Izvještaji

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Svaki koncert Ramba Amadeus doživljaj je za sebe pa je tako bilo i s ovim jučerašnjim u Tvornici. Ovoga petka, Rambo Amadeus nakon duže pauze zagrebačku je publiku počastio svojim nastupom u prepunoj Tvornici. Neposrednošću i duhovitošću u kontaktu s publikom uz izvrsnu svirku svoga pratećega benda The Five Winettous, ugodno je popunio čak dva i pol sata svojega nastupa.

Dok smo slušali glazbu nenametljivoga odabira lokalnoga D. J.-a u čijem odabiru sam prepoznao jedino pjesmu „Tunnels“ grupe Arcade Fire, Tvornica se polako punila do posljednjeg mjesta. Jer, ulaznice su se potpuno rasprodale te se toga dana moglo ući još jedino ako si bio dovoljno brz pa ulovio neku od onih pedeset karata koje su dodatno pridodane na samome ulazu.

ra

Rambo & Five Winettous započeli su u očekivanih pola deset, kada su se ugasila svjetla i krenuo show. Zamišljen je bio kao neki intimniji nastup, o čemu je svjedočila i scenografija na pozornici: u središtu stol, stolac i svjetiljka a instrumenti nenametljivo sa strane. Koncert je započeo uvodnim govorom saksofoniste uz pratnju klavira koji je na duhovit način veličao Ramba kao „umjetnika univerzuma i ljudskog maksimuma“, a potom je krenula i glazba pratećega benda. Rambo se pojavio na pozornici, sjeo za stol i počeo pjevati ili, bolje reći, kazivati pjesmu „Sega mega“. U prvih pola sata tijekom kojih se glazba ni u jednom trenutku nije prekidala, Rambo je pjesme popunjavao svojom dodatnom pričom. „Vidite koje su prednosti apstinencije (mislio je na ono vrijeme nenastupanja tijekom pandemije), sve nam je dobro…“. Ispričao nam je da je glavni problem što je u koroni sjedio u kući potpuno sam i dvije godine razmišljao, ali je ipak obolio od ove bolesti koja ga je opalila na živce i mozak te je zaboravio sve što je smislio, pa čak i ono što je bilo prije. Tijekom pjesme „Recesivni gen“ ispričao nam je kako je večeras nakon tonske probe tražio hotel „Dubrovnik“ u kojemu je smješten. Uključio je navigaciju na mobitelu koja mu je pokazala kako najbrže stići automobilom, a išao je pješice pa se pogubio. Naletio je na neku stariju gospođu koja ga je pomalo zatečena pitanjem nekako usmjeravala prema odredištu. Bila je to tek jedna od niza anegdota koje nam je Rambo te večeri ispričao. A cijelo vrijeme u pozadini njegove priče bend je svirao glazbu pa se u nekom trenutku Rambo simpatično pogubio i pitao: „Koja je ova pjesma?“, no brzo se snašao. U nastavku su krenuli s pjesmom „Fala ti, majko“, a nakon nje, Rambo se primio gitare na opće oduševljenje publike. Nevjerojatna je lakoća kojom taj čovjek svira gitaru, pri čemu mu svirka nimalo ne mrsi konce njegove priče.

1670026660877 result

Pri pjesmi „Koliko je jedan?“, sukladno pjesmi, matematički je filozofirao o tome koliko je 38x6, a koliko je 38x5?, pa zaključio da čak i oni koji ne znaju matematiku mogu zaključiti da je 38x6 više nego 38x5. Upitao nas je koliko je dva posto mjesečno na godišnjoj razini te nam se povjerio kako mu je jedna cura u gimnaziji rekla da ga ne jebe dva posto ali da nije prošla ni godina dana kako bi vidio da je to u stvari sto posto. Za ovu skladbu rekao je da je to jedina pjesma koja se može prevesti na binarni jezik, a kako bi dokazao isto zapjevao je 10001, ali onako narodnjački. Upoznao nas je s činjenicom da će u budućnosti kompjutori kreirati glazbu: sevdalinke, kompjuterski rock i ostalo. „I to će biti dobro“, zaključio je Rambo.

Nakon toga je predstavio članove benda: Vojno Dizdar na klavijaturama, Vladimir Đokić na bas gitari, Petko na saksofonu i Saša Ranković na bubnjevima. Pri tome je naglasio kako je basist sam izradio svoju gitaru, Petko pošteno platio svoje saksofone (nisu ispali iz kamiona) te da je Saša maneken (Puma mu je glavni sponzor, daje mu jednu trenirku godišnje) pa se malo čak kao i naljutio što je publika više aplaudirala bubnjaru nego njemu.

U nastavku je Rambo pričao o Svemiru, galaksijama te zaključio da se u stvari nalazimo u 'komšiluku kozmosa'. „Jedan je Mliječni put, jedan ljudski rod, ali jedan je i Rambo“, podvukao je, a publika se bez pretjeranog razmišljanja s tom činjenicom složila. Nakon ove pjesme, bend je po prvi puta, nakon pola sata u kontinuitetu, privremeno prestao svirati. Uslijedila je poduzetnički angažirana pjesma „Platiš 1 dobiješ 2“, koja je bila izvedena više nego izvrsno s obzirom da su u njoj svi članovi benda došli do pravog izražaja. Rambo je imao problema s prisjećanjem nekih stihova pa je rekao: "Lako je te tekstove pisat', ali ajd' ih ti zapamti…“, pa je neko vrijeme prevrtao hrpu papira i tekstova na svom stolu da bi napokon zaključio da ga očito nije sa sobom ponio računajući da ga zna, ali ga se u nastavku ipak barem djelomice prisjetio.

1670027155178 result

Postavio nam je pitanje imamo li rock kritičare ili ne, a potom se povjerio kako mu kritičari tamo gdje živi zamjeraju štošta, ali da on ne mari, jer u stvari sam sebi piše kritike te da u njima stoji da je Rambo odličan u sociološkoj analizi ali da nema ljubavnih pjesama. Kako bi nas razuvjerio, otpjevao nam je jednu basnu iz ljubavnog života. Pri tome je i sam bio svjestan da je promašio intonaciju, pa se vratio na početak te samokritično konstatirao kako je to na neki način porazno za nekoga tko je sudjelovao na Euroviziji. Nakon toga je s bendom odsvirao pjesmu „Holesterol“, onako vrlo uvježbano, s odličnom sax solo dionicom pri čemu nas je Rambo s bendom podsjetio na Franka Zappu & The Mother of Invention, a zatim su odsvirali „Estradu“. U ovoj drugoj pjesmi pozvao je nazočnu ekipu da mu se pridruži u izvedbi. Publika je zapjevala složno, ali je tijekom kolektivne izvedbe dobila glazbeni naputak da ne odvaja biznis od kriminala.

Uslijedila je pjesma „Duge donje gaće“, još jedna pjesma u stilu Franka Zappe, s odličnim ritmom, sigurnim basom i bubnjem koji je izvodio odlične prijelaze kao i perfekcionističkim solom na saksofonu i klarinetu. Nakon ovog odličnoga funky-groovea uslijedio je pljesak, a Rambo je upitao nazočne: "Može li i ova bez mene?“. Naravno, publika je prihvatila i sudjelovala maksimalno, bez imalo zadrške. Pjesma „Fala Kuti, druže stari“ krenula je narativno, ali se ubrzo pretvorila u pravu funky-jazz rapsodiju s maksimalnim improvizacijama. Čulo se ovdje i nekih afro pa i latino ritmova s matrice, te nas je tako Rambo podsjetio na Santanu u nekoj od njegovih fazi. Nakon onog stiha "A vidio sam, a vidio sam…" prepustio nas je solo klavijatura i privremeno napustio pozornicu. Mogli smo se tako uvjeriti da je Rambo ponovno okupio fantastičan bend, s Vojkom na klavijaturama i zanimljivim solom na klarinetu. Potom je Rambo ponovno uzeo gitaru, uz novi aplauz nazočnih te krenuo u izvedbu pjesme „U cara Trojana kozje uši“. Ni ta pjesma nije protekla bez Rambovog dodatnog objašnjenja koje je ovoga puta išla u smjeru fenomena kulta ličnosti. „Odbio sam kult ličnosti s indignacijom“, povjerio se Rambo, jer kult ličnosti postoji samo da bi opravdao kult ličnosti. Možda se bend u nekom trenutku malo i umorio pa su pustili s matrice pjesmu „Sokolov greben“, Rambovu pjesmu iz 1989. godine. Desetak minuta prije jedanaest sati, ponovno su uzeli instrumente u ruke i zasvirali su pjesmu „Šakom u glavu“. Pritom je upitao publiku vrijedi li ovo išta, jer nije svirao godinama, pa nam je rekao da možda pobere još neku koronu pa neće još pet godina pjevati.

1670079688887 result

„Iduća pjesma ima kao i svaka dosadnu strofu, ali je refren u pi*ku materinu“, rekao nam je Rambo, pa su krenuli svirati pjesmu „Mentalitet“. Izveli su je perfektno, s uvježbanom ritam sekcijom i maštovitim solo dionicama. Uz pjesmu „Bolje jedno vruće pivo nego četiri 'ladna“ prisjetio se kako su mu se jednom na ulici obratila četiri obrijana momka koja su se vozila u kabrioletu. „Ej, Rambo!“, zavikao je jedan od momaka i nastavio: „Ja sam probao ono vruće pivo i usporedio s četiri 'ladna i zaključio da nisi u pravu. Bolja su četiri 'ladna…“ Rambo mu je tad odgovorio: „E, ali jesi li probao u onoj drugoj kombinaciji?“. „Nisam“, odgovorio mu je obrijani. „E pa probaj tako pa mi se javi“, zaključio je Rambo.

U pjesmi „ Karakter“ kroz ritam ska-reggae suvereno je vladao publikom koja je pjevala refren, a on se prisjetio svih mogućih karaktera: Toshira Mifuna, Đurđice Bijedov, Veljka Rogošića, Clinta Eastwood, Alzheimera i svih ostalih, ali je ponešto zaboravio tekst. „A kad odete na rave-party i nitko ne zine, dobro vam je?“, upitao je Rambo, „a kad ja preskočim koju riječ odmah se čudite…“. Publika je naravno bila oduševljena. „A znam zašto vam je tamo dobro“, nastavio je Rambo, „jer tamo maknete tabletu pa vas boli dupe. E pa maknite si sad tabletu i boli me ku*ac…“ Nakon toga je uz pomoć publike odpjevao novu pjesmu „Pod rotacijom“, pri čemu je posljednju strofu ponovio dva puta jer mu se posebno sviđa. Najavio je nakon nje još jednu novu koja će sto posto biti hit u što je siguran jer je ljudi na koncertu već na prvu pjevaju. Naručio je jedno pivo, a zatim pustio snimku uz objašnjenje da se on bavi naukom pri stvaranju pjesama. Mogli smo čuti zaključke nekog znanstvenog istraživanja o parenju homo sapiensa. Pri izvedbi ove pjesme netko mu je iz publike dobacio poveći grudnjak pa se zahvalio i stavio ga je na glavu te rekao da je oduvijek želio imati kapu za sijamske blizance. Nakon toga performansa, navukao je cijelu dvoranu da pjeva refren njegove nove pjesme. Uslijedila je pjesma „FAP mašina“ koju su tijekom izvedbe ubrzali, a saksofonist joj je pridodao još jedan odličan solo.

1670079712548 result

„Ja sam stariji čovjek, pred penzijom“, rekao nam je Rambo, “to bi bilo to“. A nakon toga nam se povjerio kako je osigurao mozak na 4 milijuna eura kod osiguravajućeg društva i ako komisija ustanovi da će zajebati jedan koncert isplatit će mu lovu. "I onda“, pitao nas je Rambo, „Hoće li me večeras napokon isplatiti, pi*ka li vam materina?" Publika je oduševljeno dala podršku, tako da je Rambo ponovno ostao bez veće isplate, na što joj se Rambo zahvalio na sebi svojstven način stihom: „Rambo vas ljubi u dupe golo". Pred sam kraj koncerta još je jednom predstavio bend, a potom uslijedio službeni kraj, petnaestak minuta prije ponoći.

Očekivalo se da će zasvirati još, a tako je i bilo. Prije nego što se Rambo ponovno pojavio na pozornici, saksofonist je izrecitirao još nekoliko stihova, a zatim je Rambo otpjevao " Tko je kriv zbog našeg rastanka" na melodiju Albinonijevog Adaggia u d-molu. Odsvirali su još „Jedno te isto“ i „Kataklizma komunizma“. Rambo se povjerio publici kako su mu djeca odrasla i da će uskoro stići unuci koji mu neće vjerovati da je nekada bio popularan, pa je snimio jedan kratak film s publikom koja je oduševljeno pjevala „Čobane, vrati se“. Nekoliko minuta prije ponoći, prije samoga kraja koncerta, Rambo nam je rekao da prima injekcije za pomlađivanje te da ih je platio 400 eura. „Još ću vas 300 godina maltretirati!“, zaključio je na opće oduševljenje publike. I to je, eto, bio kraj još jednoga Rambovog uspješnoga koncerta. Premda su se upalila svjetla i krenula glazba iz zvučnika netko je iz publike vikao: „Urbano, samo urbano!“, nadajući se da će se Rambo vratiti još jednom na pozornicu. Ali, nakon dva i pol sata naravno da zato nije bilo šanse, a ni potrebe.

Ukratko, Rambo Amadeus nas je i sa svojim pristupom nastupu koji se bazira na talk-showu i improvizacijama te podsjećaju na „stand up“ komediju uz svoj više nego odličan prateći bendom uvjerio da će još dugo žariti i paliti ovim prostorima. I dobro je da je tako. Ipak je on 'umjetnik univerzuma i ljudskog maksimuma'.

Setlista:

01. Sega Mega
02. Fala ti majko
03. Recesivni gen
04. Koliko je jedan (38x6) = Higzov Bozon
05. Platiš 1 dobiješ 2
06. Holesterol i rokenrol
07. Estrada
08. Duge donje gaće
09. Fala, Kuti, druže stari
10. U cara Trojana kozje uši
11. Sokolov greben
12. Šakom u glavu
13. Mentalitet
14. Bolje jedno vruće pivo nego četiri 'ladna
15. Karakter
16. Pod rotacijom
17. FAP mašina

BIS:
18. Jedno te isto
19. Kataklizma komunizma
20. Čobane, vrati se

IzvještajiChui u Petom kupeu


Mjuzikl "Ljepotica i zvijer"


Lutke na koncu @ Tvornica kulture


Kratko i upečatljivo iskustvo


Bosak & The Second Hand Band Live In Vidra Theater


Lačni Franz u Hard-Placeu


Cinkuši u močvari obilježili kraj godine


Komemoracija u HNK za Massima


Urban&4 u Saxu - sutra ćemo pričati!


Slavonski božićni domjenak na malo drugačiji način


Zagorski pankeri proslavili kraj godine


Partibrejkers u Vintageu


Zeal & Ardor u Močvari


Zimski MUF rastopio Hard Place


Widowspeak supp. Camille Camille


Odinova večer južnjačkog rocka


Vojko V u Tvornici


Stoneraj na najjače


Kries užario prepunu Močvaru


Milky Chance održali koncert u zagrebačkoj Tvornici