Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Večer u petak u burgu Clam bila je dramaturško putovanje kroz priče o strahu i ubojstvima, ljubavi i povjerenju; putovanje spiralom koja nas je vodila od sjene do svjetla uz mrak, ljubav i veličanstvenost Nick Cavea, Bad Seedsa i sjajnog gospel tria koji nam je, svojim anđeoskim glasovima i njihovom vibracijom, o čemu god pjevali, davao prizvuk svjetla i nade.

Dok smo hodali livadom prema burgu Clam, osjećajući lakoću prepuštanja odličnoj austrijskoj organizaciji, kroz glavu mi je prošao odbljesak sjećanja od prije 30-ak godina i trenutka kada se prvi put susrećem s „Mercy Seat“ kada ona postaje komadićem moje duše - zauvijek. Prođu te srsi od same te reminiscencije i spoznaje da se uskoro opet spajaš na izvor nadnaravne sile Nick Cavea i njegovih veličanstvenih Bad Seedsa.

nc

Iako sam pomislila kako će se onaj početni impuls uzbuđenja izgubiti, jer znam koja nas prva čeka, grandiozna "Get ready for love", Nick Cave, Bad Seedsi i nevjerojatno moćan gospel trio, već nakon prvih sekundi uvjerili su me da je ta misao bila potpuno pogrešna. Već tu, koža je postala pretjesna za sve ono što se unutar nje zbivalo. Kolektivna katarza, predajom svih naših duša u njihove ruke, započela je i u tom trenutku nisam htjela ni pomišljati da će joj ikada doći kraj.

Samir Ceric Kovacevic Canon EOS R6 8405 result

"There she goes my beautiful world" vodi dalje u ekstazu, masa ruku iz prvih redova traže razrješenje grijeha od svog mesije, u zraku su i čekaju hoće li baš nju, ili njega, on oplemeniti svojim dodirom. Iako se okus predivne mahnitosti već proširio cijelom dolinom Burga Clam, ostalo je još malo prostora za potpuno odmatanje duše koje je uslijedilo. "From her to eternity", s istoimenog debuta Nick Cavea & Bad Seedsa, epsko je putovanje kroz sjenu na kojem Bad Seedsi pokazuju koliko su bitan dio Nick Cavea dok poput skalpera zarezuju dublje u sjenu, svaki od njih. Klavijature Carly Paradis, britanske pijanistice kanadskog porijekla koja im se pridružila na ovoj turneji, poput ledenih šiljaka produbljivale su iskustvo potpune transcendencije. Warren Ellis čudo je o kojemu ne možemo puno niti govoriti, ono koje se osjeća. Violina u njegovim rukama postaje oružje mraka, ali i nježnosti, snage i katarze, svega onog što ljudsko srce može osjetiti. Potom, uslijedila je ona koju sam priželjkivala čuti uživo. “O Children” s "Abattoir Blues / The Lyre Of Orpheus" (2004.) kao da je cijelu svoju povijest čekala gospel trio da upotuni njenu veličanstvenost. Poput uzdaha olakšanja, vibracija nade odjekivala je dolinom Burga Clam.

Samir Ceric Kovacevic Canon EOS R6 8185 result

I zaredalo se potom, priča za pričom, emocija za emocijom koje sam osjetila u kostima, gotovo osluškujući otkucaje svojih krvnih stanica. Zrak je bio naelektriziran nabojem koji se stvorio uzajmnim djelovanjem sila - publike i one Nicka Cavea, Bad Seedsa i gospela. Bilo je tu puno ljubavi. U nekoliko navrata, iz publike su se čule glasne izjave ljubavi prema Nicku, Warrenu i bendu, ali i obrnuto. „We love you“ – „We love you too“, odvraćao je Nick; „Warren loves you too, but he just doesn't talk much.“ A ta ljubav između Warrena Ellisa i Nicka Cavea? Posebna je to magija kojoj smo, ako smo bili prisutni u onome što se događa ispred nas, mogli duboko svjedočiti. Ljubav se, uza svu sjenu koja se provlačila kroz setlistu, po meni, te večeri uspela na tron.

Samir Ceric Kovacevic Canon EOS R6 8675 result

Cijeli koncert bio je putovanje kroz 12 albuma koji su nekima, kroz desetljeća postojanja postali dio njihove DNK. „Red Right Hand“, „Tupelo“, „City of Refuge“ i, naravno, „Mercy Seat“, samo su dio setliste koja je bila pravo remek-djelo mastera Nicka i njegovih Bad Seedsa. Prvi dio koncerta završio je s “White Elephant” s posljednjeg albuma “Carnage”. Gospel trio spustio se na pozornicu te je dao neku dodatnu snagu Nicku koji se potpuno predao publici i više nije bilo razlike između njih i nas, svi smo postali jedno dok je u nama i oko nas odjekivalo: “A time is coming, a time is nigh, for the kingdom in the sky…” Savršen završetak, ali publici nije bilo dosta. Slutili smo, naravno, da nije bilo dosta niti drugoj strani sile. I vratili su se, naravno, s “Into my arms”. To je onaj trenutak u kojemu se osjetila potpuna predaja, svi su postali dio pričesti i trenutka u kojemu nam je preostala samo čista ljubav. Uslijedila je “Vortex”, pjesma s kompilacije “B-Sides & Rarities Part II”, koja je podigla je energiju u mahu i na tren se učinilo kao da je koncert tek započeo. No, s “Ghosteen Speaks” došao je novi kraj. Ali publika je htjela još. I dobili smo još. “Girl in Amber i “Jack the Ripper” na drugom i posljednjem bisu. Oprostili smo se od Nick Cavea, Bad Seedsa, gospel tria uz grandioznost velike “Rings of Saturn” s meni omiljenog “Skeleton Tree”. Veličanstvenost je bila potpuna. “And this is the moment, this is exactly what she is born to be..”, pjevao je naš voljeni Nick, a taj trenutak je postao još jedan komadić svih nas koji ćemo vjerojatno nositi zauvijek.

Samir Ceric Kovacevic Canon EOS R6 8166 result

Kao što rekoh na početku, bilo je to putovanje spiralom koja nas je vodila od sjene do svjetla uz mrak i ljubav, sve do okusa nade i radosti s kojim smo napustili dolinu Burga Clam. 2 sata i 30 minuta, 22 pjesme, 22 priče, 22 putovanja postale su novi dio moje DNK. Zahvalna za onaj trenutak u kojemu sam prvi put čula “Mercy Seat” i već tada znala da je to ono što je došlo tu da ostane, otišla sam s nadom da će nas Nick Cave, Warren Ellis i ostatak Bad Seedsa već vrlo brzo ponovno voditi na, samo njima svojstveno putovanje svjetlom i sjenom, koje nekako uvijek završi s okusom ljubavi.

Setlista

Get Ready for Love
There She Goes, My Beautiful World
From Her to Eternity
O Children
Jubilee Street
Bright Horses
I Need You
Waiting for You
Carnage (Nick Cave & Warren Ellis cover)
Tupelo
Red Right Hand
The Mercy Seat
The Ship Song
Higgs Boson Blues
City of Refuge
White Elephant (Nick Cave & Warren Ellis cover)

Bis 1.
Into My Arms
Vortex
Ghosteen Speaks

Bis 2.
Girl in Amber
Jack the Ripper
Rings of Saturn

IzvještajiOpeth u Tvornici


Sharon Kovacs u Tvornici


Hard Place proslavio 12-i rođendan


Klasična hrvatska četvorka +2 u Splitu


Partibrejkers obilježili velikih 40 godina


2Cellos se u rasprodanoj Areni


Kings of Convenience na tvrđavi sv.Mihovila


Pips, Chips & Videoclips na Šalati


Urban&4 na Sunčanoj strani Prisavlja


Hélène Grimaud nastupila na Ljubljanskom festivalu


Hladno pivo nastupilo u Karlovcu


Pixies na Zagrebačkom velesajmu


Kries dobro „izgorio“ u solinskoj Gradini


Vatra i Urban&4 na Danima piva


Richard Bona i „napolitanska mafija“ osvojili Makarsku


Švedski desant na Abbaziu


Tame Impala u Puli


Održan je kultni Viva La Pola! festival


Prepun amfiteatar u Puli ugostio legendarne Arctic Monkeys


Vlajternativa opet pobjeđuje