Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Gipsy Kings by Andre Reyes nastupili su u velikoj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog 18. 2. 2020. Iako je poznati bend iz južne Francuske, svoju glazbu izvode na španjolskom jeziku zbog svoje etničke pripadnost katalonskim gitanosima (romima). Romi su emigrirali u Francusku tokom španjolskog građanskog rata prošloga stoljeća i time prenjeli svoje umijeće glazbe. Katalonska rumba, specifična pop izvedba tradicionalnog andaluzijskog flameca (tradicionalna španjolska glazba), ispunjena je nezapaženom ritmičnošću koja konstatno varira u okviru svoga žanra. Ritmičnost je postignuta besprijekornom suradnjom šest aksutičnih gitara koje su svirane tradicionalnim stilom s bass gitarom, 2 različita seta bubnjeva i klavijaturom uz povremeno korištenje raznih udaraljki. Ipak su najzamjetnije bile akustične gitare koje su nezamijećeno prelazile iz glavnih u prateće instrumente i time tvorili divan ugođaj.

Samo otvorenje glazbene večeri je bilo vrlo ugodno. Isprva su na pozornicu stupila 4 člana, zauzimajući instrumente izložene na bini, a nedugo zatim su počeli svirati bez ostalih članova radi stvaranje napetosti. Ubrzo su im se priključili i akustični gitaristi koji su upotpunili ritam i time započeli spektakl s pjesmom Vamos a Bailar. Odmah su prvom izvedbom Kingsi stvorili nemir u publici sa svojom kompozicijom, a zatim su prešli u akustičnu izvedbu, koja je emocijonalno trebala primiriti zadivljene posjetitelje. Ipak je rumba poznata i po „vatrenom“ plesu koji smo imali priliku i svjedočiti na koncertu. Pjesme su po načinu izvedbe mogle biti shvaćene naporosto kao usponi i padovi, što se vidjelo i u publici po konstantnom uzdizadnju sa sjedećih mjesta Velike dvorane.

Apsolutni vrhunac je očekivano dostignut pjesmama Bamboleo i Volare. Bamboleo je pristigao nakon jedne romantične i lagane pjesme, čime su Kingsi od publike napravili popratni instrument njihovim pljeskanjem u ritmu hita. Očekivana emocijonalna pauza nije pristigla, jer su odmah nastavili s Volare. U tome trenutku se Dvorana činila kao čarobno mjestu, jer su svi bili „u svome filmu.“ Neki su plesali, neki pjevali, neki su se grlili, ali su svi uživali u pjesmi.

Kingsi su očekivano oduševili svojom izvedbom, ali ipak smatram da se nije moglo uživati u Rumbi njihovim izvedbom najvećih hitova u koncertnoj dvorani sa sjedećim mjestima. „Romantičnost“ Rumbe time nije nikako postignuta, ali su Gypsy Kingsi zadovoljili očekivanja svojim pomno isplaniranim koncertom.