Izvještaji

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Tijekom dva dana u Močvari se, uz podršku programa „Podrži scenu“, održao prvi Peperton fest. Festival je bio zamišljen da se na njemu predstavi dio izvođača okupljenih na Peperton platformi koja djeluje unazad neke dvije godine. Tijekom tog vremena na platformi se nakupilo oko šezdesetak izvođača raznih žanrova, izričaja i načina djelovanja. Iako je bilo najavljeno sedamnaest bendova nastupilo ih je petnaest u punom sastavu, jedni na žalost bez vokala zbog bolesti, a jedni su iz istog razloga potpuno otkazali nastup. Šteta pa su baš Scarlet Notes imali tu nesreću da moraju preskočiti ovaj nastup, no želimo brz oporavak članovima i da što prije negdje stanu na binu. Inače su bend iz Zadra koji djeluje još od 2010. godine. Njihova je glazbena niša alter/progressive rock.

Soba9 je imala sličnu situaciju, no dečki su hrabro stali na binu i odsvirali sve bez vokala i moram priznati uopće nije zvučalo loše, jedan plus za outfit u kućnom ogrtaču. Ova mlada ekipa okupila se prije nekoliko godina i krenuli su s probama u sobi broj 9 studentskog doma, od tu i ime benda. Nastupe im prate funk, rock, punk, jazz i psihodelični zvukovi.

Riječi rokeri Lei tročlani je bend sa do sad izdali tri singla "Modra", "Tišina" i "Sebi", a pjesma "Hodam" iskorištena je kao uvodna špica u dugometražnom filmu "Yunaci rocka". Uskoro očekujemo i njihov prvi album.

Peta dimenzija nam dolazi iz Šibenika, nastali su 2022, broje 4 člana i trenutno rade na prvom albumu. Nisu se svrstali u neku kutijicu po žanru već u pjesmama uključuju sve što ih inspirira.

Idući bend Pisan Jelen poseban je po etno zvuk koji obrađuje slavensku tradicijsku glazbu dajući joj novo ruho autorskim melodijama. Zanimljiva petorka osnovana 2018.

Letargija je tročlani rock punk bend koji je sve osim letargičan. Bend je 2021. godine objavio svoj prvi singl „17 godina“ i njime privukao pažnju glazbenih portala.

Do kraja prve večeri zabavili su nas još Hyper Tidez melodic hardcore/ punk rock bend nastao 2022. godine. Do sada su snimili pjesme i izdali prvi od tri planirana spota.

Grozni Gadovi koliko im god ime bilo ozbiljno i zastrašujuće zapravo su precool ekipa alter rock bend nastao 2021. Zvuče dobro i cijela im je priča dobro isfurana.

Prvu smo večer završili s Trizvor, progressive rock trojac, žestokog dobrog zvuka.

1710879825760Ponedjeljak je počeo malo sporije, no skupila se ekipa kako je večer odmicalo. U drugo večer nas je uvela mlada Linda Uran. Iako je članica i frontmenica riječkog rock benda FANAA ovaj put je došla sama s gitarom. Što drugo očekivati od diplomirane skladateljice klasične i medijske glazbe nego odličan nastup. Većinom su to bile pjesme s albuma „Violeta pepermint“.

Iako je Peperton fest nastao kao ideja promocije novih mladih bendova našlo se tu i iskusnije ekipe. Čistokrvna rockerska četvorka 4agape doslovno dominira binom svojim stavom i pojavom, dok Turobni Moyer djeluje još od početka devedesetih godina i iza sebe ima brojne pjesme. Dio pjesama su autorske a nekoliko od njih su prepjei, glazbeno najviše podsjećaju na Novi val.

Prosti prst je još jedan mladi bend iz punk rock domene, a nastao 2022. godine u Međimurja. Njihova stvar „Rupa v zidu“ rastura.

Večer su nastavili Ventilator, četveročlani zagrebački autorski rock'n'roll bend.

1710879825819

Nešto drugačijeg izričaja Empe2, studentski je duo koji nad je odveo u neki svoj svijet u kojem Emin glas zvuči predobro. Predzadnji bend Those herds nastao još 2014 u Krčko Pulskoj kombinaciji, a na njihovim su probama nastale i neke od pjesama „Polah“, „ Inner animal“, „ Crawl with the fallen“. Peperton fest zatvorili su Duelist rock/metal autorski sastav iz Zagreba. Žestoko kako i treba.

Osim svirki oba dana su održane panel diskusije. Prvi s temom „Rađanje nove scene i uloga Pepertona“ na kojem su sudjelovali: Saša Dumić (Peperton, IT stručnjak), Željko Stručić Struja (Grozni gadovi), Tomislav Čubek Chubi (Gretta) Mladen Subošić – Suba (Savršeni marginalci ex Hladno pivo) i Hrvoje Medanić (Peperton) kao moderator. Čulo se tu svašta kako su bendovi počinjali prije dvadeset, trideset godina, kako je sada, ima li čarobnog recepta (izgleda da nema) i kako se nositi s vremenima koja su pred nama. Iako nekog čarobnog recepta nema iskustvo je vrlo bitno pa je tako i Peperton ideja iskusnih glazbenika koji pomažu mlađim naraštajima da nađu svoje mjesto pod glazbenim suncem.

1710879825858

Drugi je panel imao tematiku nešto drugačiju koja se dotakla teme „Kako izgraditi imidž benda i doći do željene publike“. Moderator ovog panela bila je Laura Tandarić (Močvara, glazbenica), a njeni su sugovornici bili Katja Jukić Glazba.hr JeboTon, Tvornica Kulture), Sven Sorić (###, grafički dizajner) i Tomislav Đudarić (Đutko i Plodovi zemlje). PR, vizualni identiteti, bend kao brend, kako privući pozornost u današnje vrijeme bile su neke od tema. Zaključak svega je da je najbolje biti iskren i uporan, no u neku ruku često puta ispada da sudbina odigra puno toga, ono kako ti je pao grah.

Projekt su podržali: Music centar - najveća trgovina i vodeći distributer glazbene opreme u Hrvatskoj.
Soundguardian – to smo mi ?

SoundBrick Studio - vrhunski studio za glazbu, film i multimediju iza kojeg stoji Luka Grubišić - Čabo

1710879826028

PurpleCat Studio - izniman glazbeni studio postrojenje za miksanje, snimanje i produkciju koji vodi Damir Trkulja - Šiljo. ovo je mjesto gdje svaki ton ima svoje mjesto u svemiru zvuka.

Podrži scenu - program Podrži scenu! bavi se organizacijom nastupa mladih, još nedovoljno afirmiranih domaćih glazbenika. Cilj je podržati nove bendove i omogućiti im da sviraju na pozornici kultnog kluba s izgrađenom publikom te da u kvalitetnim tehničkim uvjetima na najbolji način predstave svoj rad, kao i da se upoznaju s drugim izvođačima, razmjene ideje, iskustva, kontakte.

Dva vrlo ispunjena dana, mnoštvo zanimljivih bendova, dobra i prijateljska atmosfera. Nadam se iduće godine novom izdanju, jer ovakvih događanja stvarno treba.



Izvještaji



Symphonika On The Rock i treći put u Lisinskom


U klubu Boogaloo održan ZMF Media dan


Camille Bertault Quintet oduševio Tvornicu


Sjajan koncert The Tiger Lilliesa u Kinu SC


Trap Takeover na jednu večer preuzeo Kutinu


Zadruga rasturila u rasprodanom Hard Placeu


Songkillers nastupili u Tvornici


Kries u Boogaloo – autohtona hipnotička etno psihodelija


Urban&4 uz gudački orkestar nastupili u Šibeniku


“Ne igraj se s vatrom, slušaj ju!”


Slavlje života i glazbe velike Janis Joplin


Mondo Generator feat. Acid Row i Omega sun


Zagreb glazbom obilježio Dan Europe


JazzHR u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Them Moose Rush, Zepaxia, Rens Argoa


Tihomir Pop Asanović veličanstveno obilježio 60 godina karijere


Opasna doza dopamina u Tvornici kulture – Baks


Matija Cvek održao koncert u Zadru


Lekcije Kojota na otvorenju 20. Culture Shock Festivala