Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

U Poreču se održava jedan od najstarijih festivala klasične glazbe u Hrvatskoj – Koncerti u Eufrazijani. Eufrazijana čitavo ljeto petkom ugošćuje vrhunske izvođače u svom jedinstvenom ambijentu, i upravo prožimanje glazbene i arhitektonske umjetnosti daje posebnu čar ovom festivalu. Već od 1962. godine u bazilici nastupaju međunarodno priznati klasični glazbenici svjetskog glasa.

Goran Bojčevski i Jan Sever

Prošli petak u ovom su prekrasnom prostoru nastupili makedonski klarinetist sa slovenskom adresom Goran Bojčevski i pijanist Jan Sever, jedan od najboljih slovenskih pijanista svoje generacije. Bojčevski je ne samo sjajan svirač, već i osebujan skladatelj, kojeg naša publika vjerojatno najbolje zna kao kompozitora baleta Derviš i smrt, sjajne recentne produkcije splitkog HNK. Inače svira u raznim sastavima i okušao se u raznim stilovima, od klasike preko world musica i balkanskog melosa, do jazza i klezmera. Jan Sever je dobitnik brojnih nagrada na međunarodnim i domaćim natjecanjima uključujući prestižnu Prešernovu nagradu 2004.g., koja je najveće umjetničko priznanje u Sloveniji.

DSC 0142

Nastup je otvorio niz klasičnih kompozicija koje je Bojčevski obradio za klarinet: Bachov koncert za violinu u a molu, Paganinijev Capriccio 24 te Zigeunerweissen Pabla De Sarasatea, skladatelja poznatog po skladbama na španjolske motive poput "Španjolskih plesova" i "Ciganskih napjeva". Uslijedio je skok na nešto suvremenije – Piazzolinu fascinantnu, hipnotizirajuću kompoziciju Oblivion. Gojčevski se predstavio i kao skladatelj, pa smo čuli njegovu originalnu kompoziciju Ples sjena u stilu suvremene klasične glazbe. U skladu sa žanrovskom raznolikošću repertoara, uslijedila je jedna filmska tema – iz Schindlerove liste, genijalnog filmskog kompozitora Johna Williamsa, koji je zaslužan za neke od najprepoznatljivijih filmskih tema. Na bisu su se glazbenici vratili genijalnom Piazzoli s ikoničkom kompozicijom Libertango u energičnoj i nadahnutoj izvedbi.

Goran Bojčevski i Jan Sever

Užitak je slušati vrhunske glazbenike s ovako sjajnim repertoarom, a dodatni štih tome daju bezvremenski mozaici, koji pružaju jedinstvenu kulisu glazbenom iskustvu. Jedino je šteta što je ovoj izvedbi, zbog aktualne situacije s koronom, svjedočio relativno mali broj posjetitelja. Intimistička atmosfera salonskog koncerta za mali broj posjetitelja inače je simpatičan aspekt glazbene izvedbe, ali ne kad do toga dođe silom prilika...

Koncerti u Eufrazijani nastavljaju se kroz ljeto, a idući je koncert u petak 17.7., kad će nastupiti Radojka Šverko uz pijanista Vladimira Babina.