Izvještaji

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

IMG 20240523 213350

Druga Godba jedan je od najistaknutijih glazbenih festivala u središnjoj Europi, s konceptom i pristupom koji ga izdvaja od drugih festivala u ovom dijelu svijeta. Već četiri desetljeća njegova je misija ponovno otkrivanje i predstavljanje manje poznatih glazbenih stilova i tradicija, uz velika imena na svjetskoj i autohtonoj glazbenoj sceni, te istraživanje spoja staroga i novoga. Ove godine Druga Godba slavi svoju 40. obljetnicu, koju će obilježiti od 23. do 26. svibnja.

Kao što priliči jubileju, ove godine je priređen bogat, raznovrstan i probran program. Glazbenici koji nastupaju dolaze iz trinaest država te će se predstaviti na deset pozornica u pet koncertnih prostora u Ljubljani.

Sinoć se, prvi put nakon deset godina, svečano otvorenje festivala održalo 23. V. u raskošnom ambijentu na Križankama, gdje se odvila velika svjetska premijera, koja je, na poticaj vodstva festivala, prvi put spojila dvije svjetske zvijezde – saksofonista Matsa Gustafssona i harmonikaša Kimma Pohjonena, nakon kojih je nastupila globalna zvijezda i možda najbolji izvođač u povijesti festivala – Ibrahim Maalouf sa svojim novim projektom The Trumpets of Michel-Ange.

IMG 20240523 215023

Iako me po dolasku u Ljubljanu dočekala kiša, ubrzo se iznad Ljubljanskoga dvorca ukazala duga, kao svojevrsni znak da započinje savršena i drukčija (kako sam naziv festivala govori) glazbena avantura. Nekadašnji samostanski kompleks – Križanke (srećom natkrivene od 2022), ubraja se u jedno od najljepših prostora pod zvijezdama te je sa svojom prekrasnom akustikom apsolutno savršeno mjesto za održavanje ovakvih glazbenih događaja. Veliko dvorište Križanki već je od 19 h bilo ispunjeno publikom svih generacija (rekla bih da je prevladavala srednja dob prema starijoj), nacija i jezika, koja je, neobavezno pijuckajući i čavrljajući, iščekivala ulaz u južno dvorište nalik amfiteatru, usput razgledavajući ili kupujući merch Druge godbe (naravno, nisam odoljela shoppingu) pored kojega se nalazilo prikupljanje potpisa europske inicijative »My voice, my choice«.

Obožavam slovensku točnost – vrata su se otvorila u 20 h te sam, iako su Križanke bile već dobrano popunjene, uspjela uhvatiti mjesto u prvom redu te sam smrzavajući se na kamenim stepenicama amfiteatra iščekivala glazbeno »sučeljavanje« dvojice najistaknutijih progresivnih glazbenika – Finca Pohjonena i Šveđanina Gustafssona, koje je započelo prema najavljenoj satnici u 20.15 h.

IMG 20240523 215251

»Harmonikaš i saksofonist, standardno«, pomislila sam. Taman da ispune satnicu do Ibrahima Maaloufa, kojega iščekujem gotovo cijelo desetljeće (točnije otkad sam poslušala Live in Istanbul – Diagnostic iz 2013). No za ono što je uslijedilo nitko me nije mogao pripremiti. Pohjonen nesumnjivo kompenzira sav (eventualni) loš glas koji harmonikaši imaju; njegova je glazba sve, samo ne tradicionalna. Svira peterorednu kromatsku harmoniku, modificiranu kako bi uključivala mikrofone, pedale i žice, što mu omogućuje istodobno akustično i elektroničko sviranje. S druge strane, Gustafsson svira više vrsta saksofona (primarno bariton i tenor saksofone) i ujedno flautu, a njegov način sviranja obiluje bluzerskim krikovima izmijenjenim šapatom, oštrim zviždanjem kao i perkusivnim i mikrotonskim efektima.

Pokušajte si na tren dočarati »sukob« dvojice vrsnih improvizatora jedinstvene filozofije zvuka i istinskih istraživača glazbe. Ono što sam sinoć imala prilike poslušati bio je hrabar, slobodan i do kosti iskren stvaralački čin – posve filozofski i ujedno prepuno zemaljskoga izričaja. Njihova sposobnost da se udube u detalje, razviju potencijal jednoga ili dva parametra te stvore zgusnute zvučne prostore zvučala je intuitivno, nimalo proračunato. Osjećala se  originalnost i osobni integritet obojice glazbenika, koji kao da su u zajedničkoj svirci otkrivali nove aspekte svoga zvuka. Okrepljujuće, afirmirajuće, životno, uzbuđujuće, uznemirujuće, sve navedeno spojeno u jedno novo iskustvo. Nakon njihovoga nastupa mogla sam se samo zapitati: »Zašto nisam nikad čula za ove tipove?«

IMG 20240523 230425

Uslijedila je polusatna pauza, publika je minglala, no prostor ispred stagea počeo se puniti te je ekipa, neovisno o dobi, ležerno sjedala na pod.

Napokon 21.30 h i Ibrahim! No ni na to nisam bila spremna, vjerojatno previše iščekujući dugoočekivane poznate skladbe. Jedino što sam znala jest da njegov nastup neće biti sjedilački. I eto me (kao i ostalih koji su uspjeli) direktno ispred stagea na dupkom punim Križankama, a ispred mene ne samo Ibrahim, već i osam instrumentalista, uključujući četiri trubača (François Delporte, gitara, Julien Tekeyan, bubnjevi, Mihai Pirvan, saksofon, Mohamed Derouich, gitara i bas, Yvan Djaouti, truba, Manel Girard, truba, Nizar Ali, truba, Yacha Berdah, truba). Ne smijem zaboraviti ni plesačicu, koja je bila s njima na stageu.

Publiku nije bilo potrebno animirati, glazba nas je, bez da je Ibrahim na početku išta rekao, samo ponijela.

Nakon treće stvari, pojasnio je kako će na koncertu biti isključivo stvari s predstojećega, njegovoga osamnaestoga, albuma Trumpets of Michel Ange (T.O.M.A.), koji predstavlja kamen-temeljac njegova ambicioznog životnog projekta (o kojem razmišlja otkad se oženio, tvrdi), kojem je cilj okupiti sve ljude oko zajedničkih vrijednosti (singl Fly to me, koji smo imali priliku čuti sinoć, objavljen je u travnju). Po njemu to predstavlja slavlje sretnih trenutaka u životu jer smo (da parafraziram) samo dio vječnoga kruga zrenja, starenja, umiranja i obnove. T.O.M.A. je ujedno i marka trube napravljena prema dizajnu njegova oca, kojom se na koncertu služio ne samo on, već i ostali trubači. Ima 4 ventila za sviranje dragocjenoga četvrt tona, oblikovanoga Orijentom gdje je rođen, kojom je sviračima instrumenata otvorio cijeli novi zvučni svijet.

IMG 20240523 213819

Sve izvedene skladbe s predstojećeg albuma [najavljen za jesen, op. a.], koje smo sinoć imali prilike čuti, s lakoćom spajaju folklor i inovativnost u šaroliku cjelinu, miješajući elemente jazza, popa, world musica i urbane glazbe, dok se svečani i nostalgični Istok izražava rijetkom slobodom.

Ibrahim se prisjetio da je zadnji put bio na Križankama prije dvanaest godina, »kad publika nije bila toliko sramežljiva«, pozivajući publiku i moleći da obećaju da će na posljednjoj stvari skakati. Obećanje ispunjeno, pod Križanki se tresao od plesanja i skakanje, jednako kao i stage s izvođačima. Naravno da »posljednja« stvar nije bila zadnja, već uvertira u najimpresivniji finalni dio koncerta. Ozarena publika nije stajala s plesom, što se reflektiralo na sretnim licima svih izvođača. I onda je uslijedila stvar Au revoir za koju nas je učio pjevati instrumentalni light motiv koji prožima cijelu skladbu u obliku na na naa naaa, istodobno tumačeći kako je ta skladba posvećena djeci (koje ima troje) i njihovu odrastanju i odlasku, no ne samo njegovoj djeci, već i svoj djeci koja nemaju mogućnost osjetiti tu slobodu te svakoga dana umiru. Također je istaknuo da se tu ne radi samo o politici, već o onome što svaki dan saznajemo kroz društvene medije, a to je spoznaja da je nešto krivo. Na na naa naaa je odjekivalo iz svih grla nazočnih, dok su se na Križankama miješale emocije tuge (s ponekom suzom u očima) i sreće. Podsjetilo me na svojedobne koncertne reakcije na skladbu Will soon Be a Woman (s albuma Diagnostic), gdje je publika pjevala la lala laa s istom mješavinom osjećaja, rekla bih.

IMG 20240523 215012

S trećim bisem završilo je gotovo dvosatna neponovljiva glazbena avantura koja nas je odnijela u svijet u kojem su folklor i modernost jedno, nostalgija ustupa mjesto istočnjačkoj veselosti i jedinstvenosti, a glazba Ibrahima Maaloufa nadilazi sve žanrove, spajajući sve stilove, te ujedno briše dobne granice. Sinoćnjim koncertom, vjerujem i budućim albumom, Ibrahim je uspio ostvariti svoj naum – sve nas jedinstveno okupiti oko zajedničkih vrijednosti, u ovom slučaju – glazbe.

I iduća će tri dana Ljubljana disati u ritmu svijeta i učiniti ga, barem malo, boljim. Stoga ne propustite Acid Arab Live, Hiram Salsano, Hatis Noit, Pankisi Ensemble, Ustad Noor Bakhsh i brojne druge izvođače, koji će gostovati u vašoj blizini.IzvještajiZagreb Music Fest, 2. dan - kišni ured se ipak smilovao


Manifest crnila u Močvari: Stonebride/Luxus Lord/Prisonplanet


Zagreb Music Fest, 1. dan


Lord Of The Dance nastupili u Zagrebu


BadBadNotGood u Šibeniku


Galerija fotografija: Lord Of The Dance u Splitu


Diddle In The Middle i Bonaster


Stingove čarolije u intimnom ozračju Arene


Alex Sipiagin Quartet zaključio Rovinj Spring Jazz


Edo Maajka zatvorio ovogodišnji Beerfest


Drugi dan katarzičkog iskustva s Rammstein u Beogradu


Nastupom Baby Lasagne završen Sea Star Festival


Bill Frisell na 33. festivalu JazzTimeRijeka


Beerfest 2024. dan 3.


Nastavljen je 33. JazzTimeRijeka


Bizarnost u Tvornici kulture koju niste smjeli propustiti


Ni kiša nije ugasila Vatru na Šalati


Spektakularan Rammstein u Beogradu održao prvi koncert


Bosak & Second Hand Band odlični u klubu Boogaloo


Počeo 33. JazzTimeRijeka