Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Program Glasno s Tvrđave svakog četvrtka dovodi neke od domaćih izvođača na jednu od najljepših pozornica u Hrvatskoj, barem dok nas ponovo ne zatvore. Poželio bih im da potraju cijelo ljeto, kako su planirali, jer ovdje isplati održati svirku. I vjerujem da je svakom izvođaču privilegija ondje nastupati. A tek publici! Za prste polizati. Neovisno o kome ili čemu se radi.

Kazališni amfiteatar možda je malo zahtjevna scena za trepere, ali Vojku ništa nije problem. Sinoć smo nazočili jednom sjajnom koncertu.

Malo prije pola deset, netom nakon što je sunce dovoljno odmaklo iza horizonta da se spusti prvi mrak, na bini se ukazao Z++. Sam kaže da je uletio na brzinu da odradi kratki set, no uspio je sve oraspoložiti sa svojim odličnim pjesmama. Iako iza sebe ima već dva albuma, od kojih je "Zauvijek" granično briljantan, još uvijek nekako nema potpunu kontrolu nad svojim scenskim nastupom, a pogotovo nad svojim glasom. Kao olakotna okolnost može se reći da je nastupio solo s tabletom, a jedini prijatelj na sceni mu je bio autotune. Redajući sjajne pjesme, publika je uplovila u šibensku noć u odličnom raspoloženju. Od "Nema vremena", "Ljeto već je gotovo", "Magija", pa sve do meni omiljene "Moj svijet". Za kraj su očekivano ostavljene narodu najdraže trap cajke "Crno+zlatno" i "Kabriolet". Na koncu je sva publika u glas pjevala zajedno s njim.

z++

Nema stajanja. Čim se Zplusplus skinuo s pozornice, na nju u roku par sekundi ulijeće Vojko V. Odmah se vidi da čovjek ima daleko više scenskog iskustva. Kako suvereno vlada scenom, drži kontrolu nad svakom sekundom nastupa, svaki kvadrarni metar bine prepoznaje kao da se u šlapama kreće po vlastitom dnevnom boravku. Totalni kralj, pravi Bach. DJ Zenzo u pozadini pimpla po šarenim tipkama i samo slijedi svog MC-a. Uigran nastup, odličan flow.

Odmah smo krenuli s "Ne može", pa "Cilit bang", pa "Zovi čovika". Nije bilo lako ostati sjediti na stolicama, pa smo se većinom počeli spuštati prema bini, jer interakcije nije manjkalo. Teško je reći je li bilo više od tristotinjak ljudi. Ne znam je li to do mjera ili čega, ali ako bismo mjerili razinu buke, Šibenik je odzvanjao potpuno festivalski.

BA1 7733

Interaktivni i inspiracijom varijabilni nastup do mikrofona je doveo Malog Japanca, lokalnu uzdanicu Bore, pa ponovo Z++ da zajedno izvedu "Obamu", a najblentaviji moment klasično se dogodio u "Popaju" kada dvojica nasumičnih "geliptera" iz publike na pozornici izvode sklekove za vrijeme trajanja refrena. A sve za bočicu obične vode. Nekužljivo. Između Mase i Definicije, pobjedu je za dlaku odnio Masa. I mene su ruke boljele od samog gledanja na njih.

Vojko se doduše nešto žalio da mu je karta preskupa, i da on sam za sebe ne bi dao 130 kuna, ali hej, ovaj hoch i nobel prostor ne možeš naplaćivat po 50 kuna. Scena je neusporediva s ičim drugim, a dobar stil košta.

BA1 8274

Apropos stila, svi koji su nešto puhnuli u mikrofon su odlični freestyleri. Iako nisam 100% siguran koliko toga je unaprijed pripremljeno, ali polučilo je dobrog efekta. Vojko kaže da mu fali pjesama. Ima samo jedan album, pa osim freestyle, dosta poseže za diskografijom Dječaka i Kiše metaka. Koliko god da je to super, nadam se da će Dvojko uskoro.

I uvijek se nasmijete na neki preludi inventivan stih, bez obzira jeste li ga već čuli ili ga ponovo proživljavate. Bilo da je žena, dica, bušilica ili da je Vojko broj 1 kao banane na vagi. Dobar humor. I dobra je fora što iskorištava javni pogovor pa se sprda da je član masonske lože. Sve to treba znati. I odrepati, i zabaviti, i u slojevima poslužiti.

BA1 7768

Za kraj nam je poslužen klasik Kiše metaka "Namazan u Kocki" i dance remix "Ne može", što je za posljedicu uzrokovalo opću čagu i moljakanje za još. Bližio se sudbinski čas kraja, a Vojko se smilovao i ponudio nam "Narodnu", još jednom. Z++ je trebao otpjevati tercu, ali žudnja za revanjem je bila jača. I Japanac i on i svi su odojkali svoje. Da je neki intimnjiji prostor, nastao bi opći lom. Ipak je trebalo misliti na otmjeno mjesto eventa, pa smo svi ostali dostojanstveni. Odmjerenost prije svega.

Dečki, bili ste odlični!

Približna Vojko V setlista:

Ne može
Cilit bang
Zovi čovika
Rođendan (Japanac freestyle)
Bauhaus + Swaguša
Na Lovrincu
Vojko V Freestyle
Kako to
Bore freestyle
Bach
Pasta Italiana
Narodna
Obama (vs. z++)
Popaj
Idemo tvrdo ka Mamići
Siromašan
Moja lipa
Ceca u Parizu
Namazan u kocki
Ne može rmx
Narodna (svi)