Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Nekako su morala proći ova 24 sata od koncerta kojim su Bluzy Threesome promovirali i svoj album prvijenac, kojeg su kao od šale objavili točno 1. travnja, preko izdavačke kuće Drity Old Label.

U petak, 26. svibnja, ova je opaka sisačka četvorka po drugi put pokazala zašto ih mnogi nazivaju ne rock n’ blues bend, već rock n’ rolleri. Naime, čim je krenula njihova svirka bilo je jasno da je ovo mjuza za probrane poklonike dobre, ma kaj dobre, opake live svirke.

bt

Bluzy Threesome su jedan od rijetkih bendova gdje se ne mogu ili ne trebaju isticati pojedinci, svaki član benda, već kod njih nam u paketu dolaze odjednom baš svi.

Nije nikakva tajna da sada, danas, odnosno u petak navečer ovaj bend raspolaže velikim arsenalom live oružja; nema tu puno filozofije, odmah se ide u glavu, otvaraju svirku svojom naslovnom stvari s albuma "The Unknown Road", a onda se njihova priča samo nastavlja. Valja svakako istaknuti da se kod ovog benda itekako osjeća i čuje kako se sva ta njihova glazba valja, teče, klizi. Nema tu štekanja, zastajkivanja i popikavanja, u jedinstvenom srazu svih potrebnih elemenata odlično usvirane ekipe sve doslovno pulsira i tjera poznavatelje ove priče na velike izljeve odobravanja i super velike podrške.

Pic 1 result

Radijska emisija Blues za vas imala je u emisiji poseban dio u kojoj sam ekskluzivno najavio ovaj koncert i posebno naglasio da su Bluzy Threesome bend koji definitivno ima budućnost i na kojeg u svakoj postavci stvari itekako treba računati. Moram i to napisati da iako volim i uvijek podržavam klupsku scenu, ovaj bend je definitivno nadmašio i prevazišao te okvire. Naime, o čemu se radi. Svirka u klubu je uvijek intimna razmijena informacija između izvođača i publike na obostrano zadovoljstvo. Sve drugo poprima puno više poslovnog karaktera, a sve manje ovog drugog. Zato svi, i publika i izvođači, vjerujem da više vole baš takvu "intimnu" svirku. S druge pak strane, ova druga strana priče nosi neke druge potvrde koje moraju izvođači postati svjesni, jer bilo bi žalosno ne okušati se i u takvim postavkama stvari. Bluzy Threesome definitivno mora polako krenuti prema takvim stvarima. Na kraju krajeva i oni su između rijetkih naših izvođača bili polufinalisti IBC u Memphisu, a do tuda nisu došli bez veze, jer su iz tamo neke male, egzotične Hrvatske, već zbog svoje mjuze i to je bitno, to je jedino važno. Kako su prošle tri godine od njihove američke priče, danas bend zvuči barem još 70% bolje nego tada. Divna, očaravajuća i nadasve ekspanzivna je ta progresija, a tu privilegiju imaju samo neki.

PIc 8 result

Tamo dolje "Deep Down South" neki bi jednostavno rekli: ’dragi moji, ili imate taj ‘’mojo’’ ili nemate, sve ostalo su glupa proseravanja’’. Meni je nevjerojatno drago što Bluzy Threesome kroz svoju glazbu vrlo ekspresivno pokazuju da je taj "mojo" dio njihove glazbene priče.

Publika je bila poprilično rezervirana, naime, slušajući ih na drugim mjestima, klubovima, teško da ćete uz njihovu svirku ostati sjediti. No, te večeri ipak je bilo tako. Naime, prošli puta u Koprivnici Bluzy Threesome su odperjali pravu rokavelu, gdje je ekipa čagala i svi su ostali bez daha. Čini mi se da je prostor bio ključan, mada "čaga" spada u sport.

Pic 3 result

Redajući svoje stvari i covere Bluzy Threesome pokazuju poklonicima ove glazbe koliko je velika širina njihovog glazbenog interesa. Ma, da sviraju sve one opće poznate stvari, ali sviraju i svoje autorske, a u jedinim i drugim ovaj band pokazuje da im doista ništa nije problem.

Dinamična, ritmična, ubitačna ritam sekcija, raspaljiva, na trenutke i nestvarna gitara, koja tako efektno klizi u srazu već spomenute ritam sekcije ...a onda zrakom, prostorom se prolama vokal, koji u sebi sjedinjuje Bath Hart, Janis Joplin, Grace Slick i Patti Smith i možda sam nekoga zaboravio, ali nema veze, već znate što sam želio istaknuti. Pa da, naravno, tu je nažalost i pokojna Tina.

Ono što još želim istakuti je odnos benda prema publici. Oni doista ne prave razliku i daju se "full", oni se samo bace na glavu pa što bude i, naravno, to uvijek ispadne super!

Tako je bilo i te večeri, 26. svibnja. I moram priznati da sam doista uživao. Pitanje je samo u čemu sam više uživao, u tome kako praše rockerice, funkirane stvari ili pak bluesčine od kojih niz kičmu prolaze trnci.

Pic 5 result

Vraga nisu rock n’ blues bend, drmaju kao da ih svi vragovi gone, a ono što izlazi je mjuza koju svaki poklonik ovakve glazbe jednostavno guta poput onoga tko nije ništa uzeo u usta danima. Nema se više što dodati, ovaj bend, Bluzy Threesome, spremni su za velike stvari, za velike festivale, za velike pozornice i sada je još samo ostalo pitanje ZAŠTO ih nema? I u ČEMU je kvaka? Držim da je došlo vrijeme da se te stvari radiklano promijene. Nema nikakve dvojbe, Bluzy Threesome su apsolutni "real deal"!

Na kraju, organizatorima samo dvije "male" natuknice. Ubuduće važno je imati redare, security, jer nešto što je dva tir puta "simpatično" nakon učestallih ometanja glazbenika u prezentaciji postaje degutantno i vrijeđa i glazbenike i publiku, koja je došla uživati u odličnoj rock ‘n roll n’ blues rasturačini.

Druga stvar koju ne mogu ne spomenuti je uvriježeno pravilo da prije nastupa benda nikako se ne bi trebale puštati njihove stvari na razglas.

Ovo nije nikakva kritika, već samo dobronamjerni savjeti za buduće, vjerujem, dobre svirke koje organizira "Bluz klub Koprivnica".

Više:
www.bluzy.threesome.com
https://www.facebook.com/Bluzy3some/
https://www.youtube.com/@bluzythreesome6339

Gdje ih možete slušati uživo:

LIPANJ:
8.06. projekt Ilica Q,ART, Špansko
21.06. Svjetski dan glazbe, TBA
23.06. MK Fugitives - moto susret, Samobor

SRPANJ
13.07. Support The Achievers, Voodoo bar, Sisak
14.07. Croocked Eye Tommy + Bluzy Threesome, Horn Pub, Virovitica
15.07. 10 godina Nova Runda Brewery , Zabok

KOLOVOZ
18.8. Daruvar Rock City

RUJAN
09.09. 25. godišnjica Citroen 2-cv, Samobor

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike

IzvještajiStereo MC's – instant povratak u 90-e


Hardcore džumbus u Dva Osam


Vatra nastupila na Burger Festivalu


Nurnberg pohodio Močvaru


Split at Night Jazz Festival - Dan četvrti


Split at Night Jazz Festival - Dan treći


Manu Chao nastupio u Osijeku


Split at Night Jazz Festival - Dan drugi


Nezaboravan glazbeni doživljaj u zelenom perivoju pod okriljem zvijezda


Split at Night Jazz Festival - Dan prvi


Aerodrom i Piloti u Tvornici


Let3 ŠČpektakl na Šalati


Bajaga i Instruktori zatvorili festival S okusom soli


Vlatko Stefanovski na noge digao splitsku publiku


She Wants Revenge u Močvari


IDEM i Svemirko – Pozdrav KSET-u


Vlatko Stefanovski na noge digao splitsku publiku


Kult plave kamenice u Cvjećarni


Gipsy Kings latino ritmovima rasplesali Gripe


u godini 2023. dogodila se jazz berba za pamćenje