Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Šibenski klub Azimot sinoć je ugostio talijanski symphonic power metal bend Rhapsody of Fire. Rhaposdy su jedan od pionira gore navedenog metal pod-žanra, u današnjoj verziji Rhapsody of Fire, a originalni član je jedino klavijaturist Alex Staropoli. Bez obzira na sve podijele i verzije benda, sasvim je u redu imati postojeći Rhapsody of Fire u Šibenik u ožujku 2020. godine. Treba se osvrnuti na sam klub Azimot. Nekadašnji gradski bunar, na desetak metara od poznate Šibenske katedrale, polagano postaje kultni klub u Šibeniku, ali i puno, puno šire. Sve pohvale organizatorima i osoblju kluba Azimot. Rhapsody of Fire su posjetili Šibenik između nastupa u Bukureštu, Beogradu i Zagrebu. Bilo bi izvrsno kad bi njihovim stopama krenuli i neki drugi bendovi.

rof

Prije samog koncerta, corona virus (COVID-19) je napravio svoje. U jeku epidemije i panike oko COVIDa-19, najavljenih, i negdje provedenih, zabrana organizacija javnih događaja, cijeli dan se strepilo hoće li Rhapsody of Fire na kraju nastupiti ili ne. Na kraju su i Rhapsody of Fire i predgrupe nastupile, a panika oko COVID-19 je učinila jedino to što su vam pri kupnji karte, ruke bile poprskano dezinfekcijskih sredstvom.

Tales of Evening.jpg

Kako je i najavljeno oko 21h je nastupila prva predgrupa mađarski Tales of Evening. Ekipa iz „Večernjih priča“ solidno je odradila svoj nastup. Nažalost, bend nema u sebi ništa originalno, prosječan symphonic metal bend. Najupečatljivija je njihova pjevačica Ivett Dudás, koja ima sasvim dobre vokalne sposobnosti, na bini je razigrana, skakuće, pleše. Nakon naših susjeda Mađara, nastupio je band iz nama drage Češke. Riječ je o još jednom power/symphonic metal bendu, koji su ipak bili upečatljiviji od Tales of Evening. Iako se u trenutnoj postavi nalaze dva pjevača, u Šibeniku je pjevao samo Mayo Petranin. Mayo je pokazao zavidne vokalne sposobnosti, ali i dobru komunikaciju s publikom. Možda je često ljetovao na našoj obali, jer se komunikacija s publikom odvijala gotovo samo na pidgin Croatian. Sasvim solidan bend, kojem također fali originalnosti.

20200310 233414

Nešto malo kasnije od najavljenog, započeo je poznati intro „In principio“ (2016, puštan s matrice). Dok je „Principio“ svirao, do bine se kroz publiku probio poznati tršćanski kvintet. Nakon matričastih uvoda započelo je žestoko sa „Seven Heroic Deeds“ (2019). Zvuk je bio dosta glasan, u prvih par pjesama bilo je tu i mikrofonije. Bilo je i divljeg moshpitanja, a i pokoji crowdsurfer se pojavio na rukama publike. Uglavnom, vrlo dobar ugođaj za stotinjak (otprilike) metalaca iz Dalmacije. Dobro su Rhapsody of Fire prašili. Malo više od dva sata. Čini mi se kako pjesme za zadnja dva albuma zvuče puno bolje uživo nego li u studio verziji. Odsvirana je i „White Wizard“ (2019), pjesma posvećena osvjedočenom Heavy metalcu Christopher Leeiju, koji je, među ostalim, pjevao s Rhapsody u pjesmi „The Magic of the Wizard's Dream“(2005). Najprihvaćenije pjesme od strane publike bile su dvadeset godina stare pjesme s albuma Dawn of Victory (2000) i to najprije naslovna "Dawn of Victory" pa onda i „The Village of Dwarves“.

Sve u svemu odlična svirka u odličnom klubu u Šibeniku, u martovskom utorku dok naokolo vlada COVID-19. Nadamo se, da svi koji prežive navedenu Coronu, neće dugo čekati na novi metalno orijentirani koncert u klubu Azimut.