Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Ljeto u dvorištu K2 odličan je ljetni koncept koji Križevčanima, ali i onima koji navrate u Križevce, nudi sadržajem raznovrstan i bogat program. U samome centru grada, u dvorištu koje, lokaciji unatoč, nudi određenu „intimu“ i „privatnost“ jučer je svoj koncert održao Ivan Grobenski.

grobenski

Susjed, rekli bi, jer Ivan ipak dolazi iz susjednog, ali i glavnog grada županije. No ta geografska udaljenost, tj. blizina, dva grada nije praktična samo iz ekonomskih i migracijskih razloga, već i onih drugih, mnogo važnijih; kulturnih, socijalnih i društvenih. Ivan u svojim pjesmama kao pejzaž provlači životne teme karakteristične za njegov životni habitat, mjesto gdje je rođen, gdje je odrastao, podravski kraj. Kraj u kojem ljude muče, osim onih životnih i egzistencijalnih problema, i oni lokalni, karakteristični za to geografsko podneblje. Pa kada on pjeva o, primjerice, siromahima i lazarima, črnoj megli, Dravi,.. prigorskom čovjeku je lakše poistovjetiti se i staviti pjesmu u svoj životni kontekst i kontekst kraja gdje je nastala bez da mora zamišljati kako bi to možda moglo ili trebalo biti, te kako je to autor doživio, jer mi, eto, živimo upravo okruženi s tim koloritom, odnosno, u Ivanovoj intepretaciji, monokromatskim svijetom.

IMG 4200 3 result

Grobenski je nastupio sam, bez pratećeg benda i bez obzira što je pozornica bila okupana, na momente, šarenim bojama, svi smo mi bili okruženi tamom i nepatvorenim podravskim bluesom duboko uronjenim u mulj dravskih rukavaca. Prvi dio koncerta je bio baš takav, depresivan, tmuran, težak i predivan. Ivanova gitara je parala dvorište galerije, a prodoran glas pričao priče života i vukao nas u svoj svijet, realan i siv, ne nastojeći ga prikazati onakvim kakav on nije, već onakvima kakav je, kakav se kod mnogih nalazi iza prividnog sjaja na društvenim mrežama. Bilo je odlično čuti ovaj hvaljeni album u živo u takvoj bazičnoj formi, samo s gitarom, bez pratnje, bez podrške, samo s Grobenskim, gitarom i beskrajnim loopovima u kojima je dobro plovio.

IMG 4175 result

Pod kraj koncerta Grobenski se latio električne gitare i podsjetio nas je na svoj raniji rad, prije Siromaha i lazara, ali u koji je na sličan način utkao svoju intimu i osobne ispovjedi. I ponovno se, po 'ko zna koji put ispričao što je sam, što bend nije uz njega, ali nije trebao jer sve je bilo kako treba i na svom mjestu. Pa čak i to što je koncert završio tek nakon što je Grobenski napravio jedan korak u drugi sat nije smetalo. Čuli smo sve što smo trebali i svjedočili kao ispovjednici jednoj strani života kojom smo svi okruženi, neki od nas možda i bliže nego što bismo mislili.

IMG 4273 result

Moram na koncu pohvaliti i organizatora, koji se hrabro odlučio držati satnice i krenuo, možda nesvjesno, u discipliniranje lokalne publike, pa čak ako je to značilo da se dobar dio koncerta održi pred manje posjetitelja nego što to koncert ovakvog tipa zaslužuje. Nadam se i čvrsto vjerujem da će to postati praksa pa da će najavljeni koncerti početi u točno naznačeno vrijeme ili pak uz uvijek prihvatljivu akademsku četvrt.



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima