Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Bio je petak navečer, iza 20 sati, tamo negdje u vrijeme prošlogodišnjeg lockdowna, onog prvog i najjačeg, kada ništa, osim najnužnijih uslužnih djelatnosti, nije radilo. Mislim da sam čekao Zvjezdanu prašinu na HR2 koje nije bilo zbog iste stvari, no nisam mijenjao frekvenciju, ostao sam obzirom da je glazbeni urednik nanizao dobar slijed pjesama. U nizu manje-više poznatih pojavila se jedna meni nova, neprepoznatljiva, koja se ugođajem savršeno nadovezala, a kristalno čist, i meni do tada nepoznati glas, pjevao je: Poludi kao ja, u visinama, zatvori oči i nebu šapni, da zauvijek sa mnom bi letjela.

matija cvek

Da nije bilo te večeri, da nije bilo lockdowna, tko za bi li uopće bilo i ovog osvrta, ove galerije, no neke slučajnosti se dogode s razlogom. Matija je nakon Visina nanizao Ptice, Blizu, Nasloni se, Plaža te sve to skupa, ali i više, okupio na ovogodišnjem albumu koji je, konačno, imao prilike promovirati ovoga vikenda u Zagrebu. Na čak tri rasprodana koncerta u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti, svježim zagrebačkim prostorom kojeg u zadnje vrijeme otkriva sve više koncertnih promotora i organizatora koncerata, Matija je predstavio album, ali i sebe, kao novu funk/pop senzaciju i odličnog showmena. Subotnji koncert, u skladu sa svim epidemiološkim mjerama, privukao je uglavnom žensku populaciju, a Matija je opušteno i suvereno vladao stageom, na kojem mu je podršku pružao uigran funky bend The Funkensteins i beatboxer Filip iz Slovačke, koji je scratchao, duplao Cveka i u maniri Larvella Jonesa iz Policijske akademije proizvodio čitav sijaset nezamislivih zvukova. Da bude jasno, Matija je igrač s mnoštvom koncertnih utakmica u nogama (da budem u skladu s aktualnom terminologijom), no prvi su ovo nastupi nakon „tereta“ prvog albuma na leđima.

IMG 9995

Matija je nastup podijelio u dva dijela. Prvi dio bio je namijenjen autorskim pjesmama i promociji albuma Izbirljivo i slučajno, dok je u drugom dijelu reinterpretirao svjetski i regionalno poznate singlove i dodatno podigao već usijanu atmosferu. Autorski set, sadržan od gotovo svih pjesama s aktualnog albuma, predstavio je pjesme u aranžmanima kao na studijskim snimkama, dok su lepršave improvizacije razigranog pratećeg benda bile odlično pogođene i izvedene. U toploj ljetnoj večeri ambijenta dvorišta ALU-a, gdje ste okruženi intenzivnim mirisima vegetacije okolnog drveća i inog raslinja, ljetni ziceri Plaža, Probudi se (uh što je dobro sjeo onaj zvuk Hammonda), .. postali su idealni soundtrack večeri.

IMG 9926

U drugom dijelu slušali smo presjek onoga što čini crème de la crème funka od 80-ih na ovamo. Nekoliko puta je Cvek u svojoj setlisti posezao za hitovima kralja regionalnog funka, neprežaljenog Dine Dvornika, te poentirao pjesmama, kao što su: Ja bih preživio, Udri jače manijače, Junak plaže.. da bih odmah presjekao Brunom Marsom. Ženski dio The Funkensteinsa moćno je i samouvjereno izveo i dan danas često remiksirani „Ain't Nobody“ kako bi Cveku dao koju minutu predaha.

Na samom kraju dobili smo divne „Visine“ i hit u nastajanju, novu pjesmu koja tek treba biti objavljena, baladu„ Pored Save“, za koju ne treba biti glazbeni ekspert kako bi se zaključilo da će zarobiti mnoga srca emotivnih duša.

IMG 9996

Uopće je neupitno kako je Matija Cvek nova zvijezda koja odlično pliva unutar pravca u kojem nema (prevelike) konkurencije, a tri rasprodana koncerta jasna su poruka da je publika gladna tog zvuka, ali i da podupire smjer kojim Cvek uzdignute glave, hrabro korača. Bilo bi šteta da krene koketirati i surađivati s marginalnim glazbenim pravcima i glazbenicima iz kaljuže domaće zabavne glazbe. Namignuo je sinoć u tom smjeru, no shvatit ću to kao poruku da i nešto loše može zvučati dobro kada se on primi toga. Moguće je to, ali nije potrebno. Bazu fanova ima, prvim albumom i ovim koncertom se dokazao, sada samo treba suvereno koračati naprijed smjerom kojim je i krenuo.

IMG_9707.jpg IMG_9717.jpg IMG_9737.jpg

IMG_9757.jpg IMG_9774.jpg IMG_9794.jpg

IMG_9805.jpg IMG_9807.jpg IMG_9809.jpg

IMG_9814.jpg IMG_9825.jpg IMG_9831.jpg

IMG_9838.jpg IMG_9848.jpg IMG_9851.jpg

IMG_9860.jpg IMG_9863.jpg IMG_9865.jpg

IMG_9873.jpg IMG_9877.jpg IMG_9902.jpg

IMG_9916.jpg IMG_9920.jpg IMG_9926.jpg

IMG_9942.jpg IMG_9956.jpg IMG_9987.jpg

IMG_9988.jpg IMG_9989.jpg IMG_9990.jpg

IMG_9991.jpg IMG_9992.jpg IMG_9993.jpg

IMG_9994.jpg IMG_9995.jpg IMG_9996.jpg

IMG_9997.jpg