Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

„Otvorila se špina“ kolokvijalni je splitski izraz koji nagovješćuje početak serije dobrih događaja, poteza ili sportskih rezultata.

Špina (slavina) se tako otvorila i što se tiče početka koncertnih aktivnosti.Pa je tako nakon samo jednog dana (subota i Rundek u Splitu) usljedio koncert u arhaičnom koncertnom prostoru u kuli Kamerlengo u Trogiru, naziva „Rock the Opera“. To je projekt koji nam dolazi iz Praga, poznat je po bogato aranžiranim obradama rock uspješnica bendova Queen, U2, Pink Floyd, Led Zeppelin, AC/DC uz simfonijsku orkestraciju, ovog puta Zagtrebačke filharmonije pod ravnanjem Friedmann Riehlea.

Vokalne partiture pripadaju Marketi Poulickovoj iz Češke, Leanne Jarvis iz Velike Britanije, te naše gore listu – Dinu Jelušiću. Instrumentalni dio (osim simfonijskog orkestra) opet pripada domaćim glazbenicima: Vedran Božić na gitari; Martin Petračić na basu; Danko Krznarić na klavijaturama, te Marko Lazarić na bubnjevima.

Kroz bogatu i šarenu rock povijest bilo je slučajeva (uspješnih i onih manje uspješnih) u kojima su se autori iskušavali u ostvarenju što boljeg mješanja čvrstog i energičnog, ponekad divljeg rocka sa raskošnom paletom zvukova koje samo simfonijski orkestar može polučiti.

rto

Metallica je uz pomoć San Francisco Symphony Orchestra snimila album „S&M“; Deep Purple su uz Royal Philharmonic Orchestra snimili „Concerto for Group and Orchestra“; Procol Harum su u Kanadi snimili odličan album „Live with Edmonton Symphony Orchestra“ ; Keith Emersonovi The Nice su snimili pionirski album takve orijentacije „Five Bridges Suite“; Pink Floydi su svoje jedinstvene glazbene avanture obogatili zvukovima simfonijskog orkestra na albumu „Atom Heart Mother“ koji im je bio produkcijska prekretnica , a taljanski simfo rockeri snimili su album „Concerto grosso per i New Trolls“.

Za očekivati je od koncepta/projekta Rock the Opera da će se gravitacijsko težište biti usmjereno na vokalno instrumentalne izvedbe, jer što se tiče materijala naznačenog u programu, tu mjesta za pogreške nema.

Pa kako je te nedjeljne večeri zvučala ta korelacija esencijalnog rocka sa klasičnim simfonijskim zvukom koja je diljem Europe dobivala same pohvale?

Prepuno gledalište se već s prve tri pjesme uvjerilo u činjenicu da će to biti nadasve jedna ugodna večer, prvenstveno zbog dvije djevojke lijepog izgleda i odličnih vokalnih mogućnosti. Deep Purple i njihova „Perfect stranger“ probila je led, da bi nastavak pripao U2 („With or Without You“ i „One“) za koju je Leanne Jarvis dobrano iskoristila glasnice obzirom da joj je ta pjesma omiljena.

20210620 214016 result

Na scenu nastupaju domaće snage, Dino Jelušić i veteran Vedran Božić u uvijek zahtjevnoj za izvođenje „Stairway to Heaven“ koju je Dino odlično otpjevao, dok je Božićev solo bio pomalo blijed u odnosu na original. Dinov vokal kao bogomdan za čisti, žestoki rock došao je do punog sjaja kroz evociranje ostavštine benda Rainbow – „I Surender“ i „Stargazer“, u kojoj je Vedran Božić prošao „popravni“ u nadahnutom solu.

Jedna od legendarnih pjesama svih vremena „Comfortably Numb“ nije toliko vokalno zahtjevna, dok je Gilmourov solo (priča u priči) teško reproducirati. A tu se Vedran Božić prilično oznojio.

Uslijedilo je sjećanje na jedan od najpoznatijih riffova, onaj Blackmoreov u „Smoke on the Water“ s aktivnim učešćem publike, koje se nastavilo i u „We are the Champions“.

Prekrasna vokalna rola Markete Poulickove mogla se čuti u sjetnoj, ujedno i prekrasnoj „Who Wants to Live Forever“, teme iz filma „Highlander“. Očito je ostavština Queenovaca bila neizbježan magnet za autore ovog projekta, čuli smo „Don't Stop Me Now“ i zaista predivnu, emocionalno i iskreno otpjevanu „Love of My Life“ u kojoj je prekrasna Čehinja opet blistala.

Publiku je gotovo na noge digla jedan od adrenalinskih vrhunaca rocka, „Higway to Hell“ neuništivih Australaca, a dobro raspoloženje se nastavilo u „Another Brick in the Wall“, ujedno i samom službenom završetku ovog koncerta. By the way, pohvale Vedranu za solo.

20210620 213420 result

Na očekivano i burno navijanje publike čuli smo još „Higway Star“ jednu od Purpleovih stožernih, dok je drugi bis sasvim simbolično pripao „The Show Must Go On“, opet s prekrasnom vokalnom dionicom Markete Poulickove.

Što reći na kraju?

Odličan ambijent kule Kamerlengo, prepuno gledalište koje je očito uživalo u prezentaciji poznatih uspješnica dodatno obučenih u simfonijsko ruho koje je na momente pojedinim pjesmama davalo dodatnu auru uzvišenosti. Zato svaka čast na uspješno obavljenom poslu cijeloj Zagrebačkoj filharmoniji. Zato ovakve glazbene događaje punih optimizma i profesionalne izvedbe treba uvažavati, kao i uživati u njima.