Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Jučerašnji koncert Tame Impale zasigurno je, uz onaj Arctic Monkeysa održan dan ranije, jedan od najiščekivanijih koncerata ove ljetne sezone, ako ne i godine. No kao što je zaključio i sam Kevin Parker odgovorivši na vlastito pitanje upućeno publici, između potonjih nema usporedbe te bi izuzev neosporne činjenice da su oba koncerta održana na istoj čudesnoj lokaciji bilo nezahvalno povlačiti ikakve daljnje paralele. I zato krenimo.

Oko 17 sati se već počeo primjećivati šušur u krugu arene, s grupiranim fanovima koji su nestrpljivo iščekivali otvaranje vrata, a vrijeme do 18:30 iskoristili za „zagrijavanje“ i haranje štanda na kojem se prodavao službeni merch. Kod ovako velikih produkcija skoro pa i nema kašnjenja te je nastup predgrupe počeo u 20 sati prema rasporedu. Za zagrijavanje je bio zadužen američki dvojac iz Atlante pod imenom Mattiel, koji čine frontmenica Attina Mattiel Brown te producent i multiinstrumentalist Jonah Swilley. Šira javnost je Mattiel prvotno upoznala zahvaljujući Jacku Whiteu, kojem su tijekom travnja 2018. godine bili predgrupa na turneji po SAD-u. Časopis Rolling Stone svojedobno je imenjakinju benda usporedio s ikonom Nico, dok je mene osobno u više navrata podsjetila na naše gore list Dunju Ercegović.

ti

Mattiel u svom opusu ima već tri izdana albuma i dva EP, a nastup su otvorili s pjesmom Jeff Goldblum, prvim singlom s najnovijeg albuma Georgia Gothic iz ožujka ove godine. Iako tek dvojac, nastup Mattiela odiše energijom sastava od puno više članova, čemu zasigurno pridonosi samopouzdano vladanje pozornicom od strane frontmenice. Suton i moćan ambijent pulske arene poslužili su kao sanjiva kulisa za njihov 45-minutni skladan spoj rocka, folka i psihodelije, koji je bio odlična uvertira u ono što slijedi.

Nakon pauze u trajanju od nešto više od pola sata i nadajućeg klicanja na svaki pomak na pozornici, publika napokon dočekuje zvijezde večeri.

Tame Impala 1

Ovo je prvi koncert na kojem Tame Impala samostalno nastupa u Hrvatskoj, dok su prethodno na našim prostorima nastupili još 2013. godine u sklopu hvarskog FOR festivala. Nastup je započeo psihodeličnim promo video uratkom za Rushium, okosnicu turneje The Slow Rush i „lijek“ koji usporava vrijeme te uzrokuje euforiju, upozoravajući na moguće nuspojave konzumiranja istog. Nakon ovog zanimljivog uvoda, kreće kako glazbeni, tako i vizualni spektakl pod palicom tvorca benda Kevina Parkera, uz kojeg na live nastupima Tame Impalu čini još četiri do pet članova na instrumentima. Prvotni taktovi One more year, uspješnice s posljednjeg albuma The Slow Rush iz 2020. godine, rasplamsali su atmosferu i one, ionako rijetke pojedince, koji su još uvijek sjedili podigli na noge. Nakon Borderline, još jednog singla s istog albuma, uslijedila je Nangs s albuma Currents iz 2015. godine te još starija Mind mischief s albuma Lonerism iz 2012. Nakon toga, uz klicanje publike vraćamo se albumu koji je i razlog ove turneje s pjesmom Breathe deeper te potom ogorčenu Posthumous forgiveness.

Tame Impala 2

S obzirom da je The Slow Rush izdan 2020. godine, publika je uslijed svima dobro poznatih okolnosti prije same turneje imala dosta vremena za upoznavanje s albumom, što je potvrdilo oduševljenje ne samo starim dobro poznatim hitovima, već i uzdanicama predmetnog albuma. Ipak, Apocaylpse dreams i Let it happen su kod publike izazvali val ovacija i ples do posljednjeg čovjeka, uz pjevanje uglas stiha But if I never come back, tell my mother I'm sorry od strane čitave arene. Drugi singl s drugog albuma Lonerism i ujedno njihov najpoznatiji hit, Feels like we only go backwards atmosferu je doveo do usijanja, potvrđujući svoj kultni status među fanovima.

Tame Impala 6

Nakon Lost in yesterday, Eventually i Runway, houses, city, clouds došao je red na posljednju pjesmu prije bisa New person, same old mistakes. Sve i da je koncert završio u tom trenutku, obožavatelji bi s obzirom na sveobuhvatan izbor pjesama i odlično održavanje kontakta s publikom teško našli zamjerku. Ali Tame Impala nisu razočarali ni po tom pitanju pa su za bis odabrane najprije energična The less I know the better, a kao posljednja One more hour, odlična mellow završnica ne samo albumu The Slow Rush već i ovom psihodeličnom audio-vizualnom iskustvu.

Mattiel_-1.jpg Mattiel_-10.jpg Mattiel_-11.jpg

Mattiel_-12.jpg Mattiel_-13.jpg Mattiel_-14.jpg

Mattiel_-15.jpg Mattiel_-16.jpg Mattiel_-17.jpg

Mattiel_-18.jpg Mattiel_-19.jpg Mattiel_-2.jpg

Mattiel_-20.jpg Mattiel_-21.jpg Mattiel_-23.jpg

Mattiel_-3.jpg Mattiel_-4.jpg Mattiel_-5.jpg

Mattiel_-6.jpg Mattiel_-7.jpg Mattiel_-8.jpg

Mattiel_-9.jpg Tame_Impala-1.jpg Tame_Impala-10.jpg

Tame_Impala-11.jpg Tame_Impala-12.jpg Tame_Impala-13.jpg

Tame_Impala-14.jpg Tame_Impala-15.jpg Tame_Impala-16.jpg

Tame_Impala-17.jpg Tame_Impala-18.jpg Tame_Impala-19.jpg

Tame_Impala-2.jpg Tame_Impala-20.jpg Tame_Impala-21.jpg

Tame_Impala-3.jpg Tame_Impala-4.jpg Tame_Impala-5.jpg

Tame_Impala-6.jpg Tame_Impala-7.jpg Tame_Impala-8.jpg

Tame_Impala-9.jpg