Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

I tako sam došao u Beč tog 14. 2. negdje oko 17:30 gdje me dočekala moja prva ikad akreditacija za fotografiranje Slipknota. Bio sam jako iznenađen kad mi je urednik dan ranije javio da pakiram stvari i zaputim se put Beča, a www.svikoncerti.eu su bili susretljivi i pronašli još jedno mjesto za mene u prepunom autobusu koji se zaputio na koncert mog omiljenog benda iz Iowe.

Na ovogodišnjoj turneji Slipknot se odlučio za poljski death metal band Behemoth kao podršku, koji se u Beču, izvrsnim death metalom i odličnom kostimografijom pokazao kao idealno zagrijavanje publike koja ih je dočekala s oduševljenjem. Posebni kostimi te scenski efekti, vatra i dim, bili su savršen uvod u Slipknot, devetoricu metalaca s "jezivim" maskama i euforično razarajućom bukom, zbog kojih su te večeri svi i i došli u bečku arenu "Wiener Sradthalle".

Samir Ceric Kovacevic Canon EOS 6D 1442

Kao i predgrupa, i Slipknot su (nešto na što mi u Hrvatskoj nismo navikli) počeli na vrijeme, točno u 21:00. Ovogodišnja turneja Slipknota zapravo je promocija novog albuma "We Are Not Your Kind" te je koncert i započeo s prvim singlom s albuma, pjesmom "Unsainted". "Growlanje" frontmena Coreya Taylora, u kombinaciji sa snimljenim pjevanjem dječjeg zbora, najavilo je novi album s predznakom da možemo očekivati remek-djelo našeg omiljenog metal benda. Nakon toga su se nizale uspješnce, poput "Disasterpiece" (Iowa), "Eeyore" (Slipknot), pa "Nero forte" (We Are Not Your Kind). Kada je bend zasvirao "Before I forget" (Vol.3), ludilo u publici je krenulo. Cijela dvorana se pretvorila u polje "mosh pitova", koji su svakih par sekundi nicali u drugom dijelu dvorane. Naravno, tribine nisu imale to zadovoljstvo pa smo mi "osuđeni" na taj dio arene morali sjediti poput školaraca te "čupati" ogradu sjedećki.

Samir Ceric Kovacevic Canon EOS 6D Mark II 6810

Publika je vrvila mnogima u majici benda (odanost se vidjela i na kasnijem nepreglednom redu ispred "mercha"), a nerijetki su bili i oni koji su otišli korak dalje i svom omiljenom bendu ljubav iskazali noseći maske. Atmosfera tijekom cijelog koncerta bila je fantastična, euforična, razarajuće dobra. Corey Taylor, kao i uvijek je imao snažan kontakt s publikom što mu je ona vraćala gromoglasnim pjevanjem. Cijeli je koncert, zajedno s bisom, trajao nešto više od dva sata, a scenografija i efekti su, zajedno s izuzetno energičnim nastupom benda, zaokružili euforičan nastup i ostavili na licima fanova tragove želje za "još".

Samir Ceric Kovacevic Canon EOS 6D 1629

Ludi metalci iz Iowe, s "creepy" maskama i nevjerojatnim frontmenom čije "growlanje" (ono što su mnogi pokušavali, a nije im uspjelo) pokazuje svu snagu i veličanstvenost Taylorovog glasa, zvučali su kao da su na vrhuncu svog stvaranja, što je i sam Taylor potvrdio te uz to dodatno izjavio kako je plan Slipknota svirati još barem 20 godina, ako ne i više. Bilo je to dovoljno da upotpuni oduševljenje na već ionako itekako zadovoljnim licima fanova. Ja se nadam da će Taylor svoju riječ i održati i da je ovo samo jedna u nizu mnogih prilika da objektivom zabilježim teatralnost i energiju ovog iznimnog benda.

Set lista:

1. Unsainted
2. Disasterpiece
3. Eeyore
4. Nero Forte
5. Before I Forget
6. New Abortion
7. Psychosocial
8. Solway Firth
9. Vermilion
10. Birth of the Cruel
11. Wait and Bleed
12. Eyeless
13. All Out Life
14. Duality

Encore:
1. (sic)
2. People = Shit
3. Surfacing