Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Krasna ljetna pozornica Tuškanac ugostila je sinoć našeg blistavog junaka svjetskog kalibra. Nije moglo bolje, J.R. August, topla subotnja večer i cca 2h duhovnog i psihičkog punjenja. Krasan bend i odličan zbor pratili su mladog Zabočanina, a on je suvereno vladao pozornicom i nizao dragulje svojeg diskografskog opusa. Sve jedno bolje od drugoga, a opet vrhunski interpretirano sve skupa.

jr

Počeli smo (oni sa svirkom, a mi s uživanjem) dok je još bio dan, sumrak, komarci i razne mušice ometali su neprestano, no to se tek primijetilo u početku. Tek prvih nekoliko pjesama, dok nismo ostali opijeni tekstom i glazbom koja nam je dolazila ispred lica. Kasnije, ali ne toliko daleko od samog početka, opijeni glazbom zaboravili ste na svijet oko sebe, probleme koji vas guše, a i na one male krvoločne beštije koje nisu posustajale te smo, kao u nekom transu, hipnotično prepustili da nas „svećenik“ August vodi i usmjerava. Na trenutak, a za što zasluge ponajviše pripisujem pratećem zboru, niste se mogli oteti dojmu da se nalazite negdje u SAD-u, u južnijim saveznim državama prepušteni gospelu i svoj njegovoj ljepoti i snazi.

IMG 9620

Nekako je slučaj htio da upravo nastup J.R. Augusta bude jedan od tri koncerta koje sam pogledao prošle godine, i to posljednji koncert u 2020., a da u ovoj 2021. bude jedan od dva koje sam prve pogledao. Tada je predstavio neke nove pjesme, koje nam sada i nisu toliko nove, ali vidimo da tada, baš kao i sada, neovisno o broju glazbenika na pozornici (ili ljudi u publici), J.R. isporučuje jednaku količinu emocija i srčanosti te nas svojim markantnim, autoritativnim glasom drži željne još glazbe, još priča, još glazbenih „propovjedi“.

IMG 9696

Sve se posložilo te večeri. Kako djelići slagalice s početka tako i vizualni dojam na velikom video-zidu i igra svjetla pored nas na travnjaku. Sve je bilo nekako pitomo, lijepo, umirujuće. Baš kako i treba biti, baš onako kako želimo da nam bude u vremenu u kojem živimo. Siguran sam da je većina, ma reći ću gotovo svi koji su sinoć bili na tom čarobnom mjestu ljetne pozornice Tuškanac osjetili ugodu i napustili mjesto ispunjeni i napunjeni snagom za dalje, ma što god to „dalje“ nekom bilo i značilo.

IMG 9590

A nekako dok nas je J.R. August častio zlatnicima iz svoje pjesmarice, tamo na drugom dijelu grada objavljeno je kako je ovaj talentirani momak osvojio diskografsku nagradu Porin za najbolji koncertni album. Riječ je, dakako, o albumu „Live at Hrvatski glazbeni zavod“, čiji su producenti Goran Martinac i Nikola Vranić (dobio je Porina i za najbolji video broj, za „Dangerous Waters“). I dok zasigurno ovaj zlatnoruki dvojac ima važnu ulogu, ne bi vrijedne nagrade bilo da nema talenta, ljubavi i ljepote muziciranja J.R. Augusta na pozornici. Sinoć smo neposredno svjedočili da je Porin otišao u prave ruke, da je J.R. August glazbenik kojeg čega blistava budućnost i od kojega ćemo, siguran sam, još puno toga divnoga dobiti.