Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Sinoć, 4. 7. 2020., Tamara Obrovac i njen „stari“ Quartet, barem na tren odveli su nas van ovih kaotičnih vremena u kojima su koncerti i nastupi uživo poput neprocjenjivih dragocjenosti koje su, ne tako davno, bile naša svakodnevica i naša sloboda. Večer je, na sreću, sinoć uistinu bila ljetna, bez padalina koje nisu nerijetke u posljednje vrijeme, pa je donja terasa MSU-a bila idealno mjesto za očekivano izvanredan nastup naše istarske dive i njenog kvarteta. Upravo s tim kvartetom, kojega čine iznimni glazbenici: Matija Dedić, Krunoslav Levačić i Žiga Golobnik, Tamara je 1998. snimila album „Ulika“, fascinantan glazbeni projekt u kojemu je jazz postao nezaobilazna krvna čestica istarskog melosa.

Punokrvan jazz te čudesne improvizacije Dedića, Levačića i Golobnika, sljubili su se savršeno s Tamarinim spontanim vokalnim improvizacijama i njenim nezaobilaznim humorom. Svojim zasebnim raskošnim talentima, svi članovi ovog posebnog kvarteta zajedno su, ispred okupljenih 300-injak ljudi, stvorili energičnu vizuru nesputanog glazbenog putovanja kroz Istru i jazz. Na tom putovanju, sinoć su nakratko nestali svi problemi današnjih čudnih vremena, a aplauzi i dobro raspoloženje publike govorili su jasno o tome koliko nam svima ovakvi susreti nedostaju.

to

Koncert je započeo verzijom skladbe „Muora“ koju je Tamara svojedobno slikovito opisala: „Moja slika u glavi je više poetska nego strašna; ljetna noć obasjana mjesečinom, otvoren prozor, šumovi noći i moj otac kao dijete u svom krevetu na selu koji u polusnu vidi pokret zavjese i osluškuje da li je došla Muora”. Na pomalo diskretan uvod Matije Dedića, polako su se nadovezivali ostali članovi kvarteta te su nas poveli na poduže putovanje kroz istarsku noć i susret s imaginarnim noćnim stvorenjem, prožeto inventivnim improvizacijama, čvrstinom, posebnom slobodom i zaigranom imaginacijom. Visoko zahtjevan glazbeni koncept koji „Muora“ jest, ovi su iznimni glazbenici pretvorili u čudesan eliksir koji smo „popili“ s lakoćom.

Uslijedile su ostale „priče“ iz Istre i jazza, poznate skladbe sa spomenutog albuma „Ulika“ poput „Vinove loze“ i „Ulike“. Za sam završetak, na bisu koji je od izvrsnog kvarteta izmamila publika, uživali smo u senzacionalnoj „Črno zlo“ gdje se ponovno jasno mogla osjetiti izvrsnost ovih posebnih glazbenika koji su jedni druge pratili i nosili bez problema, što jest njihova posebna metafizička snaga koja se odražava u zajedničkoj smjelosti, a iz koje je, po tko zna koji put, izronilo vrhunsko muziciranje te neobuzdana glazbena priča koja kod publike uvijek ostavlja želju za povratkom, za ponovnim susretom.

Sljedeći koncert na repertoaru “Ljeta u MSU” slijedi 11.07.2020. kada će na terasi MSU-a nastupiti Mile Kekin.