Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Kultna grupa, underground, techno, sve to nastupila je, kako kaže naslov u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti. Ispod prozora ateljea gdje su studenti crtali, slikali kiparili… stvarali umjetnost, vizualnu, sada se razlila glazbena umjetnost.

ABOP pratim od onog nastupa na Good Vibrationsu u Vintageu, pojma nemam koje godine, ma bio sam na svima, svaki put otvaraju nešto novo. Zapravo, moj posljednji koncert prije korone je trebao biti baš ABOP, a sada prvi nakon korone ABOP. Morao sam doći i poslušati ovu petoricu majstora, virtuoza supergrupe: bubnjari Ivan Levačić (ELEVEN, Kries, Chui) i Ivan Vodopijec (Elemental), basist Erol Zejnilović (Elemental, Kries), Ivan Božanić (Pips, Chips & Videoclips) na digitalnim sintesajzerima i Bogumil Kulaga na analognim i digitalnim sintesajzerima. Reći ću da inače ne volim supergrupe, kao ni filmove s puno zvijezda. Ovo je drugačije.

abop

Atmosfera je fantastična u dvorištu pod krošnjama, mrak, umjetna magla. O glazbi se tu i ne može mnogo reći da se ne zagazi u nabrajanje superlativa, što nije karakteristika undergrounda.

Ovo je vrh, izvozni proizvod koji bi trebalo poslati umjesto tipa koji u dvorištu proizvodi aute koje nitko ne kupuje, no ovo je underground i takve eskapade nisu potrebne ABOPu. Treba samo doći i slušati, treba osjetiti duh glazbe koji teče od stagea i dotiče svakog u publici, svakog. Poput Aristotelovog duha predstave opisanog u Poetici. Treba doći i pokloniti se virtuozima.

DSC03047

ABOP su vlasnici brojnih glazbenih nagrada, a zahvaljujući uspješnicama, poput: „Acid Trash”, „Right Now”, „HIT 40” i „The Flash of Golden Fire” te neponovljivoj koncertnoj atmosferi, uživaju status jednog od najupečatljivijih live actova regije.

Zapravo se glazba svrstava u techno, uz podžanrove… ne, nema svrstavanja, to su virtuozi. Sviraju kao da im je zadnji put, kao da nakon ovog koncerta više neće biti ničega, pa narode, vas 500 koliko je moglo biti sretnika, uživajte dok možete. Castaneda je rekao: sve što radiš radi kao da ti je zadnji put. To je to.

DSC03079

Ovo je moja prva recenzija koncerta nakon početka korone i toliko me je oduševila da tvrdim: nakon ovog koncerta korona je gotova, preživjeli smo, uz gubitke, ali smo preživjeli. Moguće su sporadične bitke, ali svijetlo na kraju tunela je baš ABOP.