Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Do 15. veljače slušao sam i gledao Sunnysiderse višekratno u različitim postavama, od dua do bendovske forme. Isto tako, njihovu priču pratim od samih početaka i jednostavno nikada nisam požalio što sam ih uvijek bezrezervno podržavao. U redu, moglo bi se zaključiti oko ovog izvještaja da:: to neće biti ništa objektivno, lik je opaki fan benda i sl. Ali evo, nekako se trudim biti objektivan, samo je pitanje koliko u tome uspijevam, no neka bude 50:50 i to je ok, zar ne?!

ss

U Saxu je 15. veljače ovaj bend opalio od prve sekunde bez imalo ustezanja u bilo čemu i već na samom otvorenju priča je poprimila snažnu i gotovo hard rockersku formu. Naime, mnogi ovaj njihov zadnji studijski album udaljavaju od bluesa, ali zapravo tek se sinoć čulo da tu ima cijelo čudo bluesa. Doduše, kako to tko doživljava, a zapravo u ovoj postavi svirka Sunnysidersa dobila je na prodornosti, progresivnosti, upila i postavila je svu tu širinu i postojanost bluesa koju on kao takav i ima i nosi. S druge pak strane, svi mi koji slušamo i pratimo blues scenu jako dobro znamo da tu nema nekog muljanja, da je tu priča apsolutno otvorena i iskrena i na kraju znamo onu foru, ili to imaš ili ne... trećeg nema! Sve ovo čulo se i vidjelo na koncertnoj promociji zadnjeg albuma "27Stitches". Hrepa, Rola, Bane, Tomi i Miha uz svoje goste: Igor Pavlica (truba), Jakša Jordes (sax) i Vedran (klavijature), priredili su nam nastup koji svojim sadržajem i prezentacijskom formom može proći svugdje u svijetu. Nitko se ne bi posramio niti bi imao išta protiv da mu ovaj bend svira. Sam tijek koncerta iz pjesme u pjesmu imao je svoju svrsishodnost i znakovitost. Ništa nije odsvirano i izvedeno tek toliko da se odsvira. Upravo suprotno, slažući svoju priču kroz stare i zadnje pjesme Sunnysidersi su lomili sve i, naravno, nisu se štedjeli. Dapače! E sad da krenem izdvajati bilo koga ili da sve pišem globalno, doista je teško odlučiti. Sunnysidersi mi sada zvuče kao u cijelosti zaokružen bend. To je ekipa koja ima sve što treba, to je obitelj u kojoj ima svega i dobrih i loših dana, ali u svima oni su zajedno i to zajedništvo se osjeti. Njihovo se zajedništvo, njihova sinergija na stageu, njihova kemija na albumu u studiju ali i njihova svirka uživo, nosi sve ono što pravi bend mora imati i biti. Kako zračiti, kakvu energiju i poruku odašiljati i kako i na koji način upijati taj povratni "feedback" publike, tu bi Sunnysidersi mogli mnogima održati mali tečaj kako se to radi.

IMG 6784 result

Duboko u sebi znao sam da će njihova svirka uživo biti baš takva, nepredvidljiva, energična i osebujna i zato sam jedva čekao da čujem kako uživo izvode svoje nove pjesme. No, pored toga vrlo upečatljivo izvode i pjesme kada nisu bili zajedno. Danas sve to zvuči kao da su svi oni stvarali i bili zajedno od samih početaka. Potvrda ovih rečenica je stalna reakcija publike na setlistu, gdje doista nije bilo nikakvih negativnih reakcija, cijelo vrijeme osjećala se ta snažna pozitivna vibra koja je dodatno djelovala na glazbenike, koji su se samo davali i doslovno izgarali na sceni. Bane "The Killer", Miha "lik doslovno živi i iskače iz bubnjeva" čak i svojom majicom nam sve govori "Sam U Raj", Hrepa "Flammable cooler", Tomi "The Ice Man" i na kraju ili ispred svih njih je Rola koja svojim vokalom, ali i scenskim stavom i performansom, zapravo daje svima do znanja da je itekako važna komponenta ove sjajne ekipe. Hrepin "usnjak" je za mene posebna priča jer tu se osjeća i čuje veliki iskorak prema naprijed.

IMG 6771 result

Netko je rekao kako je Hrepa bio više puta u Memphisu nego u Bjelovaru i Koprivnici, to je možda istina, ali u Memphisu nije prodavao maglu, već je upijao onaj "mojo". Danas se to osjeća i čuje, danas to Sunnysidersi imaju. Imaju "ono nešto" i doista im to sjajno pristaje, a osobno sam itekako sretan zbog toga. Kada sam davno za njih, dok su još bili duo, pisao da tu ima velikog potencijala nisam ni sumnjao da će danas Sunnysidersi ovako sigurno i znakovito nositi taj blues duboko u sebi, ne skrivajući ga, ali niti se bojati uplesti ga u vrlo razrađenije glazbene forme i stilove. Vi sami koji ste bili na koncertu u Saxu odredite o čemu se radi. Želim napisati da je to "next level", kada je u pitanju implementacija bluesa u druge glazbene forme. Znam, mislili ste da ću napisati (ili, bolje pisati) kako su bili dobri i kako je bilo sve super i bla, bla, truć, truć. Zez, ovaj put sam odlučio pisati na način da to bude drugačije nego inače. Jesam li u tome uspio? Ne znam, ali znam da sam te večeri slušao Sunnysiderse po svom "ćefu" i da sam uživao u svakom segmentu njihovog scenskog nastupa. Jedan – dva bisa, nije važno, bitno je da se svira, da se cijela njihova glazbena priča odvija na način da taj njihov nastup prođe u trenu!

IMG 6759 result

Kako završiti ovaj izvještaj s koncertne promocije zadnjeg albuma Sunnysidersa "27 Stitches"? Pa onako kako sam to rekao Banetu: stari... došlo je vrijeme da Sunnysidersi izdaju live album!

Nema više...

Yours bluesy,
Mladen Lončar - MikeIzvještajiMariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici