Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

2020. je, ukratko, loša godina i manjak koncerata samo nadodaje toj boli. Ali zato su nas Bare i Majke 27.9 u garaži Muzeja suvremene umjetnosti podsjetile na ono što nam je falilo na muzičkoj sceni.

Majke su se vratile u punoj snazi i pomogle publici da se opusti tijekom ove krizne godine. Odmah u startu, kada su došli na binu Bare je krenuo opravdavati svoje stanje govoreći: „Nisam pijan...ali zato sam nadrogiran“. Bare je oduvijek bio pojava na bini, njegovo prisustvo se uvijek brzo osjeti i noć u MSU nije bila iznimka..

gbimOsoba koja je oduvijek bila politička osviještena i sklona izražavanju osobnog mišljenja, započeo je koncert dugim govorom raznih tema. Kritizirao je državu i COVID situaciju, pričao o svojim nedavnim životnim događanjima koje su išle od laganih poput preseljenja u Siget do težih poput onda kada su ga izbacivači pretukli. Njegova javna ispovijest je bila prekinuta nasumičnim ženskim glasom iz publike koja je ljutito izjavila „Daj sviraj“. Bare je lagano iritiran odgovorio s: „Daj odi doma i slušaj CD, ovo je više kabaret nego koncert“, na veliko oduševljenje publike.

Nakon svojih priprema, koje uključuju ritualno paljenje cigarete i stavljanje sunčanih naočala, krenuli su sa svirkom. Otvorili su koncert s Ljubav krvari, melodičnom depresivnom pjesmom s prodornim gitarskim riffovima i slide melodijama, koja je očarala publiku. Završetkom pjesme Bare je udario stolicu na kojoj je sjedio te nastavio pričat o nedavnim događanjima, čin koji se ponavljao kroz večer.

DSC 0478

Nastavili su sa Krvarim od dosade, Fantastična vatra te Budi ponosan, pjesma uz koju se publika digla, skakala i pjevala s Baretom, čiji glas nije nimalo ostario. Između i tijekom pjesma, poput Grešnik, Depresija i Odvedi me, Bare bi stavljao šal oko glave, podizao ruke prema nebu, sjeo na rub pozornice, valjao se po podu, legnuo kao da je mrtav i klasično komentirao temu svojeg izbora. Majke bi nastavile apsolutno podizati publiku s hard rock pjesmama gitarskih riffova i ugođaja razbijanja biljarskih štapova u pubu, poput: A ti još plačeš, Mene ne zanima i Vrijeme da se krene, koja je imala Hawaii nalik slide gitarski solo te je publika otpjevala zadnji refren.

Bare bi plesao na solo gitarista te simpatično udarao po činelama od bubnjara i „držao“ ritam. Poznati hit Put ka sreći izveli su laganijem funky-blues ritmom i Hakuna Matata, chill na plaži melodijama koje je onda završilo hard rock ubrzavanjem.

DSC 0480

Publika se sastojala od raznih ljubitelja „birtijskog“ blues rocka obučenih u 50's Grease jaknama i traperica, do starijih parova koji su lagano plesali s djecom. Odsvirali su hitove: Ja sam Budućnost i Teške boje, koje su odmah prepoznatljive po svojem tekstu i heavy zvuku te su neočekivano najavili kraj i prekinuli.

Bare je vjerojatno u šali rekao da je 12 do 12 u 22:41 sati i nastavio kratko sam pjevat nalik Josipi Lisac dok su ostali članovi odlazili sa pozornice. Vratili su se nakon par minuta i svirali Rođen za suze, u kojoj je opet zlostavljao stolicu i podizao stalak od mikrofona prema nebu. Završili su koncert pjesmom Mršavi pas u kojoj je na početku Bare vikao „Dolje droga“ te je nastavio rukama simbolično dočaravati ubrizgavanje heroina. Zajedno su se poklonili publici te je Bare rekao: vraćamo se za 5 min. Vratio se sam i ispravio se: „meni je žao al možemo svirat samo do 11“. Odlazeći je rukama sugerirao da mu je ludo što ne mogu dulje svirat. Sjeo je za klavir i počeo svirati par nota što je brzo bilo prekinuto zvukovima reklama preko razglasa.

Setlista

Ljubav krvari
Krvarim od dosade
Fantastična vatra
Budi ponosan,
Grešnik
Depresija
Vrijeme da se krene
Odvedi me
A ti još plačeš
Mene ne zanima
Ništa lažno
Put ka sreći
Teške boje
Ja sam budućnost

BIS
Rođen za suze
Mršavi pas