Izvještaji

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Stvari oko Buča Kesidija se i dalje zahuktavaju. Nakon što je je prije dvije godine uspio 5 puta zaredom rasprodati dvorište ALU-a u ilici, ovog puta rasprodao je Šalatu; više od polovice karata planulo je još prvog dana prodaje.

No koncert je zamišljen gotovo kao festival dobre glazbe; uz dvije predgrupe omiljene među njihovim obožavateljima, pančevački dvojac doveo je kao goste još dva benda. Već vjerojatno i slutite da je cijela večer više nalikovala glazbenom festivalu nego koncertu jednog izvođača.

 D9A4179 result

A promatrajući publiku koja se okupila na Šalati bilo je zanimljivo vidjeti velike raspone među njima - od modnih do starosnih. Bilo je tu hippy stila kao i elegantnih malih crnih haljina, a oni najmlađi i najstariji vjerojatno bi si mogli biti djedovi i bake te unučad. Izvrsno odabrani lineup večer znači da je publika gotovo jednako znala pjesme svih triju bendova i zdušno ih podržavala u nastupu. Ukratko, Šalata je sinoć bila mjesto na kojem ste željeli biti i svjedočiti divnoj publici i i njihovoj simbiozi s izvođačima. No, krenimo redom u tu večer.

Svaka predgrupa dobila je 40tak minuta za zagrijavanje publike i to su izvrsno izveli. Prvi na redu, u 19h, bio je zagrebački dvojac Djeca! svojim je žestokim garažnim zvukom prizvao publiku bliže bini i pokazao da ima i poveći broj svojih štovatelja.

U 20h na bini se predstavio slovenski predstavnik na ovogodišnjem izboru za pjesmu Eurovizije - Jocker Out. Pjevač Bojan već na samom početku je istrgnuo rukave svoje ljubičaste košulje i bacio ih u publiku, a zauzvrat je dobio crni grudnjak. Atmosfera se tako usijala već na samom početku nastupa, a siguran i čvrst nastup kao i čvrst zvuk držali su ju takvom do kraja nastupa, no stilski glam, podsjećao je na Måneskin i dodatno stvarao dojam modnih influencera. Miješajući pjesme na slovenskom, srpskom i hrvatskom, Bojan je pokazao da izvrsno barata jezicima, ali da s lakoćom je komunicirao s publikom i neprestano izazivao ovacijei ženske krikove, osobito provjerom koliko zagrebačka publika poznaje slovenski original pjesama. Svoj hit s Eurovizije ostavili su za sami kraj nastupa i bio je to trenutak kada je cijela Šalata pjevala s njima.

U 21h na binu su se popeli dečki večeri, Luka i Zoran. Mladi dvojac koji samouvjereno izlazi na binu i, prvi redovi se pretvaraju u džunglu. Euforiju kakva nastaje kod njihovih zagrebačkih nastupa teško je opisati. Pozitivna energija kao da cirkulira između njih i publike, a magični dojam ostavljalo je i osvjetljenje koje je bend držalo većinom u polumraku dok su se iza njih kočila dva ogromna ekrana koja su projicirala gro plan njihovih lica dok pjevaju. Rasprodana Šalata dopuštala je zadnjim redovima da se rasplešu pa se pozadina činila kao da je na plesnom tulumu. Slušajući riječi pjesama, postaje jasno zašto ih svi klinci znaju napamet. Kao nekada Štulić, oni uglavnom opisuju današnje misli i probleme, situacije u kojima se nalazi današnja mladež. Svakako zanimljivo čuti i mladima i njihovim roditeljima.

 D9A4579 resultNajavom osječkog trapera i velike trap zvijezde koja i dalje raste - Z++ gromoglasnim klicanjem dočekan je Zvonimir Husnjak. Razina energije nije jenjavala, kao ni na njegovom drugom nastupu kasnije te večeri. Z++ dobro je poznat mlađoj publici kao reper i producent koji rijetko griješi i niže hitove. Tako je i sada ponio publiku koja je i očekivala njegov nastup jer je on bio poseban gost i na njihovim koncertima u ALU. Bila bi velika greška organizatora da su ga ovaj put preskočili. Z++ i Buč Kesidi izvrsno se poklapaju iako pripadaju drugačijim žanrovima.

Nedugo nakon odlaska Z++ i daljnjeg nastupa Buča, najavljeni su i drugi gosti večeri koji su bili pravo iznenađenje - Nipple People. I (osim Jocker Out), kao da je cijela večer bila u znaku broja dva, tako je i tajanstveni dvojac iz Nipple People stigao na binu i odsvirao svoj hit-obradu “Frka”, inače staru pjesmu Zdenke Kovačiček iz 1984. I opet je publika pjevala i plesala s njima, a na odlasku je pjevačica dala naslutiti skori dolazak djeteta.

 D9A3599 result

Buč je zatim nastavio koncert, o pripremio je iznenađenje. Nakon “Nema ljubavi u klubu”, pustili su matricu za “Nedelja ujutru” i otišli s bine. No, publika se nije dala smesti i gromoglasno su nastavili pjevati veći dio pjesme dok se bend nije vratio i dovršio pjesmu. Mate Mišo trenirao je roditelje ove djece za takve nastupe.
I kada je hladni vjetar već dobrano rashladio užarenu atmosferu, krenuo je posljednji ples, onaj na “Đuskanje ne pomeže” koje je već tajni znak da je koncert završio.
No ne i pjevanje. Silazeći nizbrdo sa Šalate, moglo se još čuti pjesama koje su grupice pjevale, a poneke i lagano zaplesale. Maturantima je ovo bio savršen poklon za maturu i to se i osjetilo.

Setlista

INTRO
EUFORIJA
LAŽ
KAFE APARAT
POLA PET
SKUPI SNAGU
SUBOTA
DRAGA
ČEKAM TE.
TREBAŠ MI.
DIJAMANTI (GOST Z++)
KASNO JE
TIHO
CURIMO PO ASFALTU
FRKA (GOSTI NIPPLEPEOPLE)
NEBITNA (...NE MOGU DA)
NEMA LJUBAVI U KLUBU
NEDELJA UJUTRU
IDEMO DO HODNIKA
LJETO VEĆ JE GOTOVO (GOST Z++)
ĐUSKANJE NE POMAŽE

 

 

 

IzvještajiStereo MC's – instant povratak u 90-e


Hardcore džumbus u Dva Osam


Vatra nastupila na Burger Festivalu


Nurnberg pohodio Močvaru


Split at Night Jazz Festival - Dan četvrti


Split at Night Jazz Festival - Dan treći


Manu Chao nastupio u Osijeku


Split at Night Jazz Festival - Dan drugi


Nezaboravan glazbeni doživljaj u zelenom perivoju pod okriljem zvijezda


Split at Night Jazz Festival - Dan prvi


Aerodrom i Piloti u Tvornici


Let3 ŠČpektakl na Šalati


Bajaga i Instruktori zatvorili festival S okusom soli


Vlatko Stefanovski na noge digao splitsku publiku


She Wants Revenge u Močvari


IDEM i Svemirko – Pozdrav KSET-u


Vlatko Stefanovski na noge digao splitsku publiku


Kult plave kamenice u Cvjećarni


Gipsy Kings latino ritmovima rasplesali Gripe


u godini 2023. dogodila se jazz berba za pamćenje