Izvještaji

Korisnička ocjena: 4 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivna
 

DSC 0861

U nedjelju 12.5. u Močvari je održan još jedan zapanjujuć nastup iz ciklusa Vrelo zvuka – zvijezda večeri bio je katalonski duo pjevačice Magalí Sare i kontrabasista Manela Fortije, a kao predgrupa nastupio je Domagoj Vuković.

Vuković je multinstrumentalist (gitara, srijemska tambura, farkaš tambura, ''frame drum'' bubanj) i pjevač koji se, osim ‘klasičnog’ pjevanja, koristi i mongolskim grlenim pjevanjem. Kombinirajući više vrsta instrumenata i različite tehnike pjevanja stvara pravi orkestar zvuka, a u nedjelju je predstavio svoju autorsku glazbu koja se temelji na Slavenskoj mitologiji, predajama i tradiciji naših prostora, koristeći povremeno grleno pjevanje – koje se, iako geografski skroz izmješteno, na neki sublimniji način posve uklapa u mistični svijet mitologije starih Slavena. Da stvar bude još začudnija, Vuković je uz to koristio loopove i tako učinio bogato zvučno tkanje još gušćim. Bio je to vrlo osebujan početak jedne izuzetne glazbene večeri.

DSC 0870

Uslijedio je koncert jednog od najuzbudljivijih mladih španjolskih dueta – pjevačice Magalí Sare i kontrabasista Manela Fortije. Oboje su prije ove suradnje radili na brojnim drugim projektima. Magalí dolazi iz glazbene obitelji, a svoju je karijeru počela još kao djevojčica pjevajući u zboru. Kasnije se muzički školovala i priključila brojnim projektima između kojih treba istaknuti suradnju s Clarom Peya i radu u Quartetu Mèlt. Najviše se bavila jazz glazbom, ali nikada nije propustila priliku istraživati katalonsku glazbu. Manel Fortià se školovao za informatičkog stručnjaka, ali je svoju struku odbacio zbog ljubavi prema glazbi. Neko je vrijeme je boravio u New Yorku gdje je osluškivao i bio član tamošnje jazz scene. Po povratku iz SAD-a, Manel se upoznaje s Magalí i počinju zajedno raditi. Spajaju ljubav prema jazzu i tradicijskoj glazbi, a 2020. objavljuju album “Fang i núvols”, a lani su izdali “ReTornar”, koji su većinom predstavljali u Močvari, album nadahnut morskim putovanjima i nastaloj kulturnoj razmjeni.

DSC 0876

Na zagrebačkom koncertu duo je izveo niz pjesama s Iberskog poluotoka i Južne Amerike, koje su obradili na izuzetno kreativan jazz način. Bas i vokal čine se kao minimalistički ''alati'', ali u njihovim rukama postaju pravo čudo kreativnih mogućnosti. Bas se koristi na sve moguće načine, uključujući i kao udaraljkaški instrument – npr. Fortia svira po žicama basa, a Magali tupka po trupu basa, ili oboje udaraju po njemu kao po bubnjevima, a došlo je i do otkačenog četveroručnog sviranja po žicama – Fortia gudalom, a Magali prstima. Njihova je glazba ogoljena, publika se može fokusirati na svaku notu. Zaigranošću i pasioniranom izvedbom snažno uvlači slušatelje u njihov glazbeni kozmos. Flamenco, tango i katalonska tradicija dobivaju novo, uzbudljivo glazbeno ruho. Pred kraj koncerta izveli su vrlo zanimljivu interpretaciju pjesme Barco Negro – pjesma ima vrlo zanimljivu povijest, poznata je kao jedan od najpoznatijih fada Amalie Rodrigues (iz 1954.), ali zapravo je brazilskog porijekla i originalno se zvala Mãe preta. Tim povijesnim slojevima katalonski je duo dodao i jedan novi sloj, suvremene jazz improvizacije. Za sam kraj, odnosno bis, izveli su pjesmu najpoznatiju široj publici, Guantanameru – kubansku patriotsku pjesmu iz 1920ih, koja je s vremenom postala izuzetno popularna diljem svijeta, i pritom pozvali publiku da se pridruži u izvedbi. Koncert je bio sjedećeg tipa, publike je bilo, ali ne toliko koliko je koncert ovakvog kalibra zaslužio. Vrelo zvuka zaslužuje svaku pohvalu za program, ali doista je šteta da ovakvi koncerti počinju u 21h, u večer prije radnog dana. Da koncert počne samo jedan sat ranije, u 20h, što je sasvim pristojno vrijeme, činilo bi veliku razliku radnim ljudima i sigurno bi došlo više publike.

DSC 0880

DSC 0896IzvještajiZagreb Music Fest, 2. dan - kišni ured se ipak smilovao


Manifest crnila u Močvari: Stonebride/Luxus Lord/Prisonplanet


Zagreb Music Fest, 1. dan


Lord Of The Dance nastupili u Zagrebu


BadBadNotGood u Šibeniku


Galerija fotografija: Lord Of The Dance u Splitu


Diddle In The Middle i Bonaster


Stingove čarolije u intimnom ozračju Arene


Alex Sipiagin Quartet zaključio Rovinj Spring Jazz


Edo Maajka zatvorio ovogodišnji Beerfest


Drugi dan katarzičkog iskustva s Rammstein u Beogradu


Nastupom Baby Lasagne završen Sea Star Festival


Bill Frisell na 33. festivalu JazzTimeRijeka


Beerfest 2024. dan 3.


Nastavljen je 33. JazzTimeRijeka


Bizarnost u Tvornici kulture koju niste smjeli propustiti


Ni kiša nije ugasila Vatru na Šalati


Spektakularan Rammstein u Beogradu održao prvi koncert


Bosak & Second Hand Band odlični u klubu Boogaloo


Počeo 33. JazzTimeRijeka