijet“ koja je toliko bezvremenska da je politički i danas aktualna. Nakon kraće pauze i uvježbane, brze prilagodbe pozornice, sve je bilo spremno za nastavak ove, po svemu sudeći, čarobne večeri za sve ljubitelje punka.

IMG 5438

Do trenutka kada su zvijezde večeri UK SUBS započele s nastupom klub Boogaloo se potpuno napunio. Klasična punk ikonografija šarenih frizura irokeza, bedževa, zakovica, lanaca i ostaloga, mnoge je podsjetilo na sretnije doba mladosti. Već nakon prvih nekoliko pjesama moglo se zaključiti da će UK SUBS odsvirati svoju standardnu set listu koju izvode tijekom ove jubilarne „New Age Anniversery 40 years tour“, a koja uključuje čak 14 pjesama s njihova ponajboljeg albuma. Nakon nastupa u Engleskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Češkoj, Austriji i Mađarskoj, evo ih i u Hrvatskoj. Naravno, ovdje su već stari znanci, budući su nastupali u nekoliko navrata pa čak i ratne 1991. godine.

Publika je odlično reagirala na svaku pjesmu UK SUBS-a, ali se naravno najviše „razbacala“ na posebno brze „Rockers“ i „Riot“, te hit „500 cc“ koji je Charlie najavio kao pjesmu koju izvode samo za nas i neizostavni „Limo Life“.

IMG 5860

Nevjerojatna je ta energija kojom Charlie Harper, originalni član prve postave UK SUBS-a u svojoj 76 godini pjeva pjesme istim žarom kao i prije četrdeset i više godina. Treba svakako pohvaliti i ostale članove njegovoga benda među kojima me posebno fascinirao bubnjar Jamie Oliver (slučajni imenjak „Golog kuhara“) koji je u pjesmi „Tomorrow's Girls“ rasturio u prijelazima, a na „Keep On Running“ izveo sva potrebna ritmička zastajkivanja u tajmingu kojega ne bi izvela ni najpreciznija ritam mašina.

U jednom su trenutku i zaštitari imali nekoga posla, jer se na pjesmi „Riot“ razdragani obožavatelj popeo na pozornicu, prigrlio vremešnog Charlieja i malo mu pokušao pomoći pjevati. Dobronamjernik je nježno skinut s pozornice bez ikakva prekida svirke, Charlie se nasmijao, a pankerski party se mogao nesmetano nastaviti dalje. Premda su UK SUBS čak dva puta izišli na bis, vjerujem da publika ne bi imala ništa protiv da su svirali još kojih pola sata. Ali nije jednostavno takav žestoki tempo koncerta držati preko sat vremena. Na kraju se Charlie toplo zahvalio Hrvatskoj, a bubnjar podigao čašu i simpatično rekao: „Zivjeli!“.

IMG 5842

Koncert je završio petnaestak minuta prije ponoći. Okupljeni su još mogli uživati u kvalitetnoj glazbi s razglasa ili kupovanju bedževa, majici i ostaloga sa simbolima UK SUBS-a i The Mistakes.

Naravno da punk nije mrtav, niti će to ikada biti. Može samo doživjeti poneku preinaku, sintezu s nekim novim stilom, ali kao izričaj slobode i prkosa tradiciji i konzervativizmu vječno će živjeti. U to smo se mogli uvjeriti i jučer u zagrebačkom Boogaloou.

The MISTAKES – setlista:
1234
Brainstorm
Underdogs
Sin City
Together
CCTV
That's What You Get
Dead
Quitters Get Nothing
NBQ
Walk Hall
Self Control
Bis:
Think It Over

EKSODUS – setlista:
Utopija
Twilight Zone
Strah
Hypnotised
I Wanna Be Your Dog
Radiation
Svoj svijet
Vjeran pas
Don't Let 'Em
I Really Hate Your World
Nebo
Your Heart
Punk Revolution
Anarchy

UK SUBS – setlista:
You Can't Take It Anymore
Brand New Age
Public Servant
Warhead
Barbie's Dead
Organized Crime
Rat Race
Emotional Blackmail
Kicks
Teenage
Dirty Girls
500cc
Bomb Factory
You Don't Belong
Limo Life
Keep On Running
Rockers
Tomorrow's Girls
NY State Polic
Disease

Bis:
Fragile
Riot
Party in Paris
Bis 2.
Strangehold
Endangered Species