Izvještaji

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Andre Rieu je planetarno popularno ime u svijetu klasične glazbe, koji sa svojim Johann Strauss orkestrom radi jedno originalno audiovizualno iskustvo u svim kutcima svijeta. Pa je tako i ponovno došao u Zagreb, točnije, zagrebačku arenu u Petak 25.11.

Meni osobno je ovo bio prvi put da sam imao, što se pokazalo, čast biti dijelom nečega što se jedino može opisati pridjevom „spektakl“.

Dupkom puna arena, da, tribine krcate, svaki stolac na parteru pun, je definitivno dokaz da Andre Rieu s punim pravom nosi naziv superstara klasične glazbe. Ovaj 73.-godišnjak je bio energičan, šaljiv a na momente i vragolast od početka do kraja koncerta tako da su godine doslovce bile samo broj.

Početak je bio zakazan za 20:00h i osobno nisam očekivao da će sve početi prije barem 20:30h. No, već u 19:57 je orkestar krenuo sa „prvim zvucima“. Dakle, ne da je sve počelo na vrijeme, nego je i uranilo.

Gdin. Rieu se zagrebačkoj publici, i to uvjetno kažem zagrebačkoj, jer su posjetitelji došli ne samo iz drugih krajeva Hrvatske, nego i iz zemalja u okruženju, dakle, obraćao se na Engleskom jeziku, a prevoditeljica je bila voditeljica Iva Šulentić, koja je više-manje, uz par omanjih greškica, poprilično točno prevodila.

ar

Njegova legendarna Stradivari violina je također bila u njegovim rukama od početka do kraja koncerta.

Što se repertoara tiče, tu je stvarno bilo šaroliko, od klasičnih komada raznih skladatelja, od Puccinija i Verdija, pa do komada koje je skladao Andrew Lloyd Weber, ali i zanimljivih obrada pjesama kao što je Elvisova Can't Help Falling In Love. Naravno, tu je bio i legendarni valcer The Blue Danube (Na Lijepom Plavom Dunavu), te dok ga je najavljivao je indirektno kroz razgovor pozvao publiku na ples, što je i dio prisutnih na parteru i napravio, ali, plesalo se i po tribinama.

Osim šaljivih verbalnih doskočica i „potkurivanja“ publike od strane gdina. Rieua, kao što je bilo „prozivanje“ onih koji kasne ili se dižu i idu nekamo prije stanke, publika u prvim redovima partera je na vlastitoj koži osjetila i jednu „psinu“. Naime, dok je orkestar na čelu sa gdinom. Rieuom izvodio jednu „zimsku“ skladbu, sa zimskom 3D kulisom na ogromnom LCD ekranu u pozadini orkestra, odjednom je počeo „padati snijeg“ po već navedenom dijelu publike. I to ne par pahulja tu i tamo, nego govorim o „sniježnoj oluji“ koja je pojedince zatrpala od glave do pete. A kasnije je isti dio publike „počastio“ sa hrpom balona.

20221125 200726

Ovaj cijeli spektakl je trajao preko dva i pol sata, ali je bilo toliko fantastično da je vrijeme jednostavno proletilo. Publika je doslovce izvukla gdina. Rieua i njegov orkestar na, ni više ni manje, nego 4 bisa.

Zvuk je iz moje pozicije, direktno na početku tribina iza miks pulta na sredini, bio jednostavno savršen, i naravno, kristalno čist. Svi prisutni glazbenici i vokalisti su svoje dionice odrađivali profesionalno, djelovalo je kao da to rade s lakoćom, a zvučalo je savršeno.

Također moram spomenuti da gdin. Rieu nije bio jedini „šaljivdžija“, nego su i pojedini članovi orkestra također bili na istoj „šaljivoj frekvenciji“

Za kraj krajeva su još nazdravili sa šampanjcem svim prisutnima i pozdravili se s nama kroz pjesmu.

20221125 203300

Nakon ovog šokantno pozitivnog iskustva, potpuno mi je jasno kako i zašto su gdin. Rieu i njegov Johann Strauss orkestar dupkom napunili arenu i rasprodali sve ulaznice unutar 2 dana od puštanja u prodaju.

Nadam se da neću dugo čekati da imam ponovno prilike uživati u ovom audiovizualnom spektaklu.IzvještajiMariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici