Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Dana 13. ožujka u zagrebačkom Petom Kupeu Davor Križić uz Jazz Orkestar HRT-a pokazao je koliko je veliki glazbenik, ali i kolega, čovjek koji uvažava sve one s kojima radi.

"Insite" zapravo je izvrstan solo album na kojem Davor uz pripomoć drugih glazbenika priča svoju zapravo vrlo intimnu glazbenu priču. Sve to već je učinio uz pomoć svojih prijatelja i suradnika, poput Saše Nestorovića na saksofonu, Krune Levačića na bubnjevima, Matije Dedića na klaviru, Ivara Robana Križića na kontrabasu, Šimuna Matišića na vibrafonu, a tu su i pjevači Vedaši. Izvrsne aranžmane napisali su Silvije Glojnarić, Joe Kaplowitz i Luka Žužić. A sve to mogli ste čuti uživo ako ste posjetili Peti Kupe, novo otvoreni klub, prostor u kome se u posljednje vrijeme održavaju doista sjajni koncerti. A nadam se da će se ova sjajna koncertna priča nastaviti i dalje.

Naime, kada čujete ove skladbe kako se nadahnuto i vrlo impresivno izvode uživo, tek tada možete povezati izuzetni studijski rad i ovakvu impresivnu prezentaciju uživo. To su svakako dva vrlo različita ugođaja i ova "live" svirka nazočnu publiku doista je lijepo zabavila i impresionirala. Pubilka je tijekom prezentacije vrlo spontano reagirala i davala odličan "feedback" glazbenicima, koliko su dobri, koliko njihova svirka djeluje na slušatelje i publiku i svima to predstavlja vrlo ugodno iskustvo.

Davor Križić, apsolutno slovi za jednog od najvažnijih hrvatskih jazz-glazbenika i najistaknutijeg trubača i krilničara malih i velikih sastava srednje generacije. S druge pak strane, Jazz orkestar HRT-a se kroz sve skladbe s albuma pokazao kao pouzdan i čvrst ansambl, koji suvereno vlada ovim materijalom, uz sigurno umjetničko vodstvo Mirona Hausera.

Njihov spoj u konačnici daje nevjerojatno snažno glazbeno iskustvo, koje krase sjajna svirka, odlična uigranost svih i tu je ona nevjerojatna glazbena vodilja, onaj uvijek traženi "mojo" bez kojeg ni u jednom glazbenom žanru nema ništa!

Profesionalizam prije svega, držanje rasporeda i početka svirke svima odgovara, jer sutra je novi dan, koji traži svoje i pri tome traži da svaki od nas bude posvećen onome što radi.

Davor Križić i Jazz Orkestar HRT-a nosili su nas svojom prezentacijskom formom i nije bilo vremena za predah, jer kako su se skladbe nizale, svaka je zapravo bila jedno novo odredište na kojem je u kratkom vremenu trebalo pogledati, oprostite, poslušati ono najbolje, a tu su zapravo cijele skladbe u svojoj punoj minutaži.

Na kraju valja napisati da je kompletna ekipa imala svoju večer da su svi dali sebe i pokazali što može učiniti ovako uigrana ekipa. Sjajna večer, odlična predstava i još bolji spoj onoga što nam trenutno nudi, ajmo to tako napisati, "srednja" generacija hrvatskih jazz glazbenika. Ma ODLIČNO!

Yours,
Mladen Lončar - Mike

IzvještajiŽeljezna djeva započela svoj pohod u Ljubljani


Buč Kesidi na Šalati: rock koji rasprodaje dvorane


Povratak Josipe Lisac u Lisinski


Goran Bare i Majke „pokorili“ Split


Bluzy Threesome u Koprivnici predstavili debitantski album


Ansambl Lado i Borna Šercar's Jazziana Croatica nastupili u Splitu0


Sea Star 2023. - dan drugi


Sea Star 2023. - Dan 1.


"Queen: Bohemian Rock Symphony" u Zagrebu


Valley Of The Sun - High Priests Of Hellish Riffs


40 godina W.A.S.P.-a u Kinu Šiška


Bajaga i Instruktori vratili toplinu hladnom proljeću


Večer ugodnih glasova u Močvari


Donny McCaslin Quartet nastupio na 14. Jazzg


Sjajna glazbeno-plesna večer u izvedbi Simfonijskog orkestra HRT-a


The Mission u Boogaloou


Roger Waters u Budimpešti


Repetitor u Tvornici kulture


Black Coffee nastupili u Šibeniku


Goran Bare & Majke bacili Karlovčane u trans