Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Na sam početak radnog tjedna, na dan koji se često veže uz blues, usred sunčanog dana, u 13 sati, Divlje jagode su predstavile Zagrebu novi studijski album Jukebox. Koliko je neobično to vrijeme, kada većina „normalnih“ ljudi radi, a posebno za jednu rock svirku, govori u prilog i činjenica da se sam Zele dvaput zbunio rekavši „večeras“. Uz koncertnu promociju albuma, bila je to i prilika za obilježiti nevjerojatnih 40 godina postojanja benda koji je pregrmio velike društveno-političke promjene i očuvao se sve do danas.

U uvodnoj riječi iz izdavačke kuće Croatia Records pozdravili su sve koji su se okupili na ovom promotivnom mini koncertu zatvorenog tipa za novinare, glazbenike, poznanike i obožavatelje.

„Divlje jagode su zaista jedan od rijetkih bendova koji je istinski rock bend od samih početaka do danas, koji se naravno naslanja i na metal glazbu, odnosno na nešto žešći zvuk. I jedan je od rijetkih bendova koji je svih ovih godina, neću reći izdržao, ali promovirao taj isti, jedinstveni zvuk i uz kojega su brojni obožavatelji okupljeni svih ovih nekoliko desetljeća.“

„Meni je iskreno drago što već godinu do godinu i pol, surađujem sa Zeletom, pogotovo oko svih singlova koji se nalaze na albumu Jukebox i drago mi je što mogu biti u istoj prostoriji s takvom osobom koja je obilježila rock'n'roll naših prostora, ne samo naših prostora nego i cijelog ovog dijela Europe. Zele je zaista jedan virtuoz na gitari i čovjek koji razmišlja drugačije nego ostali, pa možda je zato i ovaj bend postigao to što je postigao“, rekao je promotor iz Croatia Records.

Dodao je da album Jukebox donosi neke stare pjesme u novom ruhu i neke nove pjesme te da je u svrhu obilježavanja četiri desetljeća postojanja okupio ponovno neke stare vokale, pri čemu je sjajni vokal Toni Janković ponovno postao punopravni član benda. Izdvojio je i neočekivano gostovanje repera Stoke na albumu, što vidi kao potvrdu da Zele „razmišlja uvijek ispred“.

divlje jagode

„Baš sam dolazeći ovdje u Bikers Beer Factory pokušao razmisliti o tome zašto je Zele dobio nadimak Zele, pa sam se sjetio Pelea. Pa to je to, samo u glazbi“, zaključio je te najavio svirku Divljih jagoda.

Prije nego što su otvorili koncert novom reinterpretacijom pjesme „Sama si“ s albuma Čarobnjaci iz davne 1983. kada je na vokalu bio Alen Islamović, Zele se u uvodnoj riječi prisjetio koncerta Van Morrisona prije 20 i više godina koji je izašao na pozornicu i rekao samo „dobra večer“ na početku. Zeleta je fascinirala ta minimalnost jer je sve ostalo što je imao za reći do kraja koncerta zapravo rekao kroz pjesme.

„Što je on s tim htio reći? Htio je reći: 'Ja sam napravio pjesme, vi volite te pjesme, izvolite slušati, nisam cirkusant, nisam klaun, nisam maneken. Večeras će otprilike biti tako iako sam ja neki mali uvod ispričao. Mi ćemo vam svirati pjesme koje volite, koje ne volite, ali ovo je prilika da ih čujete“, kratko je zaključio Zele u nekih 15-20 minuta iza 13 sati, a bend započeo svirku.

U nešto manje od sat vremena odsvirali su mješavinu novih i starih stvari koje su prilagođene suvremenom stanju benda. Nezaobilaznim „Motorima“ i žestokom „Nemam ništa protiv“ razbudili su publiku, novim pjesmama „Zbog tebe draga“, na kojoj je glavni vokal basist Damjan Mileković, i „Virtualni svijet“ pokazali prema čemu idu, a prekrasnom baladom „Krivo je more“ doveli su na pozornicu Tonija Jakovića, prvog vokala benda i jedinog koji tu pjesmu može otpjevati baš onako kako treba, s pravom emocijom i tipom glasa.

„Te balade koje on pjeva, kroz bend je prošlo jako puno pjevača, i nikad niti jedan pjevač nije ni blizu uspio da s toliko emocije i na način na koji je on to u originalu otpjevao, da to nekako donese. Čak i veliki Tifa kada je dolazilo 'Krivo je more' i 'Jedina moja' kaže ako ikako može da ne pjevamo te stvari. Ali naravno da ne može“, rekao je Zele.

Kao opet ravnopravni član benda, Toni je pjevao još na novoj radiofoničnoj pop-rock stvari „Jukebox“ kao i zadnjoj stvari na ovom mini koncertu „Divlje jagode“, s albuma Konji (1988.). Ta zadnja stvar je definitivno i najbolje zvučala. Odsvirana je s puno energije i moći, odlično aranžirana, posložena, pa se na trenutak moglo pomisliti kao da nije tek početak poslijepodneva možda i najdepresivnijeg dana u tjednu.