Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Riječki Plato pokraj Exportdrva prošli vikend je bio mjesto predstavljanja Zvučnog karburatora u sklopu 3. izdanja festivala Sailor. Osim nastupa glavnih rock zvijezda večeri Leta 3, u glazbenom dijelu večeri nastupili su i bend Projekt te riječki Turisti. Glavni dio festivala bio je predstavljanje arhitektonskog rješenja, Mrletovog dosad najvećeg pothvata – Zvučnog karburatora.

Stroj koji bi, prema ideji Damira Martinovića Mrleta, trebao uz pomoć frekvencija i zvukova grada na Rječini pretvarati morsku vodu u jedinstvene skulputure od soli, predstavljen je kroz koncept koji su uz Mrleta osmislili Miroslav Rajić i Marin Račić – članovi riječkog arhitektonskog studija MR 2. Riječ je o srcu koje na sebi ima pola milijuna optičkih vlakana koja pulsiraju u crvenoj boji u ritmu gradskog zvuka, pritom skupljajući zvuk grada od Trsata pa sve do paviljona u centru grada u kojem se nalazi sam karburator koji taj zvuk materijalizira.

sailor

Znanstveno-umjetnički projekt zvučnog karburatora namijenjen je svim posjetiteljima, koji se isto tako mogu spojiti putem priključaka te od osobnih dijelova tijela stvoriti zvučni zapis, odnosno vibracije.

„Svaki grad ima svoj identitet. Svaki grad ima svoj zvuk, frekvenciju u kojoj svakodnevno pulsira, pokazuje karakteristične, sebi svojstvene znakove života. A kako zvuči Rijeka? Uhvaćen na jednoj od njezinih prepoznatljivih točaka – Trsatskoj gradini, taj identifikacijski zvuk Rijeke spaja se s jedinstvenom zvučnom konstrukcijom koja usisava i raspršuje morsku vodu. A sve kako bi se ponovno vratio u novom identitetu - skulpturi od soli. Materijaliziran i jedinstven, baš poput mornara.“ – rekao je Mrle.

„Kad se naježiš od glave do pete, čitajući, valjda to znači da je projekt fantazija!? Moj naklon!“ - jedan je od mnogobrojnih komentara oduševljenih Mrletovih Instagram pratitelja.

Mrletu su se u projektu tijekom proteklih godina, osim Ivanke Mazurkijević, pridružili brojni suradnici, među kojima su mađioničar Andrej Škedl koji je ujedno i tehnički voditelj projekta, dr. sc. Vanja Travaš s riječkog sveučilišta koji je pružio znanstvenu podršku, Ministarstvo kulture, ZAMP te grad Rijeka.

unnamed1

„ZAMP je još jednom pokazao interes za nove tehnologije i pristupe glazbenoj umjetnosti i odlučio se pridružiti ideji materijalizacije zvuka. U ime cijele ekipe, želim im zahvaliti što su prepoznali našu ideju spajanja znanosti i umjetnosti.“ - rekao je Mrle.

Zvučnu kulisu ovom nesvakidašnjem glazbeno-arhitektonskom eksperimentu osigurali su Mr.Lee & IvaneSky s pjesmama koje projekt prate od samog početka.

Glazbeni dio programa otvorila je riječka grupa Projekt koja već neko vrijeme publici predstavlja odlične singlove, a nakon njih se na pozornicu popela riječka rock četvorka Turisti. Uz Ivu Močibob, Bobota Grujičića i Sergeja Hofmana, Turiste predvodi riječka glazbena legenda Vlado Simicich Vava. Izvodili su autorske pjesme s dva dosad objavljena albuma ''Human-esque'' i ''Revolución'', a nastup su zatvorili pjesmom grupe Paraf – 'Javna kupatila'.

unnamed2

Vrhunac večeri bio je nastup riječke rock institucije, grupe Let 3, koji su publici ponudili cijelu lepezu hitova iz svih faza svoje zavidne karijere duge preko 30 godina.

Tako su se na repertoaru od samog početka koncerta nizali stariji hitovi 'El desperado', 'Fuck famiglia', 'Ne trebam te', 'Pokvarena žena' sve do pjesama nastalih u kasnijim fazama 'Mamne baneta', 'Profesor Jakov', 'Tazi Tazi', 'Riječke pičke', 'Dijete u vremenu', 'Drama'. Kako se koncert bližio kraju, ponovo su se vratili starijim hitovima da bi koncert zatvorili epskom desetominutnom izvedbom pjesme 'Sam u vodi'.